Ioana Bălăceanu este, cu certitudine, unul dintre cele mai reprezentative produse din fotbalul muscelean, reuşind să atingă, încă de la vârsta junioratului, obiective importante atât la echipa sa de club, cât şi la echipa naţională a României. La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, tânăra jucătoare, originară din comuna Mioarele, a acordat un amplu interviu site-ului FRF în care a dezvăluit aventura sa în fotbalul de performanţă, de la partidele din curtea şcolii alături de băieţi, până la convocarea în naţionala mare a României.
Bătea mingea cu băieţii în curtea şcolii
Ioana Bălăceanu a prins drag de minge de la o vârstă fragedă şi a început să joace fotbal alături de băieţi, pe terenul din curtea şcolii. La vârsta de 8 ani a ajuns să se antreneze la CSS Dinicu Golescu, după ce a fost remarcată de unul dintre antrenorii clubului în timp ce se juca cu mingea pe marginea terenului. Aşa a intrat în echipa de băieţi de la CSS Dinicu Golescu unde a evoluat timp de cinci ani, până când a făcut pasul la Universitatea Olimpia Cluj. Se întâmpla asta în anul 2017. „Aveam un vecin care deja mergea la fotbal, la un club, adică într-un cadru organizat. Și mergeam și eu cu el mereu, mă jucam cu mingea în afara terenului până când antrenorul a zis să fac și eu un antrenament să văd dacă îmi place. Am mers la antrenament, mi-a plăcut și am rămas și eu într-un cadru organizat. Am jucat 5 ani cu băieții, eram singura fată în echipa de băieți. După acești 5 ani, în clasa a VIII-a, am primit oferta de la Olimpia. Am plecat la Cluj și am rămas acolo”, şi-a început Ioana Bălăceanu povestea.
„Îmi doream doar să mă duc să joc fotbal”
Faptul că la vârsta de 14 ani a ajuns la Olimpia Cluj, multipla campioană a României, spune multe despre talentul Ioanei Bălăceanu, pentru că nu orice fată ajungea acolo. Părinţii nu au fost iniţial de acord cu plecarea, însă, în cele din urmă s-au lăsat convinşi. „La început, părinții nu au fost de acord. Eu fiind atât de mică, nu știam ce mă așteaptă. Nu eram conștientă, îmi doream doar să mă duc să joc fotbal. Când am aflat de propunerea celor de la Olimpia Cluj, i-am zis mamei mele că eu vreau să merg acolo să joc fotbal, în fiecare zi ziceam că vreau să merg să joc fotbal acolo cu fetele. Am plecat la Cluj pentru o săptămână de probă, a venit și mami cu mine, iar eu am rămas acolo și ea s-a întors acasă fără mine. Am făcut clasa a opta la o școală gimnazială, iar acum sunt la liceul cu program sportiv, în clasa a XI-a. Cel mai greu moment de când sunt la Cluj a fost în clasa a opta. Fiind plecată mai mereu și având multe competiții, turnee și antrenamente, am fost la școală foarte puțin. A fost dificil pentru că la finalul clasei a VIII-a am avut examen. Acum, în ultimul timp, le îmbin destul de bine”, îşi aminteşte tânăra.
Joacă pe postul de mijlocaş-dreapta
Ioana Bălăceanu a început fotbalul ca fundaş, însă pe parcurs a excelat pe postul de mijlocaş-dreapta, ajungând acum să se numere printre cele mai bune marcatoare ale Olimpiei Cluj în turul actualului sezon din Liga 1, cu 7 goluri marcate în 11 etape. „Când am jucat cu băieții, prima dată am început să joc fundaș, iar pe parcurs antrenorul a văzut că nu e postul potrivit și m-a pus să joc în atac. Am rămas să joc în bandă, acolo m-am învățat de când eram la băieți și am continuat pe acest post. Mă bucur foarte tare atunci când înscriu și de câte ori îmi propun ceva vreau să reușesc. Înaintea fiecărui meci îmi propun să dau gol ori pasă de gol și să îmi ajut echipa cât de mult posibil. Capăt încredere în mine atunci când înscriu. Îmi doresc să continui așa sau mai bine de atât. Sper ca anul acesta să dau mai multe goluri și să ajut echipa cât pot de mult”, a dezvăluit Ioana Bălăceanu pentru site-ul FRF.
Cinci meciuri în UEFA Women’s Champions League
În anul 2019, când avea doar 16 ani, Ioana Bălăceanu şi-a făcut debutul fotbalul internaţional, fiind integralistă în meciul pe care Olimpia Cluj l-a jucat contra formaţiei Mitrovica (Kosovo) în turul întâi preliminar din UEFA Women’s Champions League. În următorul meci din această competiţie, cel cu Breznica (Muntenegru), tânăra fotbalistă din Mioarele s-a aflat pe lista marcatoarelor, reuşind un gol de senzaţie. Până în prezent, Ioana Bălăceanu a adunat cinci meciuri în cea mai importantă competiţie fotbalistică feminică din Europa. „Sunt mai multe emoții decât într-un meci de campionat, cu echipe din țară. Este normal pentru că jucăm la un nivel mai înalt. Totuși, nu sunt emoții exagerate, nici nu trebuie, pentru că dacă intri pe teren cu emoții, nu poți juca”, susţine Ioana, care a vorbit şi despre eliminarea prematură a Olimpiei Cluj din UEFA Women’s Champions League, din acest sezon:„Noi am fost favorite în ambele meciuri și nu ne așteptam nici noi să nu trecem mai departe. A fost un moment foarte greu, mai ales după al doilea meci (n.r. cu KSK Lanchkhuti), când am dominat aproape tot meciul și am luat un gol pe final. Trebuie să avem în continuare încredere în noi, să muncim mai mult. Trebuie să muncim mai mult pentru că suntem la un nivel puțin mai scăzut decât alte dăți față de echipele din străinătate. Trebuie să trecem peste toate momentele de acest fel, pentru că nu cred că nu a fost nici prima, nici ultima dată când am suferit o eliminare”.
Sfătuită de jucătoarele cu experienţă
Ioana Bălăceanu s-a adaptat destul de repede cu atmosfera din vestiarul echipei din Cluj şi nu ignoră sfaturile pe care le primeşte de la jucătoarele cu experienţă. „Atmosfera este super bună. Fiind mai multe jucătoare tinere, mai multe junioare decât senioare, ne-am mobilizat și ne-am integrat destul de bine. Jucătoarele cu experiență ne ajută când avem nevoie, ne dau sfaturi și ne învațată tot ceea ce avem nevoie, pentru că ele au trecut prin astfel de momente. În campionat nu este atât de mare presiune deoarece cunoaștem bine toate echipele. Știm înaintea fiecărui meci ceea ce ne așteaptă. E normal să mă înțeleg mai bine cu fetele de vârsta mea, dar și cu fetele mari mă înțeleg bine. Înaintea meciurilor, stăm de vorbă cu ele și povestim despre meci, îmi spun că trebuie să am încredere în mine, că știu ceea ce pot face, să nu îmi fie frică de nimeni și să joc din plăcere, asta e cel mai important”, mărturiseşte Ioana.
10 goluri marcate sub tricolor
Ea a avut o evoluţie de excepţie şi la loturile naţionale ale României, reuşind să treacă în doar doi ani pe la echipele U15, U16 şi U17, pentru ca în februarie 2019 să facă pasul la naţionala mare, la care a adunat până acum şase convocări. Meciul de debut în echipa de senioare a României a fost amicalul cu reprezentativa Turkmenistanului, disputat în cadrul unui turneu amical din Turcia. Naţionala noastră s-a impus cu scorul de 13-0, Ioana Bălăceanu marcând două dintre goluri. Tânăra are în palmares 10 goluri marcate sub tricolor, repartizate astfel: două la U15, unul la U16, unul la U17 și şase la naționala mare. 2019 a fost cel mai prolific an din acest punct de vedere, când a semnat șapte dintre aceste reușite.
Meciul cu Turcia, din grupa de calificare la Turul de Elită, cea mai plăcută amintire
Unul dintre cele mai frumoase momente din carieră le-a trăit în anul 2019, în meciul cu Turcia din grupa de calificare la Turul de Elită al preliminariilor Campionatului European. „În grupa de calificare am jucat cu Turcia, Moldova și Elveția. Ne-am calificat la Turul de Elită de pe locul 3, dar atunci am trăit cel mai frumos moment, meciul cu Turcia. A fost cel mai frumos meci pe care l-am jucat vreodată, a fost o presiune enormă și ne-am dorit foarte, foarte mult toate să câștigăm. Nu am câștigat, am făcut egal, dar am reușit să ne calificăm și a fost un moment unic. Chiar nu o să îl uit niciodată”, a declarat musceleanca. Un alt moment important pentru ea este debutul la prima echipă a Universităţii Olimpia Cluj. „Inițial, am jucat la echipa a doua, iar când am trecut la echipa mare am fost foarte fericită că pot să mă antrenez și să joc alături de fetele mai mari”, îşi aminteşte Ioana.
Pasiunea pentru fotbal a făcut-o să treacă peste momentele dificile
Ioanei nu i-a fost tocmai uşor să se despartă de familie în momentul în care a decis să plece de-acasă, la o vârstă fragedă, şi să se apuce de fotbal la un alt nivel. Dorul de casă şi cei dragi, dar şi singuătatea, au făcut-o să se gândească, nu o dată, să renunţe la planurile sale sportive, însă, s-a ţinut tare şi a trecut peste aceste momente dificile. „Cred că în viața fiecărui sportiv apar greutăți la un moment dat. Am avut momente în care am vrut să renunț la fotbal, fiind departe de casă și stând singură atât timp, fără nimeni aproape, adică părinți, frați. Am avut destule momente în care am zis că las tot deoparte și mai bine mă axez pe școală sau să fac altceva, doar să vin acasă. Îmi era atât de dor de familie. Mă gândesc mereu de ce am început să joc fotbal și că am plecat de la o vârstă atât de mică de acasă. Atunci trebuia să mă gândesc mai bine. După ce am stat printre străini de la o vârstă fragedă nu cred că mai are vreun sens să mă las acum când deja sunt la un nivel mai mare. De fiecare dată înainte de meci o sun pe mami și mă motivează. Ascult muzică înaintea partidelor și mă gândesc la ceea ce am de făcut pe teren. Încerc să capăt încredere în mine și să fiu cu mintea numai la meci, să nu mă gândesc la altceva”, spune Ioana.
Vrea un transfer în străinătate
Tânăra fotbalistă are în palmares două titluri de campionaă a României, cu Olimpia Cluj, şi speră să poată juca şi la o echipă din străinătate, la un nivel ridicat. „Dacă voi primi o ofertă, aș vrea să plec din țară și să joc la un nivel mai înalt. Nu m-am gândit la o echipă anume, pentru că nu îmi fac planuri pe termen lung. Aș prefera campionatul Spaniei, pentru că acolo sunt echipe foarte, foarte bune și, de ce nu, să ajung acolo unde chiar se pune accent foarte mult pe fotbal și se face performanță adevărată. Am viteză bună și pot să driblez adversarul în viteză, nu pe loc, pentru că nu sunt foarte, foarte tehnică”, susţine Ioana. Pe plan personal, vrea să termine liceul şi să urmeze o facultate tot în domeniul sportului.
Îl admiră pe Cristiano Ronaldo
Ioana are timp şi pentru şcoală, dar şi pentru întâlniri cu prietenii. De asemenea, îi place să citească şi să se uite la filme şi seriale, unul dintre serialele preferate fiind Toy Boy. „Citesc foarte mult. Mi-a plăcut foarte mult autobiografia lui Zlatan Ibrahimovic”, a mărturisit Ioana, dar asta nu o împiedică să-l admire foarte mult pe Cristiano Ronaldo „pentru că muncește foarte mult”. Ea are un sfat şi pentru fetele care vor să urmeze o carieră fotbalistică: „Dacă cineva își propune să facă ceva, să își urmeze visul și să nu dea înapoi chiar dacă apar obstacole pe parcurs”. Narcis MANOLE