Acţiunea, care şi-a atins scopul în momentul introducerii ei, era lipsită de interes: Alexe nu mai era director, Ţâroiu nu mai era primar şi, în curând, nu va mai fi nici Soare prefect
La sfârşitul săptămânii, s-a încheiat procesul prefectului cu primarul Câmpulungului, pentru anularea dispoziţiilor favorabile carierei de manager a lui Nicolaie Alexe. Încheiată după un an, pe fondul bâlbâielii de la debutul pandemiei, care l-a trimis pe Alexe înapoi pe funcţia de şef al Managementului Calităţii Serviciilor Medicale. Bună şi aceasta, deşi acuzaţiile de „management defectuos”, care au stat la baza dublei suspendări din funcţie, nu prea se „pupă” nici cu „managementul calităţii” din Spitalul Câmpulung. Să revenim la acţiunea prefectului, una cu miză „moartă” dinainte de alegeri. Directorul Spitalului, favorizat de cele două dispoziţii atacate de prefect la Tribunal, nu mai era, primarul nu mai era nici el cel vizat de acţiunea Prefecturii şi, în curând, nu va mai fi prefect nici iniţiatorul cererii, a cărui înlocuire ne produce o părere de rău. Cu tot deznodământul ratat, acţiunea lui Emanuel Soare a fost bună la început, întrucât bănuim că sfârşitul era anticipat şi de promotorul ei. Dar a fost bună la început, adică în momentul introducerii ei, întrucât l-a forţat pe Liviu Ţâroiu să-l suspende din funcţie pe Nicolaie Alexe până la definitivarea ei.
Chiar dacă acţiunea a fost pierdută, prefectul a câştigat ce-a vrut: căderea lui Alexe din funcţie
Amintim că data de 15 iunie 2020 a constituit o nouă provocare pentru partenerii Liviu Ţâroiu şi Nicolaie Alexe, fiind ziua în care prefectul Emanuel Soare a făcut o mişcare inteligentă. Şi anume a scăpat, pentru a doua oară, de agreatul lui Ţâroiu din funcţia de manager al Spitalului Câmpulung. Prima oară, l-a ajutat ministrul Nelu Tătaru, care, la finele lui aprilie, l-a suspendat de la conducerea instituţiei, pe care, pentru scurt timp, a experimentat-o medicul Andrei Aron. A doua oară, prefectul a acţionat după ce Ţâroiu l-a dat jos din funcţie pe Aron şi l-a repus pe Alexe, după ce starea de urgenţă a fost înlocuită cu cea de alertă.
Frecuşul prefectului cu primarul, unul susţinându-l pe Aron, celălalt, pe Alexe, s-a mutat la Tribunalul Argeş, unde, numai prin simpla acţiune de introducere a cererii, meciul a fost câştigat de Emanuel Soare. Nu contează că, în final, procesul a fost pierdut de Prefectură. Scopul declanşării acţiunii a fost atins, prin căderea protejatului lui Ţâroiu din poziţia de director.
Prefectul a depăşit cu o zi termenul în care trebuia să introducă cererea la Tribunal
Pe 15 iunie 2020, Instituţia Prefectului Judeţului Argeş a cerut Secţiei Civile – Contencios Administrativ şi Fiscal anularea a două dispoziţii emise de Liviu Ţâroiu privitoare la Nicolaie Alexe. Una dată pe 14 iunie 2019, după concursul controversat, pentru postul de manager, câştigat, conform aşteptărilor tuturor, de Alexe. Alta semnată pe 25 mai 2020, data la care, odată intraţi în starea de alertă, când spitalele au revenit în subordinea autorităţilor locale, Ţâroiu a pus capăt mandatului interimar al lui Andrei Aron, reinstalându-l, pentru trei săptămâni, pe acelaşi Alexe.
Vineri, 19 februarie 2021, cauza a ajuns la sfârşit. Deznodământul nu mai prezintă interes şi, cu siguranţă, nu mai prezenta nici pentru prefect, de vreme ce două personaje ale poveştii au devenit „istorie”. În privinţa primei solicitări a Prefecturii, anularea dispoziţiei lui Ţâroiu, care a confirmat victoria „surprinzătoare” a lui Nicolaie Alexe după concurs, instanţa a admis excepţia de prescripţie extinctivă invocată de primarul municipiului Câmpulung. Altfel spus, pretenţia prefectului privitoare la desfiinţarea actului din 2019 a fost respinsă de magistrat, ca fiind prescrisă.
Dispoziţia lui Liviu Ţâroiu era emisă pe 14 iunie 2019, iar prefectul a depus cererea la Tribunal pe 15 iunie 2020. Cu o zi mai târziu decât prevedea legea, pentru a se încadra în termenul de un an. Chiar dacă, în intervalul de un an, la conducerea Prefecturii s-au aflat două persoane „apolitice”, una pusă de PSD, cealaltă, de PNL. Emilian Dragnea, prefect la data câştigării concursului şi încă şapte luni după, n-a atacat decizia de numire, căci n-a avut interes să-şi supere fostul coleg de partid, Liviu Ţâroiu, şi pe protejatul acestuia, Nicolaie Alexe. Iar Emanuel Soare, reclamantul din proces, a ajuns prefect abia pe 6 februarie 2020.
Păcat, căci unele nereguli au fost recunoscute public inclusiv de fostul primar. Şi anume faptul că doi candidaţi cu „mici” probleme la dosar au fost acceptaţi să intre în concurs. Contracandidaţii lui Alexe au fost Pavel Mugurel Schiaucu, la acel moment, jurist în cadrul Primăriei Schitu Goleşti, şi Ionuţ Mihai Bălan, şeful Biroului Informatică al Spitalului. Aceştia au contestat atât etapa de verificare a dosarelor de înscriere, după respingerea lor pe motivul neîntrunirii unor condiţii de studii şi/sau vechime, cât şi etapa susţinerii proiectului de management. Prima contestaţie le-a fost soluţionată favorabil, fiindu-le permis să-şi prezinte planul de conducere a spitalului, pe patru ani, însă cea de-a doua a rămas în „aer”, întrucât unii dintre membrii comisiei de contestaţii şi-au luat concediu înainte de încheierea concursului.
Dispoziţia de înlocuire a lui Aron cu Alexe, respinsă şi ea
Cererea de anulare a celei de-a doua dispoziţii a lui Liviu Ţâroiu, care, în starea de alertă, l-a schimbat pe Aron cu Alexe, nu-şi mai avea rostul nici ea, de vreme ce nu mai e nici Ţâroiu, nu mai e nici Alexe. Şi nici că se mai întoarce vreunul în funcţia pierdută! Instanţa, însă, a respins-o pe motiv că era nefondată. Legea 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, apărută pe 15 mai, trecea spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, după transferul operat în starea de urgenţă, înapoi, în subordinea Consiliilor Locale. Astfel, era atribuţia municipalităţii să pună ce director dorea la şefia unităţii medicale. Magda BĂNCESCU