18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Prefectul Emanuel Soare: „Purtarea măştii a salvat Argeşul. Masca este obligatorie, fără excepţie, în orice spaţiu. Închis, deschis, aglomerat, neaglomerat!”

De o săptămână, Argeşul este dat ca exemplu de gestionare corectă a pandemiei, la nivel naţional, succedându-se intervenţiile televizate ale prefectului Emanuel Soare, care explică cum a reuşit înjumătăţirea cazurilor de infectări în judeţ. Cele mai recente declaraţii ale şefului Prefecturii, lansate astăzi, 14 octombrie, pun accent pe purtarea măştii, măsură obligatorie şi afară, şi înăuntru.           

 

„Noi am luat nişte decizii importante, în luna iulie-august, când Argeşul a fost unul dintre primele judeţe afectate, după Suceava. De atunci, am avut probleme foarte mari, dar am fost foarte fermi. Am introdus măsuri restrictive, dintre care cea mai importantă a fost obligativitatea purtării măştii de protecţie peste tot, inclusiv în spaţiile deschise. Introdusesem atunci o excepţie: pentru persoane care sunt în grupuri mai mari de două persoane. Această măsură a salvat judeţul Argeş. De la 100 de cazuri pe zi – noi am avut un record de 129 – am ajuns, într-o lună şi jumătate, la o medie de 10-15 cazuri în acest moment, în care majoritatea judeţelor au probleme foarte mari. Având în vedere experienţa noastră din această perioadă, noi nu ne mai permitem să stăm şi să aşteptăm şi doar să reacţionăm, ci, practic, trebuie să fim un pic proactivi.

De aceea, acum două zile, am luat o decizie în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de a generaliza obligativitatea purtării măştii de protecţie fără niciun fel de excepţie, în orice fel de spaţiu. Închis, deschis, aglomerat, neaglomerat, pentru noi nu mai contează, am luat această decizie, pentru că este cea mai bună soluţie pe care o avem, în condiţiile în care virusul nu se lasă dus dintre noi, nu va pleca atât de curând. Nu putem închide ţara, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus. Singura măsură, alături de păstrarea distanţei şi o mai bună igienă cu apă şi săpun, rămâne masca. Masca trebuie să devină rapid obligatorie pentru toată lumea. N-am stat pe gânduri, am aplicat această măsură. De astăzi, este în vigoare, obligatoriu. Din experienţa noastră, am dublat întotdeauna măsurile pe care le-am luat, de intensificare la maximum a măsurilor de verificare. Indiferent de măsurile luate, dacă nu verificăm respectarea lor, nu facem nimic.

Sunt nouă instituţii cu atribuţii de verificare şi control, se fac echipe mixte în fiecare zi şi, cu maximul de personal pe care îl au disponibil, trebuie să fie în teren. Toţi oamenii disponibili şi, mai nou, în civil verifică respectarea acestor măsuri. Este o situaţie de alertă şi trebuie să fim pe teren. Dacă nu verificăm, putem să luăm noi ce măsuri dorim. Oamenii nu ştiu decât de prezenţa autorităţilor lângă ei. Cum vin autorităţile, se respectă regulile. Nu mai sunt autorităţile prezente, regulile nu se mai respectă.

Toţi prefecţii suntem într-o legătură permanentă, avem grupuri interne în care discutăm şi facem schimb de opinii. Sunt într-o legătură directă cu foarte mulţi prefecţi care, încă din lunile iulie-august, ne-au contactat şi am discutat. Noi am luat în Argeş nişte măsuri care sunt greu de luat, măsuri nepopulare, pentru care mi-am atras valuri întregi de ură. Nu am pregetat nicio secundă, mi-am asumat toate aceste curente împotriva mea personal, dar am considerat că sănătatea este mai importantă şi a trebuit să le impunem. Au fost probleme, dar tot personalul din instituţiile cu drept de control pe Legea 55 trebuie să fie prezente în stradă. Nu suntem în stradă, nu putem face nimic.

Am dat exemplu personal. Eu, ca prefect, am ieşit în stradă şi am coordonat aceste controale. Însă fiecare judeţ are particularitatea sa, nu toate comitele judeţene pentru situaţii de urgenţă funcţionează ceas. Eu am avut noroc în Argeş că toate deciziile pe care le-am propus au fost adoptate în unanimitate. Dar sunt prefecţi care au dificultăţi în a reuşi să impună măsuri, care să fie aprobate de întreg Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Mai ales în oraşele mari în care primarul poate să aibă un cuvânt foarte puternic. Prefectura poate să vină cu ideea limitării programului de funcţionare a teraselor, restaurantelor ş.a.m.d., dacă primarii au un cuvânt greu de spus şi aici s-ar putea să fie multe probleme.

Sper că, în această perioadă, toţi factorii de decizie sunt conştienţi că virusul este deja printre noi de două săptămâni, infectarea se va produce într-o creştere exponenţială în perioada următoare, nu mai avem timp de stat şi calculat în procente, indici şi indicatori, trebuie să impunem măsuri. Iar aceste măsuri trebuie să fie în jurul obligativităţii purtării măştii. La un moment dat, va trebui să închidem multe activităţi, dar asta nu va face decât să amâne problema gestionării acestui virus. Trebuie să introducem măsuri care să permită să ne desfăşurăm în siguranţă activităţile cotidiene.

Când am ajuns la 100 de cazuri pe zi, n-am mai stat să calculăm nimic. Ne-am întrunit, am gândit aceste măsuri, le-am pus în practică şi urmăream rezultatele la două-trei zile. Dacă oamenii respectau sau nu. Am venit progresiv, o perioadă de două-trei săptămâni, cu măsuri suplimentare. Restricţii peste restricţii peste restricţii, pe care le-am ţinut până au scăzut cazurile. Sunt specialişti care ne arată că suntem în urmă cu deciziile, pentru că indicatorii noştri se cumulează abia la două săptămâni. Nu putem să mai aşteptăm o perioadă atât de lungă. Din momentul în care se iau măsuri dure, va dura cel puţin o lună ca efectele să se vadă efectiv în practică. Din prima zi în care am avut 100 de cazuri, până în ziua în care am scăzut sub 50, ne-a luat o lună şi jumătate. Trebuie să ne grăbim cu măsurile, pentru că, până se produc efectele, cazurile vor creşte din păcate.”                                            

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!