3.8 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Urzeala tronurilor, la Câmpulung. Cum s-a pus Ţâroiu vice

Magda BĂNCESCU

În ultimii douăzeci de ani, exceptând mandatele 2000-2004 şi 2016-2020, care deschid şi închid acest interval, cu Bălan şi Sârbu, respectiv Ţâroiu şi Blidaru, proveniţi din acelaşi partid, la conducerea Câmpulungului, viceprimarul a fost produs de înţelegeri politice. Andrei – Buta, în 2004-2008, Andrei – Ţâroiu, în 2008-2012 şi 2012-2016, au fost concesii păguboase pentru oraş. Nu că echipele de aceeaşi coloratură politică ar fi reprezentat o formulă de guvernare strălucită. Dar măcar primarul n-a fost încurcat de bâzâiala neputinciosului din umbră, pus în funcţie ca să fie. Ca să fie şi o pagubă pentru buget, căci, după cele mai proaspete grile salariale, datând din primăvară – acum, n-avem de unde să ştim dacă nu şi-or fi tras şi ăştia din Primărie sporuri de COVID, ca la Spital, căci fundul pungii publice încă n-a crăpat de atâta râcâială -, vicele are un salariu lunar de 11.440 lei. Blidaru, de departe, a fost cel mai palid, ca prestanţă, viceprimar şi, pe cale de consecinţă, cel mai inofensiv, nefiind în stare să se ia nici de o muscă. 

În contrast cu cea mai liniştită legislatură din ultimele două decenii, în care Ţâroiu şi-a permis să insinueze public că Blidaru nu este bun de nimic – tocmai de aia l-a şi ales, în faţa unora cu autoritate precum Dumitrescu, Ivan şi Bână, nume de secunzi speculate după alegerile din 2016 -, avem perioadele cu parteneriate politice la şefia administraţiei publice locale. Chit că cel mai nevrotic mandat, cu doi inşi care explodau la orice cuvânt, rămâne, fără concurenţă, cel dintre 2004-2008, Buta a spus „DA” rapid, în temeiul alianţei momentului, constituite între liberali şi democraţi. Acum 16 ani, alegerea viceprimarului a mers şnur, existând un pact politic, pe care Călin Andrei l-a respectat, înghiţind cu noduri. Senzaţie retrăită şi între 2012-2016, când a fost moţul USL-ului, alături de moţişorul Liviu Ţâroiu. Însă relaţia oficială a PNL cu PSD + PC, parafată la nivel naţional, a beneficiat de un preludiu la Câmpulung, consumat între 2008-2012. 

De ce insistăm să vă răvăşim amintirile trecutului politic? Pentru că ne şi vă ajută să cunoaşteţi cine este politicianul bolnav de putere Ţâroiu. Şi cum a ajuns el viceprimar prima dată, săpându-l puternic pe colegul  Bălan, pe care a încercat să-l dea afară din partid, convingându-şi superiorii să-i retragă sprijinul politic. Şi astfel, să-şi piardă funcţia de consilier local. Asta deşi, la alegerile de acum 12 ani, fostului primar i se încredinţase poziţia a treia, confortabil de eligibilă, chiar şi pentru un PSD într-un declin evident. Fiindcă ne-am amintit de Bălan. În 2004, când a pierdut alegerile în faţa lui Andrei, cu un avans de 400 de voturi peste PSD, care a câştigat în Consiliu cinci locuri, Bălan şi-a dat demisia din toate funcţiile politice deţinute. Ce-a păţit Bălan în 2004, a păţit Ţâroiu în 2020. A pierdut puterea însemnând funcţia de primar şi majoritatea în Consiliu, PSD rămânând în cinci oameni. Aţi văzut vreo demisie din partea bătutului de i-au sărit fulgii?! De “o fustă venetică”!   

Împotriva lui Ţâroiu s-a întors roata urzelilor din 2008, când, ca să ajungă să conducă, fie şi ca viceprimar, dacă lumea nu l-a vrut primar, a umblat cu fofârlica pe la judeţ, pentru excluderea lui Bălan din PSD. Posibil de teamă să nu-i sufle funcţia de secund al lui Andrei, cum circula o vorbă în târg la acea vreme. Ţâroiu, îmbătat de gândul puterii, nu s-a dat înapoi de la a-i face lui Bălan un referat, pe baza căruia s-a hotărât invalidarea propriului coleg de partid. Care a fost pretextul? Că nu i-ar fi acordat sprijin candidatului la Primărie în campania electorală şi că, dimpotrivă, i-a făcut anti-campanie. Asta deşi, înainte de alegeri, Bălan a defilat, cu eşarfa roşie la gât, aninat de braţeta lui Ţâroiu, la fiecare ieşire stradală a PSD-iştilor. 

Luat prin surprindere de hârtia pe baza căreia i s-a ridicat sprijinul politic, Bălan s-a declarat consternat de hotărârea etichetată drept jignitoare şi ruşinoasă, ticluită de un camarad din organizaţia în care activa de 14 ani. La şedinţa de validare a Consiliului Local 2008-2012, din solidaritate cu George Bălan, aleşii de la PRM şi PD-L au părăsit sala, în momentul în care s-a dat citire raportului făcut de Nicolescu, prin care Bălan era, practic, exclus din partid, de vreme ce partidul nu-i recunoştea calitatea de ales pe listele sale. Politicienii din opoziţia lui Andrei şi Ţâroiu au demascat încercările momentului de a-l alege pe PSD-ist ca viceprimar, cu şase voturi de la PNL şi patru de la PSD, conform unei promisiuni a lui Călin Andrei. Buta a reclamat atunci că stratagema josnică urmărea să blocheze accederea PD-L la conducerea oraşului, deşi democrat-liberalii se clasaseră pe locul doi, înaintea social-democraţilor. Sorin Buta a făcut trimitere, voalat, la „interese de clan, de cumetrii, de veri, de naşi, de fini”, aluzie la faptul că naşul lui Călin Andrei era finul lui Liviu Ţâroiu.

Complotul orchestrat de Ţâroiu a fost zădărnicit de plângerea înaintată de Bălan împotriva deciziei partidului. Efectul acţiunii: invalidarea a fost suspendată, iar Bălan a rămas consilier local. Umilit, ca să spulbere bănuielile că ar vota împotriva lui Ţâroiu, nominalizat viceprimar, când a ieşit din cabina de vot, a îndreptat buletinul către Gheorghe Sârbu, consilier judeţean PSD la acel moment. În 2008, şedinţa de validare a consilierilor a fost una cu repetiţie, din cauza manevrelor murdare ale lui Ţâroiu de a se asigura că Bălan nu va fi un pericol pentru el. După cum n-avea să fie nici Sorin Buta, desemnat candidat la funcţia de viceprimar din partea PD-L. Deşi democraţii se bazau pe voturile PRM-iştilor, cineva… ceva… i-a făcut să se răzgândească şi să-l aleagă pe Ţâroiu. Cu 14 voturi pentru şi 5 împotrivă, Ţâroiu a ajuns coleg de echipă cu Andrei, care spunea că „este cea mai bună variantă pentru Câmpulung”. 

Următorii şapte ani i-au contrazis previziunea. Ţâroiu, lider, nu este o variantă pentru Câmpulung. A demonstrat-o propriul său mandat de primar. Un rateu de manual.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!