5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Maria Cotenescu a pierdut la Curtea de Apel contestaţia la raportul ANI, care a găsit-o în stare de incompatibilitate

♦Dosarul se mută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecarea recursului începe abia pe 10 martie 2022 

Consilierul judeţean Maria Cotenescu a pierdut prima rundă în confruntarea în instanţă cu Agenţia Naţională de Integritate, care a găsit-o în stare de incompatibilitate în primăvara anului 2019. Pe 15 aprilie 2019, politicianul PSD s-a adresat Curţii de Apel Piteşti, Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, căreia i-a cerut anularea raportului de evaluare A.N.I. Împrospătăm informaţia de acum doi ani, dată publicităţii pe 26 martie 2019: fostul consilier local şi actual consilier judeţean Maria Cotenescu figura printre cei 19 deţinători de funcţii în administraţia publică locală în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate constatase starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă şi avere nejustificată. Acuzaţiile la adresa Mariei Cotenescu se opreau la situaţia de incompatibilitate între funcţia de ales în conducerea judeţului şi aceea de patroană la SC Iatsa Dacia Câmpulung SA.

Potrivit A.N.I., „în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean (2016-2020), o societate comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator a încheiat două contracte de furnizare, în valoare totală de 105.070 lei, cu Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” Vedea, aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art.90 din Legea nr.161/2003.” Dispoziţii potrivit cărora: „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective. (2) Prevederile alin.(1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.

După această comunicare în rezumat despre incompatibilitatea alesului judeţean, Maria Cotenescu a contestat raportul A.N.I. la Curtea de Apel Piteşti. Acţiunea a cărei judecată a început pe 13 septembrie 2019 s-a lungit şi din cauză că Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” Vedea nu s-a grăbit să depună la dosar documentaţia aferentă celor două contracte de furnizare de maşini nr.15/06.12.2016 şi nr.28/29.05.2017 şi facturile fiscale emise pentru achiziţionarea celor două autoturisme. Instanţa de la Piteşti a cerut şi ordinele de plată sau extrasul de cont, prin care a fost achitată contravaloarea maşinilor ce au făcut obiectul celor două contracte. Cerinţa, dispusă pe 8 noiembrie 2019, a fost repetată pe 13 martie 2020, magistratul acordând un termen mai generos, până pe 6 mai 2020, pentru ca cei de la spital să se conformeze dispoziţiilor Curţii de Apel. 

La înfăţişarea din mai, judecata a fost suspendată de drept, în baza Decretului Preşedintelui României, referitor la starea de urgenţă, suspendare care n-a durat mult. Procesul s-a reluat în iunie, iar pe 2 iulie 2020, instanţa s-a pronunţat, respingând contestaţia Mariei Cotenescu. 

Perdanta a atacat cu recurs cele stabilite la Piteşti, recurs care va fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Primul termen al procesului social-democratei cu Agenţia Naţională de Integritate a fost fixat pe 10 martie 2022. 

Maria Cotenescu deţine 80% din acţiunile SC Iatsa Dacia Câmpulung SA, cu o valoare de 680.000 lei, fiind preşedintele Consiliului de Administraţie. Ea mai este acţionar unic la SC Roclean Eco Câmpulung SRL. În afara funcţiei de consilier judeţean, conduce, în calitate de preşedinte, Organizaţia de Femei a PSD Câmpulung şi, ca vicepreşedinte, Organizaţia de Femei a PSD Argeş. 

Magda BĂNCESCU 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!