Nedepunerea de declaraţii implică recalcularea impozitului pe clădiri pe ultimii 5 ani
Primăria Câmpulung anunţă că până la data de 15 martie, contribuabilii persoane fizice care deţin clădiri nerezidenţiale sau mixte (în care se desfăşoară activităţi economice), trebuie să depună la Compartimentul Taxe şi Impozite declaraţii fiscale privind suprafeţele utilizate în scop nerezidenţial. Impozitul poate creşte de peste 20 de ori, de la 0,085% la 2%, în cazul nedepunerii de rapoarte de evaluare în cazul clădirilor nerezidenţiale şi de la 0,085% la 0,3 %, în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă.
Clădirile nerezidenţiale sunt acele clădiri care sunt folosite pentru activităţi administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educaţie, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum şi activităţi similare, indiferent de utilizare şi/sau denumire, fără ca aceasta să intre în categoria clădirilor rezidenţiale. Structurile de primire turistice sunt considerate clădiri nerezidenţiale. Pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii care poate fi:
a)valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă. În situaţia depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referinţă, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor;
b)valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
c)valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care valoarea nu poate fi determinata conform documentelor menţionate mai sus, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 2% asupra valorii impozabile.
În cazul extinderii, îmbunătăţirii, desfiinţării parţiale sau al altor modificări aduse unei clădiri existente cu destinaţie nerezidenţială, care determină creşterea sau diminuarea valorii impozabile a clădirii cu mai mult de 25%, proprietarul are obligaţia să depună o nouă declaraţie de impunere la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data modificării respective, şi datorează impozitul pe clădiri determinat în noile condiţii începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.
Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2020, au în proprietate clădiri nerezidenţiale trebuie să depună declaraţii până la data de 15 martie 2021 inclusiv.
Calculul impozitului pe clădirile mixte aflate în proprietatea persoanelor fizice
Clădire cu destinaţie mixtă – este clădirea folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial. În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea:
a)impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial (0,085% asuprea valorii impozabile);
b)impozitului determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, indicată prin declaraţie pe propria răspundere (0,25% asuprea valorii impozabile).
În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile.
Impozitul pe clădiri este anual, se datorează începând cu data de 1 ianuarie şi se determină conform situaţiei existente la data de 31 decembrie a anului anterior.
Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2020, au în proprietate clădiri mixte au obligaţia să depună declaraţii până la data de 15 martie 2021 inclusiv.
Nedepunerea de declaraţii implică recalcularea impozitului pe clădiri pe ultimii 5 ani.