16.6 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Cei mai noi angajaţi ai Primăriei Lereşti, la perfecţionare, la mare

O lege care ar fi trebuit să ridice nivelul de pregătire al angajaţilor din instituţiile publice, garantându-le accesul la cursuri de formare profesională, a fost pervertită într-o uriaşă afacere turistică. Mii de funcţionari sunt trimişi anual în staţiuni de pe litoral sau de la munte, chiar la băi, câte şapte zile, la hoteluri de trei şi patru stele, însoţiţi de familie şi cu servicii „all inclusive” asigurate. Toate acestea, sub umbrela unor aşa-zise cursuri de formare profesională. 

În fiecare an, televiziunile naţionale au dedicat ore emisiunilor în care prezintă amănunte despre vacanţele de lux ale funcţionarilor publici, plătite din bani publici. Cea mai recentă a fost emisiunea „România furată”, de la Digi 24, de la începutul săptămânii trecute, care a adus în prim-plan două primării, Lereşti, din Argeş şi Poieni, din judeţul Teleorman, care şi-au trimis angajaţii la mare, pe banii contribuabililor, vacanţe mascate de paravanul unor cursuri de perfecţionare. Ce este frapant: cursurile nu sunt doar superficiale, ci şi inutile, pentru că, aşa cum au recunoscut cei care au beneficiat de ele, firmele organizatoare nu eliberează nişte certificate de competenţe, ci doar nişte diplome de participare, care nu au nicio valoare.

Anul acesta, de la Primăria Lereşti, aşa cum le-a spus primarul Marian Toader celor de la Digi 24, la cursuri, la mare, în staţiunea Eforie Nord, în plin sezon estival, au fost trei funcţionari, toţi nou veniţi în instituţie. Cătălina Popescu, care se ocupă cu atragerea de fonduri europene şi de resursele umane, Ionela Ştefan, economistă, şi Daniel Catană, de la Registrul Agricol şi Cadastru. Doamnele sunt încadrate la Primăria Lereşti de la finele anului trecut, iar bărbatul, de doi ani. Principiul „ultimul venit, primul servit” a fost ales de primarul Marian Toader pentru a stabili numele celor care s-au perfecţionat, pe litoral, anul acesta.

Anul acesta a fost rândul Cătălinei Popescu, Ionelei Ştefan şi a lui Daniel Catană să meargă în concediu pe banii Primăriei Lereşti

Prima intervievată de reporteri a fost Cătălina Popescu, care a recunoscut că a fost între 1 şi 8 iulie 2018, în staţiunea Eforie Nord, la un curs de perfecţionare, exact pe domeniul în care activează, de atragere a fondurilor europene. Bronzată şi cu zâmbetul pe bune, Cătălina Popescu a declarat că a fost plecată la curs împreună cu soţul şi copilul. 

Pe lângă aşa zisa perfecţionare, Primăria Lereşti a achitat cazarea la hotel, cu mâncare şi băutură, în sistem „all inclusive” şi pentru angajaţi, dar şi pentru membrii familiei cu care aceştia au fost în concediu.

Colega de birou a Cătălinei Popescu, Ionela Ştefan, care se ocupă de bugetul Primăriei, a fost selectată de primar să meargă în aceeaşi staţiune, la o pregătire despre Buget, Finanţe, Contabilitate. Tânăra a fost la hotelul din Eforie Nord cu soţul şi cei doi copii şi a declarat că programul de perfecţionare a fost unul încărcat, cu câte şase ore de cursuri pe zi. Ce i s-a părut ei interesant a fost că s-a întâlnit cu colegi din toate judeţele, cu care a făcut schimb de experienţă.

După ce s-au întors la birou cele două colege, a plecat la cursuri colegul lor de la Registrul Agricol şi Cadastru, funcţionarul public Daniel Catană. Şi el a fost la curs pe domeniul lui, în perioada 8-15 iulie, tot la Eforie Nord, împreună cu soţia. A asistat la expuneri, care au avut ca principal scop acumularea de informaţii în special pentru cadastru, a spus bărbatul.

La final, cei trei angajaţi ai Primăriei Lereşti au dat un examen, în urma căruia au primit, aşa cum v-am spus, un certificat de participare, nu o diplomă, care să le ateste o calitate în urma acestor cursuri. Cursurile ţinute pe litoralul românesc au costat Primăria Lereşti câte 900 de lei fiecare, iar pentru cazarea şi masa fiecăruia dintre ei, din buget au mai plecat încă 2.000 de lei.

Edilul Marian Toader le-a explicat reporterilor că, la începutul acestui an, Consiliul Local al Primăriei Lereşti a aprobat 20.000 de lei, pentru perfecţionarea funcţionarilor publici prin astfel de cursuri, la mare. Acesta i-a selectat pe beneficiari după criteriul ultimilor veniţi în Primărie, ca să capete şi ei experienţă: „La fiecare început de an, când se creionează bugetul pe anul respectiv, la propunerea primarului şi cu aprobarea Consiliului Local, printre altele, avem capitol pentru formare profesională a funcţionarilor din cadrul Primăriei Lereşti.”

Primarul Marian Toader: „A fost timp şi de plajă, şi de plimbare, şi de tot. Adică trebuie să îmbini plăcutul cu utilul”

Primarul Marian Toader spune că funcţionarii care au fost acum la cursuri vor mai putea merge la astfel de perfecţionări abia peste trei ani. Faptul că au fost cu familia la cursuri, pe banii Primăriei, nu-l deranjează deloc pe edil, pentru că şi el a fost la unul unde s-a perfecţionat în atragerea fondurilor europene. „Pe lângă partea de perfecţionare şi învăţare, e şi o relaxare. Din ce mi-au spus, au avut patru ore, cinci şi trei ore, când stăteau la cursuri, la training-urile acestea, care se făceau. Mi-au povestit că prezintă şi ei un raport, măcar verbal. Şi am văzut şi cursurile, că li s-a dat mapă scrisă… Eu am considerat că sunt foarte utile şi s-au văzut rezultatele în activitatea pe care o am în cadrul Primăriei. Eu am fost anul trecut, pe fonduri europene, cu aceeaşi firmă. Ne-am ţinut de aceeaşi firmă şi avem reduceri foarte mari, de la 25 şi până 45%. Am fost în aceeaşi locaţie, pentru proiecte pe fonduri europene. A fost timp şi de plajă, şi de plimbare, şi de tot. Adică trebuie să îmbini plăcutul cu utilul până la urmă, că nu te duci să iei notă ca la facultate.”, s-a destăinuit edilul şef.

Legat de aceste cursuri, sperăm ca, şi la anul, Consiliul Local să fie de acord cu aprobarea altei liste cu numele funcţionarilor care vor merge, la mare ori la munte, la perfecţionare. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!