25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Liderul Alianţei USR PLUS Stoeneşti propune restaurarea bisericii vechi, construită în 1815, şi declararea ei monument istoric

Continuăm prezentarea propunerilor de investiţii pentru comunitatea locală de la Stoeneşti, lansate de reprezentanţii Alianţei USR PLUS, care au inserat în programul lor electoral locaşurile de cult de pe teritoriul localităţii. Vechimea lor, arhitectura şi însemnătatea pentru viaţa spirituală a aşezării obligă autorităţile locale să ia măsuri pentru protejarea lor. Cei care conduc au responsabilitatea de a prelungi existenţa acestei valoroase moşteniri culturale şi religioase a comunei, obligaţie asupra căreia insistă Florin Oancea, preşedintele Alianţei USR PLUS Stoeneşti. „Propun restaurarea Bisericii vechi din satul Stoeneşti, cea din cimitir, construită în 1815, şi înregistrarea ca monument istoric!”, este ideea de bun simţ a reprezentantului USR PLUS Stoeneşti, care o susţine cu următoarele argumente.

„La 1815, a fost construită biserica de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, pe care sătenii o numesc biserica veche. Ctitorul a fost Ioniţă Gămăloiu, cel mai bogat sătean. Biserica are o arhitectură foarte simplă, în formă de navă, la care, în 1895, i s-a adăugat pridvorul cu clopotniţa (…). Preotul Marius Vasilescu a conservat şi renovat, în 2003, acoperişul lăcaşului.”, redă Florin Oancea un fragment din „Monografia comunei Stoeneşti”, realizată de Viorel Petre Ghinete, în 2007, reluat şi într-o monografie realizată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. 

„Biserica veche din satul Stoeneşti, cea din cimitir, este construită în 1815 şi, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie încadrată monument istoric.”, menţionează Florin Oancea, care face o trimitere şi la bise-rica cea nouă, construită în 1913, cunoscută drept „biserica Părintelui Gheorghe Cotenescu, din Stoeneşti-Muscel, sfinţită de Patriarhul Nicodim, în prezenţa generalului Gheorghe Rasoviceanu şi a lui Pamfil Şeicaru”. Înfiinţarea noii parohii din Stoeneşti a avut loc în 1913, iniţiator fiind preotul Cotenescu. „Zidirea bisericească în stil bizantin autentic este amplasată pe o terasă din dreapta Dâmboviţei, la altitudinea de 575 m, fiind păzită maiestuos de Colţul Albinei”, este descrierea în rezumat a aşezământului.  

Cine au fost înaintaşii noştri

Florin Oancea lansează o pledoarie pentru cunoaşterea trecutului şi, în special, a oamenilor de valoare, care au influenţat, din punct de vedere spiritual, comunitatea locală. „În bisericile din satul Stoeneşti au slujit, mult timp, preoţi din două familii: Oancea şi Luca, formând adevărate dinastii de preoţi”. „Popa Oancea, născut la 1734, a preoţit la 1773 şi slujea la Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva”, în 1810, împreună cu fiul său, popa Gheorghe Oancea, care şi-a continuat păstoria la 1815, el fiind recunoscut aici ca preot paroh. Fiul său, Cons-tantin, urma, la 1839, cursurile Şcolii Normale Câmpulung, pentru a deveni învăţător, însă, în cele din urmă, se orientează spre cariera tatălui său, intrând în galeria preoţilor din Stoeneşti sub numele de Constantin Duhovnicul, atribut dat de enoriaşi pentru calităţile sale deosebite de preot!”, citează tânărul politician din monografia lui Viorel Petre Ghinete.

„Nu ştiu dacă este precizat în carte, dar vă asigur că Popa Oancea este venit din zona Sibiu – e precizat într-o monografie a Arhiepiscopiei Argeşului, iar familiile din sat (inclusiv noi, Oancea – Floriceii, pentru că am discutat în familie, generaţii la rând, arborele genealogic), cred că şi din comună, sunt şi suntem ie-rarhic descendenţi ai preotului Oancea şi ai preotului Gheorghe Oancea.”, a conchis Florin Oancea, citând documentul care a inspirat această relatare: „Familiile Oancea, Constantinescu şi Constantin sunt toți descendenţii preotului Oancea!” „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!