16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Viceprimarul Nicolae Zaharia: „Nu sunt un om căruia i se va ridica funcţia la cap”

Cu stângăciile inerente unei dezbateri de Consiliu format preponderent din debutanţi, luni, 26 octombrie, a fost bifată formalitatea alegerii viceprimarului, la o săptămână distanţă de momentul constituirii noului Legislativ şi al depunerii jurământului de către noii aleşi. Numele secundului Elenei Lasconi nu constituia o surpriză, Nicolae Zaharia fiind alegerea parteneriatului USR PLUS şi PNL, anunţată pe 16 octombrie. În plus, la iniţiativa primarului Elena Lasconi, proiectul de hotărâre a fost redactat conţinând numele fostului director de la „Dan Barbilian”, „descurajând” eventuale propuneri fără sorţi de izbândă. Asta în condiţiile în care, din 19 membri ai Consiliului local, liberalul avea asigurate 11 voturi (7 de la USR PLUS şi 4 de la PNL). De la întrunirea în regim extraordinar au lipsit Mirabela Manea, de la PSD, şi Dan Şain, de la POL.

Dintre cei 17 aleşi prezenţi, 14 au votat în favoarea consilierului nominalizat de documentaţia de şedinţă, iar 3 împotrivă. Mai mult ca sigur, toţi de la PSD. Dar care?, îi rodea pe toţi, întrucât în sală erau patru social-democraţi. Chiar dacă votul a fost secret, cel mai probabil, împotriviţii au fost Liviu Ţâroiu, Constantin Ivan şi Mărgărin Blidaru, şi nu Ciprian Neculăescu, nou, la fel ca Nicolae Zaharia, în Consiliul Local. În plus, ca foşti directori de şcoală, sunt colegi în domeniul Învăţământului, aşadar, iese din culpă.

În schimb, Ţâroiu şi Blidaru avuseseră, înaintea votului pentru vice, alte opţiuni de respingere ale propunerilor Executivului. Cei doi s-au abţinut faţă de desemnarea consilierului USR PLUS Andreea Ionescu în calitate de preşedinte al şedinţelor Consiliului Local în următoarele trei luni. Abţinere care, după câte ştim din experienţa de lucru a aleşilor, echivalează tot cu un vot potrivnic. Iar Blidaru s-a manifestat împotriva lărgirii Comisiei Sociale de la trei la cinci membri.

Mai spunem că la şedinţa de luni seara au asistat Bogdan David, preşedintele PNL Câmpulung, şi Gheorghe Banzea, colegul alianţă, de la PLUS, al Elenei Lasconi, lidera USR Câmpulung.

 

♦Ramona Simion a renunţat la bătrânicioasa cutie de carton, cu care Ghinea umbla, ca la nuntă, printre aleşi                                              

Cu pixuri, fără pixuri, fără pixuri funcţionale, fără comisii de validare şi numărare a voturilor – la care legea nu mai ţine -, fără cabină de vot şi fără cutia de carton, cu care umbla fostul secretar Nicolae Ghinea printre aleşi ca şi când colecta darul la nuntă, a fost îndeplinită a doua mare obligaţie legată de stabilirea conducerii municipiului în următorii patru ani: alegerea viceprimarului. Ramona Simion, secretarul municipiului, organizatorul momentului electiv al şedinţei de luni, a optat, în mod inspirat, pentru reducerea complicaţiilor, căci nu era vreme de pierdut într-o sală plină, cu distanţarea de rigoare între participanţi. Alesul strigat mergea la prezidiu, lua buletinul, mergea în sala de Consiliu, alăturată celei de festivităţi, bifa „DA” sau „NU” pe buletinul de vot, după care îl introducea într-o urnă din plexiglas transparent, care a luat locul logisticii arhaice din cămara înaintaşului său.

A fost nevoie şi de un secretar nou şi tânăr, care să arunce la gunoi vechiturile colegului înlocuit, ca efect al pensionării acestuia, altfel aveam parte iar de oribila cutie plimbată printre aleşi. Inclusiv gestul era inspirat de chiolhanurile de la cort. Nu mai spunem că se pierdea destul timp cu intrarea şi ieşirea consilierilor într-o cabină de votare, la fel de „frumoasă” ca recipientul din carton, care, la fel, a devenit istorie. Secretarul Ramona Simion, incomparabil mai eficientă decât molatecul Ghinea, care n-avea niciodată motiv să se grăbească, a eliminat complicaţiile, căci nu era vreme de pierdut într-o sală plină, cu toată distanţarea corespunzătoare între participanţi.      

 

♦USR PLUS conduce trei comisii, PNL, două                         

„Momentul zilei” de 26 octombrie – alegerea viceprimarului – a fost precedat de stabilirea componenţei comisiilor de specialitate, în care au fost împărţiţi aleşii, astfel încât (aproape) toate partidele să aibă reprezentare în fiecare structură de lucru. În afara modificării punctate la începutul articolului, Comisia Socială, mărită de la trei la cinci membri, USR PLUS are câte doi reprezentanţi în cele mai importante comisii: Buget-Finanţe şi Socială. Iată cui vă adresaţi dacă aveţi nevoie să ajungeţi la una dintre comisiile de specialitate ale Consiliului Local.

1.Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget-finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului (Comisia de Buget-Finanţe):

•Ioana Marcu (USR PLUS), preşedinte;

•Daniel Belu (USR PLUS), secretar;

•Anca Dumitrescu (PNL);                             

•Liviu Ţâroiu (PSD);

•Dumitru Şain (POL).

 

2.Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură (Comisia de Urbanism):

•Nicolae Zaharia (PNL), preşedinte;

•Alexandru Hagi (USR PLUS), secretar;

•Constantin Ivan (PSD);

•Dorin Mirea (POL);

•Adrian Vlădău (USR PLUS).

 

3.Comisia pentru servicii şi comerţ, agricultură şi industrie (Comisia de Comerţ-Turism):

•Constantin Ţurţulea (USR PLUS), preşedinte;

•Cristi Creţu (PNL), secretar;

•Mirabela Manea (PSD).

 

4.Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, sportive şi de agrement (Comisia Socială):

•Andreea Ionescu (USR PLUS), preşedinte;

•Silviu Ciobănică (USR PLUS), secretar;

•Ionel State (PNL);

•Ciprian Neculăescu (PSD);

•Dan Dumitraşcu (POL).

 

5.Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor (Comisia Juridică):

•Ionel State (PNL), preşedinte;

•Adrian Vlădău (USR PLUS), secretar;

•Mărgărin Blidaru (PSD).

 

♦Astăzi, vicele a mers la Consiliul Judeţean, la o întâlnire pe tema fondurilor europene

După comisii, s-a ales viceprimarul, cu 14 voturi pentru şi trei împotrivă. PSD-iştii care nu l-au vrut pe Nicolae Zaharia n-au avut altă opţiune, de la ei sau de la alţii, ca să existe o justificare a respingerii liberalului. După prostia făcută în alegeri, de a întoarce spatele unui parteneriat cu Elena Lasconi, PNL ajunge, totuşi, la conducerea Câmpulungului. De inteligenţă dă dovadă şi Zaharia, acceptând să-şi facă imagine ca viceprimar, care intră cu alte şanse în alegerile din 2024.

Nicolae Zaharia le-a mulţumit colegilor pentru votul de încredere acordat. „Este foarte bine că n-a fost cifra 13. Atunci când am deţinut o funcţie, până acum a fost doar funcţia de director de liceu, am fost preocupat să mă ridic la nivelul funcţiei. Aşadar, nu sunt un om pe care să-l cucerească funcţia. Entuziasmul va fi atunci când voi reuşi să fac lucruri bune pentru cetăţenii Câmpulungului. Cele 14 voturi au în spate mii de voturi. Sunt un om responsabil şi voi fi preocupat permanent de responsabilitate în tot ceea ce voi face. Sunt om care a muncit pentru a ajunge aici unde mă aflu, sunt un om sincer, un om preocupat de binele cetăţenilor municipiului Câmpulung. Este foarte important ca în Consiliul Local să existe colaborare, iar semnalul pe care să-l dăm acesta trebuie să fie: transparenţă şi corectitudine faţă de cetăţeni. Începând de mâine (n.r. marţi, 27 octombrie), voi trece la treabă. Sunt om un de acţiune. Repet, nu sunt un om căruia i se va ridica funcţia la cap.”, a afirmat proaspătul vice.

Astăzi, viceprimarul Nicolae Zaharia a avut programată o întâlnire la Consiliul Judeţean, având ca temă de discuţie fondurile europene. „Trebuie să fim pregătiţi pentru exerciţiul financiar 2021-2027.”, spunea vicele care, înainte de alegerea sa în funcţie, avusese deja o discuţie cu primarul Elena Lasconi despre cum vor arăta zilele următoare. Şi mai ales cum va arăta agenda de proiecte europene care trebuie propuse pentru a accede la finanţările oferite prin următoarele programe UE.

 

♦În această iarnă, Zaharia s-a angajat că stă mai mult pe stradă

Alt obiectiv pe termen scurt punctat de viceprimarul Nicolae Zaharia în discursul său este „acela de a pune umărul la ceea ce s-a declanşat de către doamna primar: racordarea la gaze a întregului municipiu. În această procedură, Primăria are un rol esenţial, de a elabora documentele necesare elaborării certificatului de urbanism şi a tuturor autorizaţiilor. În calitate de preşedinte al Comisiei de Urbanism o să iau toate măsurile, astfel ca autorizaţiile să fie eliberate mai repede, iar acolo unde nu sunt necesare avize, să nu mai punem lumea pe drumuri.”, a adăugat acesta.

Curăţenia oraşului completează obiectivele asumate de proaspătul viceprimar al Câmpulungului. „Eu sunt adeptul ideii de a duce mai departe lucrurile bune care s-au făcut în municipiu şi de a le corecta pe cele care nu s-au făcut bine. Nu sunt omul care să spună: totul este rău şi nu s-a întâmplat nimic bun. O să preiau tot ce s-a întâmplat bun în departamentele care se află în subordonarea mea. Obiectivul meu pe termen imediat este de curăţenie în municipiu şi urmează să am întâlniri cu ADP. Este o măsură de care mă voi ocupa personal pentru a fi pusă în practică. Ca de fiecare dată, voi sublinia că suntem toţi responsabili de un oraş curat. Primăria se implică, este preocupată de a avea un oraş curat, dar este foarte importantă şi implicarea tuturor cetăţenilor.”, a mai spus colegul de echipă al Elenei Lasconi.

Nicolae Zaharia afirma că această iarnă nu ne va mai lua pe nepregătite. „Voi fi permanent în stradă. Când nu voi fi la Primărie, voi fi în stradă. Este foarte important să urmărim toate lucrările, dincolo de directivele pe care le dăm, foarte importantă este funcţia de control.”, a încheiat acesta.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!