Ţâroiu a minţit A.S.C.M. că nu vor fi montate borduri pe Bulevardul „Pardon”
Până în duminica votării, muncitorii lui Răuţoiu au ras de pe faţa pământului 140 de ani de istorie locală, câţi au trecut de la amenajarea Bulevardului Pardon, pe la 1880, pe fosta albie a unui iaz deviat în Râul Târgului. După duminica neagră pentru Liviu Ţâroiu, constructorul preferat de primarul care nu mai este a ţinut, pesemne, doliu, de n-a mai fost văzut pe teren în prima zi lucrătoare a acestei săptămâni. Era a treia zi de luni de la startul lucrărilor, pe 14 septembrie, deşi ordinul, conform mărturisirii publice a lui Liviu Ţâroiu, a fost emis pe 25 august.
După pauza luată luni, 28 septembrie, marţi, echipele au revenit pe şantier, cu toate că, pe la prânz, a căzut o răpăială zdravănă, care, însă, n-a întrerupt lucrul. Miercuri, investiţia a intrat într-o nouă etapă, după decopertarea asfaltului distrus şi scoaterea gardului viu, care, conform proiectului, va fi înlocuit cu o împrejmuire metalică, din inox. Monstruozitatea, mai potrivită la o menajerie, ţine loc de verdeaţă, în imaginaţia unui proiectant amator de beton şi fier. Până la plantarea zăbrelelor, se montează borduri. Altă greşeală încuviinţată de Liviu Ţâroiu, pe care, în acest moment, îl doare în cot de imaginea bulevardului. Nu că ar fi fost mai grijuliu cu finalitatea investiţiei în Piaţa Primăriei.
Bordura, cel mai probabil, provine din stocurile depozitate în Parcul „Kretzulescu”, achiziţionate de fostul primar Călin Andrei şi plătite de fostul primar Liviu Ţâroiu cu aproximativ un milion de euro. La fel ca „gresia” cu care s-a placat Piaţa Primăriei, un compozit chinezesc ordinar, şi bordurile par a fi din aceeaşi categorie de materiale ieftine ca aspect, fără nicio legătură cu piatra naturală. Dar era vorba că vom scăpa definitiv de borduri pe Bulevardul „Pardon”, care nu aduc niciun beneficiu aspectului şi funcţionalităţii aleii pietonale mărginite de tei. A.S.C.M. i-a solicitat imperativ primarului să renunţe la ideea cu bucăţile grosolane de piatră, iar Liviu Ţâroiu a promis că, sub nicio formă, nu va fi pusă bordură pe bulevard. Încă o minciună marca Liviu Ţâroiu de care bine că am scăpat! Faptul că bordura se montează din capătul bulevardului trădează altă minciună a lui Ţâroiu: că nu a avut de gând niciun moment să creeze o piaţetă prin care să fie eliberată şi pusă în valoare, pietonal, zona cuprinsă între Palatul Culturii şi Biserica „Sfântul Nicolae”. Nădăjduim că învestirea noului primar se va produce în cel mai scurt timp, întrucât trebuie oprită urgent lucrarea care batjocoreşte „inima” Câmpulungului.
Probabil, vă întrebaţi: de unde atâta râvnă la lucrătorii afaceristului, care a pierdut un partener generos? Bănuiala noastră este că executantului i s-a plătit suma disponibilă în bugetul acestui an, pentru amenajarea Bulevardului „Pardon”. Mai precis, un milion de lei, cât a rămas după ce jumătate din suma prevăzută la început de an, 2 milioane de lei, a fost folosită de Ţâroiu pentru a achita, printre altele, o factură emisă de Răuţoiu pentru podul de la Apa Sărată.
Potrivit legii, constructorul avea dreptul la un avans de 30% din preţul contractului, care se ridică la 6,6 milioane de lei. Dar dacă în buget n-a mai rămas decât un milion… bun şi acela. Sau 10 miliarde, în banii vechi. Aşa se explică graba lui Liviu Ţâroiu de a permite începerea unei lucrări delicate pentru viitorul lui în funcţie, care i-a adus pe votanţi la urne cu ochii plini de imaginea simbolului oraşului demolat. Nicidecum ce ar fi tentaţi răutăcioşii să creadă, că primarul era dator în contul „zeciuielii”, dacă mai e valabilă „zeciuiala” la contractele primăriilor în general.
Într-un fel, e bine că Ţâroiu i-a plătit pe partenerii de contract, căci a scăpat-o de o grijă pe primăriţa Elena Lasconi, consumând până la ultima leţcaie economiile strânse de Călin Andrei pentru „Kretzulescu”. Vă amintim că Ţâroiu a fost bântuit groaznic de gândul că are de cheltuit peste 37 de milioane de lei, în doar patru ani. De 8,16 milioane de lei a scăpat repede, cum s-a instalat în funcţie, în 2016, înapoind UE banii prăpădiţi cu distrugerea celor două parcuri de către firma Group Corint. Cu restul de 30 de milioane de lei s-a chinuit să-i consume până la finalul unui mandat soldat cu o Primărie falită. M.B.