Prefectul judeţului Argeş, Emanuel Soare, face clarificări în ceea ce priveşte situaţia cazurilor de infectări cu noul coronavirus în Argeş. Acesta atrage atenţia că suntem într-o perioadă de răspândire comunitară accentuată, lucru legat în mod cert de introducerea măsurilor de relaxare la nivel naţional.
Prefectul Emanuel Soare subliniază importanţa conştientizării, la nivel personal, a măsurilor de prevenţie a răspândiri virusului: purtarea măştii, păstrarea distanţei fizice şi o mai frecventă utilizare a apei şi săpunului, pentru păstrarea igienei mâinilor. În plus, prefectul face apel către fiecare instituţie şi fiecare persoană publică să susţină acţiunile Guvernului de prevenire a răspândirii virusului şi să participe la acest efort comun.
În judeţul Argeş, cifrele sunt, în această perioadă, în creştere, fapt ce necesită o serie de clarificări pentru a putea fi înţelese în contextul real, fără interpretări greşite.
„În contextul legislativ actual, nu se pot impune alte măsuri restrictive, precum cele aplicate în starea de urgenţă. Cetăţenii se mişcă liberi, au reînceput activităţile economice, se călătoreşte mult către locurile de muncă, prin intermediul navetei, cu autobuze sau maxi taxi. De aproximativ trei săptămâni, au fost intensificate controalele privind verificarea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Prin Ordin de prefect, nouă instituţii cu atribuţii de verificare şi control efectuează zilnic acţiuni de verificare a respectării măsurilor de către companii, autorităţi publice şi cetăţeni. Se constată că cetăţenii nu conştientizează importanţa purtării măştilor de protecţie sau a păstrării distanţei fizice dintre persoane. În acest context, creşterea numărului cazurilor pozitive este normală şi de aşteptat să se menţină în perioada următoare. Pentru o corectă înţelegere a situaţiei, trebuie analizate următoarele aspecte:
1.În Argeş testăm mult faţă de alte judeţe. Avem trei laboratoare de testare de stat şi alte 5 laboratoare private. În medie, în laboratoarele de stat, se efectuează aproximativ 350 de teste, zilnic. Au fost efectuate, de la începutul pandemiei, peste 17.000 de teste, fiind testate aproximativ 10.000 de persoane;
2.Testăm conform metodologiei Ministerului Sănătăţii stabilite la nivel naţional, dar testăm şi în comunitate. Testarea conform metodologiei se realizează ţintit, în spitale, în centrele de îngrijire, în centrele de dializă. Majoritatea judeţelor testează doar în acest mod. Noi testăm foarte mult în comunitate, motiv pentru care identificăm mult mai multe cazuri pozitive decât o fac alte judeţe care testează doar în spitale sau care nu au laboratoare de testare în judeţ (un angajator care îşi testează toţi angajaţii, persoane care pleacă în concediu, teste la cerere);
3.Aproximativ 20-25% dintre cazurile noi raportate zilnic în judeţul Argeş reprezintă persoane care nu locuiesc în judeţ, dar au domiciliul aici şi lucrează în alte judeţe sau sunt internate acolo;
4.În ultima săptămână, aproximativ 20-30% din cazurile raportate sunt ceva mai vechi, nu sunt cazuri noi apărute în ultimele 24 de ore, ci sunt buletine pozitive care nu au putut fi incluse în raportările oficiale din diferite motive tehnice precum supraaglomerarea activităţii Direcţiei de Sănătate Publică, lipsa unor date de identificare de tip telefon, adresă, CNP, etc.;
5.Judeţul Argeş are o populaţie numeroasă, puternic industrializat, cu foarte multe companii mari pentru care lucrează multe persoane şi care ajung la locul de muncă utilizând mijloace de transport în comun, autobuze sau maxi taxi dedicate, riscurile de infectare fiind mult mai mari decât în alte judeţe mai mici, predominant rurale.
Vă asigur că toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea acestei pandemii sunt active, în stare de alertă, cu toate efectivele în teren. Se fac acţiuni de verificare a respectării măsurilor de prevenire în fiecare zi. Se acţionează prompt pentru rezolvarea oricărei sesizări. Toate instituţiile deconcentrate ale ministerelor derulează campanii de conştientizare şi popularizare a măsurilor de prevenire. Trebuie să înţelegem că această pandemie, dată de o boală infecţioasă, nu poate fi gestionată doar prin eforturile instituţiilor publice, prin activităţi de verificare şi control, ci şi prin cooperarea populaţiei. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că prevenirea răspândirii unei boli infecţioase se face prin purtarea corectă a măştii de protecţie, prin păstrarea distanţei fizice faţă de alte persoane, prin o mai bună igienă a mâinilor (spălarea cu apă şi săpun), prin evitarea aglomeraţiilor.
Nicio altă măsură de creştere a limitărilor şi restricţiilor nu va putea compensa necesitatea şi urgenţa dobândirii, de către fiecare dintre noi, a acestor noi comportamente preventive.”, a transmis prefectul Emanuel Soare. “E.M.”