4.6 C
Campulung Muscel
07/12/2022

Şcolile care n-au spaţiu pentru distanţarea elevilor cumpără panouri din plexiglas

„Dinicu Golescu” şi Şcolile „Nanu Muscel şi Oprea Iorgulescu” sunt ajutate de Primărie cu câte 25.000 lei pentru această dotare  

Cu mai puţin de o săptămână înainte de începerea teoretică a anului şcolar, cele trei şcoli câmpulungene, care nu au spaţiu suficient pentru reducerea numărului de elevi în clasă – Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” şi Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” -, au primit acceptul Consiliului Local, de a le fi finanţate câteva măsuri de protecţie. Mai exact, cele trei unităţi de învăţământ intenţionează să se doteze, deşi timpul este în defavoarea lor, cu panouri de protecţie din plexiglas, necesare reducerii riscului de infectare cu COVID-19. Sunt expuşi conta-giunii atât copiii, cât şi profesorii, pentru care conducerile instituţiilor de învăţământ îi puteau proteja mai bine extinzându-şi activitatea în localuri distincte de sediile propriu-zise ale şcolilor.

 

Câte 25.000 de lei pentru şcolile care nu asigură distanţa  

Primăria Câmpulung, căreia directorii i s-au adresat cu solicitări de dotări, despre care Liviu Ţâroiu spunea că depăşesc posibilităţile bugetului local, a luat în calcul câteva imobile de foste şcoli, pentru transferarea unei părţi a procesului educaţional de la fostele Şcoli nr.1 şi 3 şi Colegiului „Dinicu Golescu”. Şi anume clădirile Şcolilor 4 şi 5, care conţin şi spaţii în bună stare. La Şcoala de la Apa Sărată, corpul mai nou permite activitate şcolară, conform afirmaţiilor recente ale primarului, iar la Şcoala 5 există patru clase reabilitate corespunzător în cadrul programului „Schimbă-ţi viitorul!” care, teoretic, se închide la începutul anului viitor. Liviu Ţâroiu spunea că, la o adică, ar putea deveni funcţional şi imobilul de la stradă al fostei Şcoli 5, dar până îl amenajează Primăria, se încheie anul şcolar 2020-2021. 

Cum mofturile profesorilor şi părinţilor erau inevitabile, primarul Ţâroiu a fost obligat să-şi revizuiască opţiunile. Asta ca să nu-şi supere alegătorii tocmai acum, într-o perioadă delicată, cel mai probabil, a renunţat la ideea plimbării copiilor şi dascălilor până la Apa Sărată, unde Şcoala fostă nr.4 putea primi elevi. Nu ştim în ce măsură s-ar fi putut materializa propunerea de punere la dispoziţia Şcolilor 1 şi 3 a clădirii proaspăt reabilitate a clădirii din centru a Colegiului Tehnic – fostul Liceu de Fete -, întrucât, după cum spunea tot primarul, elevii „Industrialului” au învăţat la localul din Calea Braşovului, cât timp imobilul din Negru Vodă a fost în şantier. Nu era ceva nefiresc ca directorii de şcoli să se ajute între ei, mai ales acolo unde există spaţiu de ajuns, dar, mai mult ca sigur, un cuvânt de spus au şi cadrele didactice, şi părinţii copiilor. 

La „Dinicu Golescu”, cea mai la îndemână soluţie, după cum v-am relatat cu altă ocazie, o reprezenta clădirea de peste drum, care a fost sediul iniţial al liceului. În incinta generoasă funcţionează o şcoală specială, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, rămasă cu un efectiv sub 20 de elevi. „Dinicu” a cerut câteva clase în acest imobil, însă demersul a fost blocat de orgoliile între PNL şi PSD, cum că Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost omis din tratativele Primăriei cu CJ Argeş.             

Până ne vom lămuri ce „mişcări de trupe” produce noul an de învăţământ, cert este că şcolile cu probleme de spaţiu cumpără panouri din plexiglas. Marţi, 8 septembrie, când s-a ţinut o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, aleşii au votat, la rectificarea de buget, o alocare de 25.000 de lei, pentru fiecare şcoală în parte. Cam târzior, ţinând cont că cererile instituţiilor de învăţământ poartă data de 13 august, în cazul Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, şi 18 august, în cazul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” şi al Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”. 

„Sunt trei şcoli care nu pot respecta distanţarea, „Dinicu Golescu”, „Nanu Muscel” şi „Oprea Iorgulescu”, şi le-am alocat câte 25.000 lei – nu că ar fi suficienţi -, ca să poată contracta lucrările, urmând ca, la următoarea rectificare bugetară, să le acordăm diferenţele, pentru că sumele sunt mult mai mari. Cumpără panouri despărţitoare din plexiglas şi băncuţe pentru o persoană. Le vom asigura tuturor măşti, vom face o achiziţie centralizată, ca să fie toate cu acelaşi preţ, de 0,45 lei bucata. Cumpărăm 100.000 de măşti, ceea ce asigură necesarul de la începutul şcolii, până la sfârşitul lunii septembrie, pentru să sunt 6.000 de elevi, plus personalul x 13 zile de şcoală luna acesta. Noi am cumpărat mai multe, să fie şi pentru cadrele didactice.”, ne-a declarat primarul Liviu Ţâroiu.

 

Câmpulung, în scenariul verde. Şcoala începe normal  

„Şcoala va începe în scenariul „verde”, toată lumea la şcoală. Toţi au spaţiu suficient, mai puţin cele trei şcoli, pentru care s-au făcut aceste investiţii de distanţare. Pe lângă aceste separatoare, vor învăţa pe două schimburi. O să fie maxim 15 copii într-o clasă. Pentru că le-am asigurat această investiţie, cu separatoarele, nu mai e nevoie să se mute o parte dintre elevii de la „Nanu Muscel” şi „Oprea Iorgulescu” în clădirea „de jos” a Colegiului Tehnic. Era „peste mână” mutarea asta a copiilor, a cadrelor didactice, era dificil cu transportul, aşa asigurăm partea asta de distanţare. Celelalte, de igienă a mâinilor şi spaţiilor, le-au revenit şcolilor. În prima fază, le asigurăm şi măştile. Dacă se începe pe scenariul cu toată lumea la şcoală, nu este nevoie de tablete, dacă se va întâmpla să trecem la alt scenariu, ne gândim la varianta cu echipamentele. Dar Guvernul şi Inspectoratul şi-au asumat această achiziţie. Problemele sunt la clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, pentru că este indicat ca elevii să fie la şcoală.”, a mai transmis edilul. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!