Pe 25 august 2019, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului şi al unui sobor de preoţi, enoriaşi, fii ai satului şi autorităţi locale, a avut loc resfinţirea bisericii monument istoric din Băjeşti, Bălileşti. Cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, biserica a fost resfinţită la 500 de ani de la prima atestate a satului Băjeşti, parte a unui ansamblu de monumente istorice de interes naţional, datând din secolul al XVII-lea, care a aparţinut marelui logofăt de Câmpulung, sugestiv numit „Curţile fortificate Mareş Băjescu”. Ansamblul arhitectural este format din câteva elemente spectaculoase de arhitectură: Biserica „Adormirii Maicii Domnului” (1666), ruinele casei, ruinele povernei, grajdul şi zidul de incintă cu turnuri. De asemenea, tot de interes naţional este şi o cruce de piatră din 1662, aflată la 300 de metri Sud-Vest de Biserică şi clasificată ca monument memorial sau funerar.
O firmă din Budeasa se ocupă de lucrare
Înainte de evenimentul de acum doi ani, primarul de la Bălileşti, Victor Cătălin Turturică a amenajat lângă obiectivul istoric o parcare, ca turiştii să aibă unde-şi lăsa maşinile. La finele lui 2019, mai precis pe 23 noiembrie 2019, Primăria Bălileşti a cumpărat prin intermediul SICAP, lucrările de infrastructură acces la monumentul istoric „Mareş Băjescu”. Acestea fac parte dintr-un proiect cu finanţare europeană, semnat pe 2 iulie 2019, în comuna Bălileşti, cu bani prin PNDR, şi a fost încredinţată direct unei firme din comuna argeşeană Budeasa, Anacost Concret SRL, pentru suma de 481.616,77 lei.
După cum a postat pe Facebook administraţia din Bălileşti, lucrările sunt aproape de final, chiar dacă termenul de finalizare este 2 iulie 2021, adică 24 de luni de la data demarării, 2 iulie 2019. Conform descrierii din SICAP, constructorul a avut de realizat o platformă pentru parcare, de 820 metri pătraţi; 14 gabioane de 5x7x0,5 metri, care să formeze o saltea, plus alte 14 cu dimensiunile 5x5x1 metri; un parapet metalic semigreu, de 72 metri; terasamente pentru lucrări de sistematizare a platformelor: săpături, umplutură, politură şi curăţat iarbă; drumuri (platforme), cuprinzând: infrastructură parcare, pe o suprafaţă de 820 metri pătraţi, utilizând un sistem flexibil, compus din 6 cm beton asfaltic, cu pietriş concasat BAPC 16, 12 cm fundaţie superioară din piatră spartă, 30 cm fundaţie inferioară din balast, completarea împrejmuirii existente pe o lungime de 77 metri, cu poartă de acces; apărări de mal cu gabioane din plasă de sârmă zincată 50×2, 7×1000, pe o distanţă de 70 metri (cuprinde şi realizarea umpluturilor aferente); podeţe tubulare, unul cu fi 600 mm şi lungimea de 15 metri, cu cameră de cădere cu dimensiunile de 0,75×1,4×1,5 metri; parapet metalic de siguranţă, de tip semigreu, de 72 metri, cu fundaţie izolată.
Garanţia de bună execuţie a fost stabilită la 10% din valoarea fără TVA a ofertei, adică 404.719,98 lei. În preţ au fost incluse toate cheltuielile de execuţie a lucrării: alei şi parcări, inclusiv scurgerea apelor pluviale, împrejmuiri, iluminat, zidiri, curăţarea terenului şi spaţii verzi, materiale, manoperă, transport, utilaje, taxe şi contribuţii legale, inclusiv organizarea de şantier. Termen de garanţie va fi de minim 36 de luni de la finalizarea lucrărilor. Isabela FILIP