10.7 C
Campulung Muscel
27/05/2024

Ar fi cazul ca aleşii să treacă din virtual în real

Cu toate previziunile optimiste servite pe posturile tv, despre şansele revenirii la normalitate, posibil la vară, în cazul succesului campaniei de vaccinare, ne menţinem scepticismul că aşa se va întâmpla. Sunt prea mulţi, chiar dintre cei aflaţi în „linia întâi”, care resping ideea de imunizare, în ciuda asigurărilor că nu există niciun pericol pentru sănătate. Pericolul real este virusul care se transformă, devenind mai contagios, mai agresiv, mai greu de ţinut sub control. În caz că aţi avut senzaţia de „control” pe durata unui an de pandemie. Cu dorinţa de a ne veni cât mai curând rândul la vaccinare, suportăm pe mai departe măsuri care nu ne convin, chit că, până la culegerea a ceea ce am semănat de sărbători, au fost îndulcite, prin redeschiderea localurilor. 

Că inclusiv autorităţile noastre se îndoiesc de perspectiva unei vieţi cât mai apropiate de normal am simţit din remarca Elenei Lasconi, care are ocazia organizării unui eveniment istoric pentru Câmpulung. Dacă pandemia nu devine ea „istorie”, lucru în privinţa căruia suntem convinşi că nu se va produce până la vară, când municipalitatea câmpulungeană, împreună cu cea braşoveană, intenţionează să marcheze jumătatea de mileniu trecută de la scrierea primului text în Limba Română. Frumos, impresionant şi onorant pentru noi, câmpulungenii, să sărbătorim un moment deosebit în istoria şi cultura României, care ne aparţine. Dacă lipsa Zilelor Câmpulungului din calendarul pe 2020 n-a fost o tragedie, căci, în formatul vulgar de până acum, nu jelesc după ele decât rudarii din cătunele Muscelului, în schimb, ne-ar părea rău să fim privaţi de anvergura unei manifestări pe măsura momentului celebrat: 500 de ani de la atestarea scrisorii lui Neacşu Lupu din Câmpulung, care se găseşte şi astăzi în arhivele de la Braşov.    

Vestea dată la unison de Lasconi şi Zaharia, la sfârşit de an, ne şi bucură, ne şi întristează, căci sunt şanse crescute să nu fie ceea ce s-ar cuveni. Dacă nici banalele şedinţe de Consiliu nu sunt ce ar trebui, pentru că online-ul îngreunează posibilitatea de înţelegere a alocuţiunilor în plen. O fi acesta trendul, cu sau fără pandemie, dar ecranul laptop-ului nu asigură eficienţa unui dialog faţă în faţă, în cadrul căruia se respectă, teoretic, regulile fireşti ale unei şedinţe de Consiliu Local. Sporovăiala pe internet n-are nicio sobrietate, căci vorbesc unii peste ceilalţi, fără înscriere la cuvânt, din cauză că nu se aud, nu se văd, nu se înţeleg.

De pildă, ultima întrunire a aleşilor, care trebuia să fie altceva, căci încheia anul, fie el unul teribil, a fost aproape imposibil de urmărit. O microfonie necontrolată de organizatori a sabotat schimbul de replici între aleşi, care, timp de trei luni, au fost prezidaţi de o debutantă. 

În afara sonorului, în cazul unora, a fost compromisă şi imaginea. Liviu Ţâroiu, de exemplu, nu s-a văzut toată şedinţa. Motiv pentru unul dintre colegi să glumească pe seama lui că, de când nu mai e primar, nu mai este vizibil. Şi dacă n-a avut faţă, Ţâroiu a avut voce, căci s-a auzit mai mult decât era nevoie! Nu mai mult decât Mărgărin Blidaru, pe care experienţa celor patru ani petrecuţi, tăcut şi anonim, în umbra lui Liviu Ţâroiu, l-a obligat să sară în ajutorul doamnei preşedinte, răsfăţată de fostul primar cu „domnişoara preşedintă”. Adevărul este că sfătosul Blidaru avea dreptate, insistând la Andreea Ionescu să rostească răspicat – cum, de altfel, este normal şi la şedinţa ţinută în sală – câte voturi au fost „pentru”, câte „împotrivă”, câte abţineri. Cum USR-ista nu s-a conformat din prima recomandărilor celui care a prezidat, la fel de mult, în 2020, Blidaru a reluat apelul, pentru o contabilizare corectă a opţiunilor. 

Euforia lui Blidaru, ţinut sub papuc de Ţâroiu, care îl aducea la tăcere cu o căutătură tăioasă, să-i crape ochelarii vicelui şi nu alta!, a generat replica ultimei întâlniri pe 2020 a aleşilor. Emitentul ei: Cristi Creţu, care a remarcat că a vorbit Blidaru într-o oră mai mult decât în patru ani ca viceprimar. A vorbit omul, dacă Elena Lasconi îl lasă! La fel doamna preşedinte, care va fi înlocuită, nu cu Blidaru, care şi-a exersat dicţia şi poveţele degeaba, ci cu liberalul State. 

Neclaritatea sunetului nu ne-a permis să depistăm cine a recunoscut cu sinceritate că nu a agreat prestaţiile Andreei Ionescu. De aceea nu-i punem lui Ţâroiu în cârcă bombăneala care a urmat remarcii „la despărţire” a Elenei Lasconi, care şi-a exprimat încrederea că aleşilor le-a plăcut comportamentul începătoarei, ca amfitrion al discuţiilor. Unora nu le-a plăcut, iar unul a şi recunoscut. 

Cum nu toţi aleşii au petrecut sărbătorile în linişte şi rugăciune, ci au chefuit cu neamurile şi prietenii, aceştia şi-ar putea relua locurile în sala de festivităţi, suficient de largă şi aerisită. Dacă nu le e teamă de virus la petreceri, apropiaţi şi nemascaţi, nu vedem de ce i-ar înspăimânta la Primărie, unde sunt sub incidenţa regulilor.     

Nu ne-am lămurit de ce Ţâroiu a fost omul invizibil la şedinţă. Căci n-a fost lăsat singur acasă, ca să zici că iar nu s-a descurcat să butoneze tableta. Trei dintre componenţii grupului PSD, Mirabela Manea, Constantin Ivan şi Liviu Ţâroiu, s-au mobilizat la sediul partidului. I-au trădat ficuşii, dar şi privirea lui Constantin Ivan, aruncată în stânga şi în dreapta, căutând parcă răspunsuri la cei din jur. Dintre cei trei, doar Mirabela a purtat mască. La un moment dat, în spatele consilierei PSD a apărut Ţâroiu. Doar nu şi-o speria colega concentrată la şedinţă!, ne-am gândit, ştiindu-l glumeţ pe Ţâroiu. Nici chiar aşa! Lui Ţâroiu i s-a descărcase tableta şi, atunci, tânăra i-a cedat locul la a ei, pentru ca şeful să fie vizibil în faţa primăriţei. Care n-a ratat ocazia unei glume pe seama „furtului de identitate”. Mirabela Manea, o fată finuţă şi prezentabilă, avea fizicul lui Liviu Ţâroiu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!