În primăvara anului 2011, Guvernul Boc, prin celebra HG 776, a închis 67 de spitale din întreaga ţară, printre care şi cel de Boli Cronice din comuna Rucăr, propunându-se transformarea lor în azile de bătrâni. Desfiinţarea spitalelor s-a făcut imediat, cu promisiunea că, doar în câteva luni, centrele pentru persoanele vârstnice vor fi date în funcţiune, însă, din lipsa banilor, cele mai multe unităţi sociale au avut de aşteptat perioade lungi până când au fost funcţionale. Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din Rucăr şi-a deschis porţile, după mai multe tentative nereuşite, pe 23 iulie 2015, însă această transformare pare-se că nu a fost pe placul tuturor rucărenilor, care-şi vor acum spitalul înapoi.
Campania „Rucărul vrea spital”
În mediul on-line a fost demarată recent o campanie de strângere de semnături pentru reînfiinţarea Spitalului de Boli Cronice din Rucăr, proiectul fiind strict comunitar, după cum ne informează autorul petiţiei. „Rucărul este un loc pitoresc, plin de suflete, care speră să recupereze spitalul. Aşezământul a fost creat pe terenul „Moşnenilor”, donat de rucăreni, cu materiale şi muncă realizată de oameni uniţi şi devotaţi comunităţii munteneşti de la poalele Posadei. Spitalul a fost desfiinţat fără ca aceşti oameni să fie întrebaţi şi, ca un semn de condamnare la îmbătrânire, maternitatea a fost înlocuită cu un azil. Fără discuţie, azilul este necesar, dar nu cu preţul desfiinţării unui spital cu 140 paturi care, sub îndrumarea dr. Roşca, a apărat viaţa şi sănătatea unor oameni destoinici, viguroşi, dar munciţi peste poate, în păduri, la fân, în fabrici (când erau) şi chiar în gospodării numeroase. Acest proiect este strict comunitar. Aştept să ni se alăture toţi, cum se zice, „de la vlădica, la opincă”, şi îi asigurăm că nevoie şi acces vor avea şi ceilalţi. Normal că nu avem destui medici, personal, dotări…, dar cel mai important este că avem un proiect care a reuşit să unească oamenii după mult timp, avem voinţa să nu lăsăm viaţa în voia sorţii şi orice urgenţă să devină o cursă imposibilă, contracronometru, de 80 kilometri şi un timp de la o oră în sus. Vom vedea mai departe ce înseamnă şi ce va crea acest proiect…, dar la prima strigare va crea locuri de muncă şi chiar un aşezământ de învăţătură medicală.”, este motivaţia pe care a postat-o pe site-ul www.petitieonline.ro Laura Dobrescu, iniţiatoarea proiectului. În doar două zile de la lansarea petiţiei fuseseră strânse 105 semnături.
Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Rucăr a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Argeş nr.41/28.02.2014, cu avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 64177/8.08.2013, precum şi cu avizul Ministerului Sănătăţii nr. XI/A/9924/EN/1387/17.02.2014. Unitatea deţine autorizaţie Sanitară de Funcţionare nr. 7825/2014, emisă de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi Certificat de Acreditare prestator servicii sociale nr. 001730, emis de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Reabilitarea fostului Spital de Boli Cronice Rucăr şi transformarea sa în Unitate de Asistenţă Medico – Socială au “înghiţit” suma de 816.932 lei, din bugetul Consiliului Judeţean Argeş. U.A.M.S Rucăr are în structură 40 de paturi şi 35 de posturi, conform organigramei şi statului de funcţii aprobate.
Alex BARBU