20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

ADP, agent electoral

Magda BĂNCESCU

După ce ne-au dispărut dinaintea ochilor expresiile stângace ale candidaţilor neînvăţaţi cu aparatul foto, odată coborâte de pe faţade şi de pe panourile stradale posterele electorale, cele mai evidente semne de campanie electorală sunt balizele portocalii ale ADP-ului, care delimitează frontul de lucru. Ies aburi din muncitorii Primăriei, la concurenţă cu boarea bitumului sub care au dispărut craterele din cele mai umblate zone ale suprapopulatului Vişoi! N-a „pupat” Vişoiul, în patru ani, spoieli cu asfalt câte a primit într-o lună, dar asta nu înseamnă că s-a înnoit cap-coadă, după cum aţi fi tentaţi să credeţi, după agitaţia cauzată de suflarea în uniforme. Şi de la ADP, şi la Poliţia Locală, ambele servicii fiind prezente în efective consistente, pentru impresionarea electoratului slab, care nu pricepe un lucru simplu: toată această demonstraţie ipocrită de grijă a autorităţilor pentru confortul nostru urmăreşte victoria la alegeri a actualei puteri. Am mai spus-o: se încearcă să vi se cumpere votul cu o lopată de asfalt care, dacă n-avea legătură cu alegerile, ci cu respectul Primăriei pentru cetăţeni, se trântea de mult pe unde era nevoie. 

Dar se trânteşte acum, pentru a fi proaspătă plăcuta impresie creată votanţilor influenţabili, la care prind astfel de atitudini incorecte. Şi faţă de plătitorii de taxe şi impozite, şi faţă de contracandidaţii primarului în funcţie, care nu se servesc de ADP pe post de agent electoral. Serviciul public, condus de un membru de partid, Pătru fiind şi consilier local PSD la Godeni, are acoperire pentru euforia de la final de sezon estival. Programul de lucrări pe 2020 a fost aprobat, ţineţi-vă bine!, abia pe 29 iunie, când a ajuns în Consiliul Local documentul cu muncile programate la ADP. De ce nu mai devreme? Că aşa se face planificarea la Primărie, de la jumătatea anului încolo, neavând legătură cu pandemia şi cu măsurile de restricţie. Păi, dacă se consuma asfaltul în această primăvară frumoasă, lipsită de ploi şi de trecători pe stradă, cu ce mai dădeau pe spate alegătorul?! 

După aprobarea planului de „atac”, când vara era în toi, ADP a lansat cele mai consistente comenzi pentru materialele necesare reparaţiilor de străzi. Şi s-au făcut achiziţii ca niciodată. De pildă, în iulie, a cumpărat motorină de 280.000 lei, numai printr-un singur contract. Apoi, în august, şi-a asigurat stocul de bitum de aproape 630.000 lei, tot cu un singur contract. A treia achiziţie, tot de luna trecută şi tot la o sumă care nu scapă atenţiei, la o lectură a contractelor Primăriei din SICAP, a avut ca obiect ceea ce generic se cheamă „agregate”. Adică nisip şi pietriş, de 404.600 lei. Aşadar, festin din bugetul public, care a suportat  o cheltuială dintr-un foc de peste 1,3 milioane de lei, pe care n-am mai întâlnit-o în alţi ani, în care nu se putea repara mai nimic, din cauza ploilor sau a căldurilor. 

Oricât de mult am încerca să separăm hărnicia ADP-ului de campania electorală a superiorului, nu ne iese. Adevărul este că nici acum, când muncitorii execută mai mult o sarcină de partid decât una a Primăriei, rezultatul nu este impresionant. Te-ai aştepta ca la finalul unei zile de lucru, după forfota efectivelor trimise în teren, să nu mai recunoşti strada la întoarcere de la serviciu. Nu se întâmplă asta, căci parada cu utilajele bate productivitatea reflectată în alei scurte, special nefinalizate într-o zi, pentru ca publicul să aibă parte de „show” şi a doua zi. De pildă, un tronson redus ca întindere, de la Profi Vişoi, până la birtul de la Turn, a necesitat deplasarea personalului în zonă în două zile! Asta deşi lucrarea era de câteva ore. Totul se face după o strategie menită să prostească omul simplu, impresionat că-i vede pe lucrători şi azi, şi mâine, deşi, în fond, mare lucru n-au lăsat în urmă. Dar e mult, prin comparaţie cu nimicul din restul mandatului. Uitaţi-vă pe unde s-a pus asfalt! În dreptul cârciumilor, în dreptul caselor de pariuri, al supermarketurilor, unde intră multă lume care remarcă schimbarea. 

Repetăm, ADP-iştii au acoperire pentru ce fac. Programul de lucru, aprobat cu foarte mare întârziere, deşi „ceţos” în materie de intervenţii, măcar specifică ce străzi se aleg cu asfalt. Iar Brătianu, pe unde a fost mozolită esplanada din dreptul magazinelor, zilele trecute, şi nişte parcări din Vişoi – fără a se preciza la ce blocuri, ca să ştim şi noi dacă se respectă calendarul – sunt conţinute de programarea pe 2020. 

Dacă tot ne-am aruncat ochii pe agenda responsabililor de domeniul public, remarcăm între puţinele străzi propuse a fi asfaltate în acest an şi Valea Bărbuşii, unde domiciliază principalul adversar al lui Liviu Ţâroiu. În această săptămână, primarul, care dă şi el, de ceva vreme, ture cartierelor, cu alaiul roşu, cu baloane şi cu chef de poante, a testat terenul taman cu vecinii Elenei Lasconi. Mai mult ca sigur, i-a informat pe oameni că, în 2020, Primăria, prin serviciul său, s-a angajat că asfaltează două tronsoane în Valea Bărbuşii, totalizând 2.300 de metri pătraţi. Dar după alegeri, în funcţie de rezultat.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!