10.7 C
Campulung Muscel
26/05/2024

Poligonul şi heliportul înfiinţate la Jandarmi, „gogoşi” servite muscelenilor de doi miniştri ai Internelor

La Jandarmi nu se face nimic din planurile M.A.I., prea frumoase ca să fie adevărate. Planuri comunicate muscelenilor de subordonaţii a doi miniştri de Interne, Mihai Fifor şi Marcel Vela, ca urmare a unor demersuri repetate ale Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Intenţiile de transformare într-o bază militară modernă a fostului Centru de Instruire pentru Trupele de Securitate din Câmpulung Muscel au picat. Asta în cazul în care au existat vreodată, lucru în privinţa căruia începem să avem îndoieli, după şovăiala destinatarului la cele mai proaspete adrese ale A.S.C.M., transmise Ministerului Afacerilor Interne, în această toamnă. Încercarea de eschivare a autorităţilor de la un punct de vedere ferm alimentează bănuiala că noul centru de pregătire a efectivelor M.A.I. de la Câmpulung n-a fost altceva decât o poveste. Livrată Asociaţiei, probabil, pentru a scăpa de insistenţele făcute, în fiecare an, la Ministerul de Interne, de a preda municipalităţii imobilele fostei Unităţi de Jandarmi. Şi nu numai la minister, ci şi la Primăria Câmpulung, de a nu renunţa la a solicita proprietarului clădirilor şi terenului transferul lor în patrimoniul municipiului. 

După un an în care oficialii de la centru au întreţinut falsa speranţă a unei investiţii finanţate cu 16 milioane de euro de la Uniunea Europeană, vin veşti proaste. M.A.I. a abandonat proiectul care consta în construirea unui poligon de pregătire, modernizarea clădirilor şi amenajarea unui heliport. Motivul declarat: poligonul de la Câmpulung s-ar fi suprapus cu altul al altei instituţii, prin urmare s-a renunţat la cel din municipiul nostru.     

Ministrul Fifor ne-a luat prin surprindere cu anunţul unei investiţii de 16 milioane de euro la Jandarmi  

După cinci ani de diligenţe, care au îmbrăcat forma unei corespondenţe insistente a A.S.C.M. cu Ministerul de Interne, pentru a ceda Câmpulungului sediul Jandarmilor, rămas fără utilitate, Asociaţia a primit veşti neaşteptat de bune! Şi de liniştitoare pentru un oraş frământat de fenomene antisociale, precum prostituţia şi proxenetismul, vânzarea şi consumul de droguri.  

Pe 2 august 2019, A.S.C.M. i-a scris ministrului Mihai Fifor, ai cărui subordonaţi au luat prin surprindere, în mod plăcut, comunitatea câmpulungeană cu intenţiile lor. Răspunsul transmis de minister, prin Direcţia Generală Logistică – document datat 2 septembrie 2019 -, punctează lipsa unui temei pentru transferul imobilelor către Primăria Câmpulung, deoarece M.A.I. avea planuri pentru ele. „(…) În urma analizei efectuate la nivelul conducerii M.A.I., s-a stabilit ca pe amplasamentul menţionat să fie demarat obiectivul de investiţii „Consolidarea capacităţilor de pregătire şi management al efectivelor M.A.I. pentru situaţii de urgenţă şi dezastre”, a cărui finanţare (aproximativ 16 milioane de euro) va fi asigurată de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. În cadrul investiţiei, pe lângă construirea unui poligon de pregătire a personalului care acţionează în situaţii de urgenţă, se vor moderniza şi clădirile existente şi se va amenaja un heliport de aterizare-decolare pentru navele din flotila M.A.I. (…) În acest sens, s-au făcut paşi concreţi şi sunt în curs demersuri avansate, atât pe plan local, cât şi la nivelul conducerii ministerului, în vederea declanşării, cu celeritate, a investiţiei propriu-zise.”, este răspunsul comunicat de ministerul condus la acel moment de social-democratul Mihai Fifor. 

Ministrul Vela a alimentat şi el încrederea că proiectul este în grafic    

După schimbarea conducerii M.A.I., ca urmare a căderii Guvernului PSD, A.S.C.M. revine cu o solicitare de informaţii la succesorul lui Fifor, liberalul Marcel Vela. Acesta întreţine optimismul comunicării precedentului ocupant al funcţiei, punându-ne la dispoziţie etapele parcurse până la sfârşitul anului 2019. La acel moment, cererea de finanţare nu fusese depusă încă. Dar, potrivit răspunsului oferit, de data aceasta, de Direcţia Informare şi Relaţii Publice a ministerului, fuseseră bifate câteva faze de început ale procedurii. 

„În luna octombrie 2019, Direcţia Fonduri Europene Nerambursabile a transmis fişa de proiect însoţită de documentaţia centralizatoare detaliată (pentru evitarea dublei finanţări) spre analiză către Autoritatea de Management P.O.I.M., iar la acest moment (n.r. decembrie 2019), M.A.I. aşteaptă răspunsul din partea acestei instituţii. Termenul de depunere a proiectelor în cadrul apelului lansat prin P.O.I.M. a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2022.”, menţionează cei de la minister.

Iar stadiul proiectului „Consolidarea capacităţilor de pregătire şi management al efectivelor M.A.I. pentru situaţii de urgenţă şi dezastre – Complex multifuncţional de pregătire în domeniul căutare, salvare în mediu montan şi mediu înalt” – municipiul Câmpulung arăta astfel: 

„În prezent, proiectul (…) se află în faza de elaborare de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul General de Aviaţie (…). 

-Prin intermediul DFEN, în luna iulie 2019, fişa de proiect a fost comunicată Autorităţii de Management a P.O.I.M., pentru exprimarea unui punct de vedere intermediar. La data de 2 august, Autoritatea de Management P.O.I.M. a solicitat un set de clarificări asupra acesteia. Astfel, în data de 21 august 2019, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a comunicat DFEN fişa de proiect revizuită şi completată cu date privind pregătirea actuală la nivelul Jandarmeriei Române, în domeniul căutare-salvare în mediul montan sau înalt periculos. Totodată, în urma discuțiilor purtate cu A.M. P.O.I.M., a reieşit faptul că, pentru evitarea dublei finanţări, trebuie demonstrată complementaritatea activităţilor, în contextul în care unele dintre acestea par a fi similare.

-A fost analizată documentaţia pentru casarea construcţiilor, fiind necesare fonduri bugetare pentru expertizarea construcţiilor ce trebuie demolate.

-A fost solicitat şi eliberat certificatul de urbanism de informare, din care rezultă că nu sunt limitări referitoare la construcţiile ce urmează a fi edificate în cadrul imobilului.”, sunt noutăţile primite de la subordonaţii ministrului Marcel Vela.  

În 2020, subordonaţii lui Vela se fac că nu înţeleg ce le cere A.S.C.M.

Toate bune şi frumoase în 2019. Care devin rele şi urâte în 2020. Entuziasmul acestor informări a fost dezumflat complet de emitentul unor planuri irealiste, care s-a răzgândit. Asta în situaţia în care a existat o intenţie serioasă şi n-a fost o strategie de a scăpa de insistenţele A.S.C.M., care cerea clădirea pentru municipalitate.

În această toamnă, pe 29 septembrie, membrii Asociaţiei, dornici să afle amănunte despre formalităţile bifate pe parcursul anului 2020, au solicitat din nou informaţii. Însă, în loc de informaţii detaliate, la fel ca în 2019, subordonaţii lui Vela se fac că nu înţeleg cerinţele. Asta deşi cerinţa privind stadiul proiectului la data la care primeşti adresa este clară pentru oricine. Nu şi pentru oamenii din Ministerul de Interne, care au avut nevoie de explicaţii suplimentare despre ce dorea A.S.C.M. să afle. 

Încercarea de fofilare a celor de la M.A.I .n-a descurajat A.S.C.M., care a trimis, pe 3 noiembrie, încă o adresă, prin care a cerut un răspuns după modelul celui furnizat cu un an înainte.        

Proiectul nu se face. Dacă a existat vreodată intenţia de a se face la Câmpulung             

După a doua solicitare a A.S.C.M., ne-am lămurit de ce nu „înţelegea” destinatarul. Într-o perioadă sensibilă electoral, ministerul condus de un politician PNL risca să supere electoratul informându-l că proiectul a picat. Dacă a fost vreodată unul serios, şi nu poveşti scornite de oameni politici, care au amăgit comunitatea câmpulungeană că guvernanţii şi-au îndreptat atenţia către zona noastră izolată investiţional. Nicidecum. Câmpulung şi Muscelul rămân defavorizate pe mai departe, senzaţie pe care o insuflă cel mai recent răspuns primit de la M.A.I. 

„Domnului Ioan Neacşu – Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”  

Referitor la cererea dumneavoastră (…), vă comunicăm faptul că, pentru obiectivul de investiţii „Consolidarea capacităţii de pregătire şi management al efectivelor M.A.I. pentru situaţii de urgenţă şi dezastre” – municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, nu a fost depusă cererea de finanţare a proiectului. 

În urma discuţiilor purtate de către beneficiarul investiţiei cu A.M. P.O.I.M. (n.r. Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructura Mare), în cursul lunii septembrie, a reieşit că nu au mai fost întreprinse demersuri în sensul depunerii fişei de proiect în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare, întrucât, pentru evitarea dublei finanţări, trebuie demonstrată complementaritatea unor activităţi, în contextul în care unele dintre acestea par a fi similare (ex: poligonul CRBNe din proiectul în discuţie a fost prevăzut şi în fişa de proiect a unei alte instituţii publice, pe acelaşi obiectiv specific – 5.2). Totodată, nu exista certitudinea obţinerii finanţării necesare privind acest proiect.

În acest context, precizăm că la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române sunt efectuate demersuri în vederea identificării unor posibile noi surse de finanţare pentru obiectivul de investiţii sus-menţionat, aferente cadrului financiar multianual 2021-2027.”, este cel mai proaspăt răspuns transmis A.S.C.M. de către Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Informare şi Relaţii Publice.

Iluzia întreţinută vreme de un an a fost spulberată prin aceste informaţii dezamăgitoare, din care înţelegem că proprietatea Jandarmilor de la Câmpulung rămâne „blocată” la minister, pentru alte planuri de viitor. Cu alte cuvinte, nici ministerul nu face nimic cu ea, dar n-o dă nici municipiului. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!