18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Să merite indemnizaţia! Extraordinară cu 360 de pagini de studiat într-o zi

Magda BĂNCESCU

Cu dorinţa de a avea parte de mai puţină maimuţăreală şi mai multă seriozitate la a doua şedinţă extraordinară a săptămânii – dat fiind „stufărişul” unei ordini de zi abundând în materiale complicate -, miercuri seara, am luat din nou calea Primăriei. A doua săptămână de lucru a noii conduceri a Primăriei trebuia să reducă handicapul stagnării activităţii deliberative vreme de două luni. Exceptând cele două extraordinare convocate de Ţâroiu, la începutul lunii octombrie, pentru împărţirea banilor de la Guvern şi „vărzuirea” listei de investiţii ale spitalelor, din motive obiective şi neprevăzute, Consiliul Local nu s-a întrunit în şedinţă lunară. Afirmaţie valabilă şi pentru luna septembrie, când aleşii au deschis tabletele de trei ori, tot la convocări extraordinare, cu accent pe proiectele europene ale spitalelor, băgate la cheltuieli severe de COVID. După atâta pauză în materia transpunerii chestiunilor de interes public în legi locale, era musai ca noul Consiliu să elimine, prin vot urgent, blocajele intervenite în munca Executivului. 

Şedinţa de luni a fost o joacă de copil, pe care o putea prezida, fără glumă, un copil. Atât de banale erau formalităţile propuse a fi rezolvate. În plus, pe ordinea de zi era un material care te învăţa cum să te comporţi, odată ajuns la prezidiu, cu condiţia de a-l fi lecturat temeinic. În sfârşit, să trecem peste derapajele primei dezbateri, lejere ca o briză de vară, în care s-a ales viceprimarul cunoscut dinainte şi s-au stabilit membrii comisiilor de specialitate. În lipsa acestor condiţii, nu se putea ţine a doua şedinţă a săptămânii, una cu de toate. Prima rezolvată: doamna Iarca, pregătită cu contul de execuţie, aprobat cu întârziere de o lună, şi cu o nouă rectificare a bugetului, a unsprezecea pe 2020, care, mai mult ca sigur, nu va fi ultima. 

Ţâroiu a lăsat moştenire primăriţei Lasconi cinci procese grele, pentru care este nevoie de un avocat, întrucât Primăria nu are specialişti în Drept profesionişti, care să facă faţă litigiilor aflate în derulare la Tribunalele Argeş şi Bucureşti. La Piteşti se judecă diferendul cu Primăria Valea Mare Pravăţ şi o familie care revendică parcarea Mausoleului Mateiaş. Un proces care n-ar fi trebuit să existe, dacă autorităţile noastre ar fi derulat corect procedura de trecere în patrimoniu a terenului învecinat complexului monumental. Or, în ianuarie 2018, după cum v-am relatat la momentul respectiv, hotărârea de preluare a fâneţei de la Mateiaş a fost aprobată, în plen, cu o suprafaţă care, după vot, a fost mărită, din pix, cu 500 de metri pătraţi. Să te duci la proces cu o hotărâre măsluită, îndulcită astăzi la nevinovatul “greşită”, care şi aşa era destul de fragilă în momentul adoptării, în lipsa documentelor susţinătoare… Dacă pierdem, pierdem din prostie şi hoţie. 

Alte dosare cu greutate sunt revendicarea imobiliară având ca obiect Hotelul Regal şi rezilierea contractului încheiat, în decembrie 2002, cu Romconstruct Holding Grup, care şi-a bătut joc de renovarea Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Îngroaşă rândurile reclamanţilor Nicolaie Alexe, un director căpăcit cu acuzaţii de management defectuos al Spitalului Câmpulung în timpul pandemiei, care se judecă pentru funcţie şi bani cu Primăria. Aşadar, încă o acţiune pentru desfăşurarea căreia administraţia publică locală consideră că are nevoie de apărător profesionist. Încheiem cu al cincilea proces, în care prefectul îl cheamă în judecată pe primarul Câmpulungului. Soare îl acţionase în instanţă pe Ţâroiu, autor al celor două dispoziţii de instalare a conducerii Spitalului Câmpulung. Prima: din 14 iunie 2019, prin care Ţâroiu îl punea director pe Alexe după concursul cu contestaţii nerezolvate. A doua: din 25 iunie 2020, prin care Aron era schimbat cu Alexe, tot de către Ţâroiu, odată înlocuită starea de urgenţă cu starea de alertă. Procesul începe pe 19 noiembrie. 

Sunt speţe grele, pentru susţinerea cărora vor fi achiziţionate servicii juridice, cu cheltuiala aferentă din bugetul public, justificată prin „complexitatea cauzelor, volumul mare de muncă, respectarea strictă a termenelor procedurale din Noul Cod de Procedură Civilă, dar şi prin lipsa personalului necesar pentru asigurarea unei juste apărări a intereselor instituţiei”. Măcar juriştii Primăriei recunosc că nu sunt în stare nici să ajungă la timp la tribunal, darămite să ne susţină interesele în instanţă, deşi salariile lor par că răsplătesc o performanţă ca după dicţionar. 

Cele mai interesante puncte ale ordinii de zi sunt, fără discuţie, cele legate de reorganizarea unor etaje şi a corpului central ale Spitalului Câmpulung, a ambulatoriului ORL şi redistribuirea spaţiului Oncologiei, toate aceste măsuri constituind pregătiri pentru funcţionarea în sistem mixt a unităţii medicale. Nu mai putea fi amânat mult nici proiectul iluminatului public, pe care UE este dispusă să-l finanţeze cu un milion de euro, cu condiţia ca, în următoarele două luni, municipalitatea să-şi găsească un operator pentru întreţinerea reţelei reabilitate. 

Restul ordinii de zi, “apă de ploaie”: trei hotărâri generate de banii alocaţi prin GAL Câmpulung Muscel, după principiul „ai intrat în horă, trebuie să joci”, două hotărâri cu aleşii numiţi în Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi în comisiile anti-violenţă tot la şcoli şi alte două hotărâri cu stabilirea reprezentanţilor Consiliului Local în Consiliile de Administraţie ale spitalelor. Ca să vă faceţi o idee cât a fost de studiat pentru extraordinara cu 14 puncte, documentaţia a conţinut 359 de pagini (până la adăugarea celui de-al 15-lea la începutul şedinţei), care trebuiau lecturate de dimineaţa, până la ora cinci a după amiezii. E retorică întrebarea: câţi le-or fi parcurs?, nemaivorbind despre câţi le-au înţeles.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!