25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Din cauza managementului defectuos, Spitalul Câmpulung a pierdut şansa de a deveni spital non-COVID

Pe 17 septembrie 2020, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş aproba, prin Hotărârea nr.41, reluarea activităţii de asistenţă spitalicească non-COVID în corpul central al Spitalului Municipal Câmpulung şi în clădirea anexă în care funcţionează secţiile ORL, Psihiatrie, Oncologie şi Oftalmologie. De asemenea, potrivit aceleiaşi hotărâri, Secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung ar fi trebuit să funcţioneze ca unitate suport pentru pacienţii COVID pozitivi. Toate acestea, după emiterea ordinului ministrului Sănătăţii privind reorganizarea activităţii medicale specifice COVID-19 de pe teritoriul judeţului Argeş. Din păcate, nimic nu s-a concretizat, iar prefectul Emanuel Soare a declarat recent că vina pentru acest lucru o poartă conducerea spitalului, care nu a făcut toate demersurile pentru ca hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să fie pusă în practică. Mai mult decât atât, în contextul epidemiologic naţional actual, e greu crezut că Spitalul Municipal Câmpulung va fi redeschis tuturor pacienţilor. 

Pe 29 mai 2020 a intrat în vigoare Ordinul nr. 961 al ministrului Sănătăţii privind „modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2”. Potrivit acestui ordin, spitalele puteau să se organizeze şi, în funcţie de situaţia epidemiologică, de numărul de pacienţi COVID sau non-COVID, să poată desfăşura şi activităţi pentru pacienţii non-COVID. Totul ţinea, însă, de managementul spitalelor, iar la Câmpulung acesta a fost vraişte, cu Grigore Stănescu, ultimul „samaritean”. Şi nu era greu să facă demersurile necesare, mai ales că, în ultimele două luni, numărul de cazuri COVID, în Argeş, a fost destul de scăzut, iar spitalul, dacă se organiza, putea să funcţioneze foarte bine şi pentru pacienţii non-COVID. 

Potrivit prefectului Emanuel Soare, s-a făcut şi o solicitare către Ministerul Sănătăţii, prin care s-a cerut modificarea ordinului de ministru, prin care Spitalul Municipal Câmpulung a fost desemnat ca spital COVID, cu solicitarea ca ordinul să fie schimbat, iar spitalul să fie declarat non-COVID în întregime. Până la luarea unei decizii în acest sens (o spune tot prefectul), la spitalul din Câmpulung se pot trata şi alte afecţiuni decât cele COVID, însă numărul pacienţilor poate fi stabilit doar de conducerea unităţii medicale. Din păcate, la nivelul întregii ţări, lucrurile nu stau tocmai bine din punct de vedere epidemiologic, astfel că posibilitatea ca Spitalul Municipal Câmpulung să fie desemnat non-COVID e foarte mică. „Având în vedere situaţia dramatică cu care se confruntă alte judeţe în zona COVID şi judeţele din jurul nostru, cred că şansele ca Spitalul Municipal Câmpulung să fie desemnat ca spital non-COVID sunt din ce în ce mai mici. Poate că noi, în Argeş, nu avem în acest moment probleme cu cazurile, dar la cât de repede se umplu spitalele din judeţele din jurul nostru, este foarte posibil ca, în perioada următoare, să fim nevoiţi să primim pacienţi COVID din alte judeţe.”, a precizat prefectul.

Deja se transferă abuziv pacienţi din afara judeţului

Fostul manager, din starea de urgenţă, al Spitalului Municipal Câmpulung, medicul stomatolog Andrei Aron, care ţintea  un proiect ambiţios, de anvergură, privind transformarea radicală a unităţii medicale la „standarde de normalitate”, nu acceptă situaţia actuală, fiind împotriva transferului de pacienţi din alte localităţi: „În primul rând, aştept scuze de la toţi cei care m-au acuzat în perioada de campanie că ceea ce spun este subiectiv şi părtinitor cu cineva anume (asta este o glumă, pentru că ştiu că aşa ceva nu se va întâmpla). Acţiunile făcute la momentul respectiv erau exact pentru că era un moment prielnic. Domnul prefect confirmă aceste lucruri, care ar trebui să sune destul de familiar pentru cei care au avut urechi să asculte. În schimb, la momentul la care vorbim, se transferă abuziv (fără acordul medicilor) pacienţi din afara judeţului. În acelaşi timp, consumă rezervele de tratament ale judeţului, care sunt repartizate în funcţie de rata de incidenţă cumulată la 14 zile. Lucrurile nu mai pot continua aşa…”. Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!