6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Spitalul va avea 149 de paturi pentru pacienţii non-COVID şi 90 pentru suspecţii şi confirmaţii cu coronavirus

Succesul redeschiderii Spitalului Câmpulung se datorează, în principal, primăriţei Elenei Lasconi, care nu l-a slăbit din insistenţe pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu care se cunoaşte de mult timp. Vlad Voiculescu s-a aflat, de altfel, în campania electorală, la Câmpulung, pentru a-şi susţine colega de alianţă să câştige alegerile. Merite au directorii Spitalului, Iordache şi Podea, precum şi consilierul pe probleme de sănătate, Andrei Aron, însă cel mai important rol l-a jucat Elena Lasconi, graţie relaţiei cu ministrul Sănătăţii.

Pentru redeschiderea în regim mixt, Spitalul Municipal a primit avizul DSP Argeş, dar deznodământul aşteptat se va produce în funcţie de cum evoluează pandemia, dar şi după ce vor fi puse la punct planurile de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale,  harta zonelor de risc, procedurile operaţionale privind dezinfecţia  echipamentului de protecţie personală şi circuitele funcţionale adaptate în conformitate cu măsurile specifice de prevenire şi limitare a infecţiei cu virusul COVID-19. Toate acestea vor necesita timp, pentru că nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Conform proiectului, toate secţiile vor putea îngriji pacienţi non-COVID, dar numărul de paturi pentru aceştia va fi mai mic. Înainte de pandemie, Spitalul dispunea de 401 paturi, iar după redeschidere, numărul va ajunge undeva la 240. 149 vor fi atribuite asistenţei non-COVID, iar 90, rezervate suspecţilor şi confirmaţilor COVID-19.

În urma analizei proiectului de plan pentru reluarea parţială a activităţii spitaliceşti non-COVID şi a consultării cu conducerea Spitalului, DSP Argeş a făcut nişte recomandări Spitalului Municipal Câmpulung: „Să se reorganizeze cu 90 de paturi pentru asistenţa pacienţilor confirmaţi şi suspecţi COVID-19 şi 149 de paturi pentru asistarea pacienţilor non-COVID. În vederea avizării structurii temporare, care va permite reluarea parţială a activităţii non-COVID, veţi înainta o actualizare a planului de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, a hărţii zonelor de risc, precum şi a procedurilor operaţionale privind dezinfecţia portului echipamentului de protecţie personală şi circuitele funcţionale adaptate în conformitate cu măsurile specifice de prevenire şi limitare a infecţiei cu virusul COVID-19, şi structura actuală a fiecărei unităţi.”, a dat citire Andrei Aron unui fragment al adresei primite miercuri, 24 februarie, de la autoritatea sanitară. 

„Spitalul va desemna personal medical, sanitar mediu şi auxiliar separat pentru structurile non-COVID. Există un tip de organizare în momentul de faţă şi, practic, va trebui să se reorganizeze Spitalul. Nu va fi un lucru care se va rezolva de astăzi pe mâine. Foarte important, ultimul punct din acest document: DSP va reanaliza nevoia de servicii de asistenţă medicală spitalicească COVID-19 în funcţie de evoluţia numărului de îmbolnăviri şi gradul de ocupare a paturilor din judeţ. Existând posibilitatea de a solicita revenirea la organizarea serviciilor de asistenţă medicală spitalicească COVID-19, dacă situaţia o impune. Este un detaliu un pic problematic, care rămâne în vigoare dacă situaţia epidemiologică o va lua iar în direcţia neplăcută. Probabil, ni se va solicita să revenim la forma de acum.”, a declarat Dr. Andrei Aron, consilierul pe probleme medicale al primarului.

Aşa cum a spus consilierul edilului, cel puţin până la stabilizarea pandemiei, lucrurile nu vor funcţiona la fel cum funcţionau înainte. Nu vor apărea din nou cozi pe la Urgenţe, plus că, în momentul de faţă, este o problemă de personal, în sensul că unii dintre medicii care asigurau înainte de pandemie urgenţele sunt obosiţi, iar altora le este teamă. 

„Personalul care ar trebui să ne ajute pe partea de non-COVID nu prea există în momentul de faţă. De aceea am şi plecat pe principiul că dacă facem UPU de non-COVID, în primă fază, va fi cu program între orele 8.00 şi 15.00, pentru că este singurul program pe care îl putem asigura cu personalul pe care îl avem acum. Poate lucrurile se vor mişca şi medicii care erau înainte vor vrea şi ei să se reîntoarcă să facă urgenţele, cum se întâmpla înainte. Vor fi trei urgenţe: non-COVID, COVID şi pentru copii, pentru că nu se poate intersecta urgenţa copiilor cu a adulţilor. Blocul central va fi împărţit în două, Secţia de Boli Infecţioase va rămâne COVID, cu 22 de paturi, Psihiatria, Oftalmologia şi Oncologia vor fi şi ele non-COVID.”, a continuat consilierul personal al primarului Lasconi.

Urgenţele COVID sunt asigurate de medicul Florin Bălăceanu, iar de restul urmează să se ocupe doctorul Honorius Stuparu şi alte două doctoriţe, care profesează şi la Ambulanţă.

Referitor la împărţirea locurilor ATI, Andrei Aron a transmis că 8 vor fi rezervate celor confirmaţi cu COVID-19, iar 6 celor non-COVID. Nici cadrele medicale şi personalul auxiliar nu se vor intersecta, adică nu vor lucra şi la COVID şi non-COVID.

Miercuri, la Spitalul Câmpulung erau internaţi 25 de bolnavi infectaţi cu coronavirus, iar la Spitalul TBC, niciunul. “E.M.”     

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!