13.5 C
Campulung Muscel
11/10/2024

După ce, mulţi ani, salariaţii au fentat programul de lucru, Elena Lasconi a introdus condica de prezenţă, cu specificarea orei

 

Începând cu data de 7 august 2017, toţi angajatorii, publici sau privaţi, au obligaţia de ţine la locul de muncă o evidenţă clară a orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi terminare ale programului de lucru. Fişa de pontaj zilnică sau condica de prezenţă sunt necesare pentru întocmirea statului de salarii (document aferent calculului drepturilor băneşti cuvenite), precum şi a altor contribuţii datorate. Totodată, condica de prezenţă este un document util de verificare a modului în care angajatorul şi angajaţii respectă prevederile legale privind orele de muncă şi pauzele stipulate în contractul individual de muncă.  Condica de prezenţă pentru fiecare angajat poate fi ţinută atât pe suport clasic, de hârtie, cât şi electronic în cazul persoanelor care au acces la locul de muncă pe baza unui card sau înregistrează intervalul în care prestează efectiv activitatea în orice alt mod.

Condica se depune la Resurse Umane

La Primăria Câmpulung, din informaţiile pe care le deţinem, documentate de-a lungul anilor, încă din perioada „domniei” lui Sorin Buta, până la expirarea mandatului lui Liviu Ţâroiu, condica de prezenţă a fost un subiect tratat cu superficialitate, începând de la cel mai jos nivel, până la cabinetul numărul unu. Nu puţine au fost cazurile în care salariaţi din diferite domenii de activitate veneau sau plecau la serviciu după bunul lor plac, ca să nu mai vorbim de sincopele repetate din programul de lucru, din motive de „una mică” sau interese personale. În plus, unii dintre ei şi-au făcut un obicei din a semna condica pe mai multe zile şi/sau în contul unor colegi „uituci”. 

Şi din acest punct de vedere, lucrurile s-au schimbat de când frâiele Primăriei au fost preluate de Elena Lasconi, un duşman declarat al celor care frecau menta pe banii publici. „Condica de prezenţă a fost folosită, dar fără să se menţioneze ora. Am introdus în condică ora. La ora 8.15 se depune condica la Resurse Umane. Exact aşa se procedează şi la sfârşitul programului.”, ne-a explicat primarul Lasconi cum e de-acum cu prezenţa la program a subordonaţilor săi. Bineînţeles că unii dintre aceştia, cu apucături vechi, instinctuale, au strâmbat din nas când au aflat de noile reguli, dar s-au conformat pentru că, nu-i aşa, cum să renunţi la un serviciu de boier, la stat, din cauza unei amărâte de condică de prezenţă?! Doamne fereşte!

La instituţiile subordonate Primăriei, condica nu reflectă realitatea

Probleme cu programul de lucru şi conştiinciozitatea angajaţilor au fost, şi încă mai sunt, şi la instituţiile publice din subordinea Primăriei – Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, Muzeul Municipal, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” -, dar şi la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SPADPP), acolo unde condica de prezenţă nu reprezintă, în opinia multora, decât un document banal prin care se certifică prezenţa la serviciu, fără a reda, însă, adevărul din spatele semnăturilor. „Există condică de prezenţă la toate instituţiile pe care le-aţi menţionat, dar nu cred că reflectă realitatea. De exemplu, la Bibliotecă sunt semnături (în dreptul a două persoane), care par a fi ale unei singure persoane. De asemenea, în perioada de carantină, de stare de urgenţă, toţi angajaţii de la Bibliotecă apar prezenţi la serviciu!”, ne-a mai informat Elena Lasconi.

Legal, salariaţii nu sunt obligaţi să semneze evidenţa orelor de lucru prestate

Potrivit articolului 119 din Codul Muncii, angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru. Atenţie! Prin lege, salariaţii nu sunt obligaţi (dar pot fi) să semneze evidenţa muncii! În acest caz, reprezentanţii IM spun că decizia aparţine în totalitate angajatorului, acesta fiind singurul care poate decide dacă este sau nu nevoie de semnătura lucrătorilor pe evidenţa orelor de muncă. Pe de-altă parte, „angajatorii care nu ţin evidenţa orelor de lucru riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.” 

Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!