20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Milioane de euro, fonduri europene, la „Carol I”, „Dinicu Golescu” şi Colegiul Tehnic, şi zero euro la „Dan Barbilian”

Întrucât ne aflăm într-o perioadă în care se vorbeşte mai mult ca oricând despre fondurile europene, am realizat o analiză sumară a atragerii banilor UE de către principalele instituţii publice ale municipiului. Primăria Câmpulung nu are în palmares niciun proiect cu fonduri europene nerambursabile, exceptându-l pe cel destinat romilor mutaţi la Câmpulung, întrucât orăşenii au spus „nu” îndemnului autorităţilor: „Schimbă-ţi viitorul!” La fel de grav, Spitalul Câmpulung nu a accesat niciodată un proiect european, care i-ar fi permis o modernizare completă. Asta prin comparaţie cu unele unităţi de învăţământ, care au accesat milioane de euro. 

Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi Colegiul Tehnic au avut, de-a lungul timpului, numeroase investiţii în infrastructură şcolară şi formare profesională, planuri care, adunate, se apropie de 10 milioane de euro. Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, sub conducerea lui George Radu, a avut cea mai mare sumă atrasă, 2,4 milioane de euro, în cadrul unei singure investiţii, iar Colegiul Tehnic deţine supremaţia la numărul de lucrări făcute prin fonduri nerambursabile, având peste 10 proiecte, concepute, depuse şi finalizate de către echipa condusă de directorul Adriana Nedelcu. La „Dinicu Golescu”, condus de Petre Parghel, suma obţinută s-a apropiat de un milion de euro.

La polul opus, Liceul Teoretic „Dan Barbilian” nu are în palmares niciun fel de implicare în atragerea banilor europeni, nici măcar în ultimii opt ani, de când e managerul unităţii mai tânărul profesor Nicolae Zaharia. E adevărat că managerii trebuie să identifice măsurile pentru care se dau bani şi să atenţioneze Primăria, care e ordonatorul de credite şi poate face proiecte, pe care să le şi cofinanţeze. Dar nici aşa, la „Dan Barbilian”, nu s-a adus niciun euro din afara bugetului local.

A recunoscut treaba asta chiar directorul Nicolae Zaharia, în timpul unei emisiuni televizate. „În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, aceasta este o chestiune care ţine, în primul rând, de Primărie. Şcolile sunt în subordinea Primăriei, şcolile sunt ale Primăriei. Ştim foarte bine că s-au desfăşurat în oraşul nostru două proiecte foarte importante pe educaţie, pe reabi-litare, este vorba de Colegiul Naţional Peda-gogic „Carol I” şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, care sunt proiecte ale Primăriei Câmpulung, şi au fost acolo milioane de euro, care s-au implementat. Să ştiţi că un director este pus acolo, în primul rând, pentru a face educaţie, un director nu este expert pe componenta de investiţii. Adică ai o investiţie în şcoală şi tu trebuie să urmăreşti ce se întâmplă acolo, nu ai cum să fii expert. Vreau să vă spun că sunt oraşe unde Primăria se ocupă de aceste lucruri, Primăria se ocupă, nu tu. Spre exemplu, nu vorbim la noi, dar şi în alte state, spre exemplu, Primăriile fac totul. Adică, dacă am o problemă, că mi s-a întâmplat ceva la acoperiş, spre exemplu, directorul şi profesorii nu au niciun fel de treabă acolo, se ocupă Primăria, este problema Primăriei, deci asta e o chestiune care ţine de Primărie.”, şi-a justificat acesta poziţia de manager mulţumit cu ce i s-a alocat de la Primărie. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!