La sfârşitul lunii iunie, un tânăr de 19 ani, din Câmpulung, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de trafic de droguri de mare risc. Traficantul era monitorizat de mai multă vreme de poliţiştii B.C.C.O. Piteşti şi a fost prins în flagrant, pe 29 iunie, în timp ce încerca să comercializeze patru grame de cocaină unui ofiţer sub acoperire, în municipiul Bucureşti. Ulterior, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate de oamenii legii în Capitală şi la Câmpulung, au mai fost găsite încă 60 de grame de cocaină, dar şi ustensile care erau utilizate la prelucrarea şi consumul substanţelor cu efect psihoactiv. Din păcate, numărul traficanţilor de droguri, dar şi cel al consumatorilor, creşte, alarmant, de la an la an, chiar dacă legislaţia e dură. Mai grav este faptul că tot mai mulţi tineri sub 18 ani sunt tentaţi de acest viciu, iar traficanţii de stupefiante nu ezită să-şi racoleze victimele din preajma liceelor sau chiar a şcolilor generale. Este o realitate tristă, valabilă şi la Câmpulung, iar poliţiştii atrag atenţia că, odată ce vei intra în lumea drogurilor, toată viaţa ta se va schimba. Şi nu în bine, cum pare la început, ci într-un coşmar de care cu greu vei mai scăpa!
Agenţia Naţională Antidrog, un prieten de nădejde în lupta cu stupefiantele
Drogurile te transformă din om în „neom” şi sunt puţini cei care sunt alături de persoanele care suferă de pe urma stupefiantelor. Agenţia Naţională Antidrog este una dintre instituţiile care luptă pentru combaterea acestui flagel, elaborând, coordonând, evaluând şi monitorizând, la nivel naţional, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi al asistenţei integrate a consumatorilor, aplicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu. „Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin specificul activităţii de prevenire, consiliere medicală, psihologică şi socială derulează mai multe programe şi proiecte atât la nivel naţional, cât şi local pentru a-i educa pe tineri şi a-i îndruma către un stil de viaţă sănătos, fără droguri. ANA dispune de un centru unde persoanele care au vreo problemă în acest sens sau deja o dependenţă instalată pot beneficia de serviciile pe care centrul le furnizează. Prin derularea campaniilor de revenire şi conştientizare, reprezentanţii noştri sunt prezenţi în majoritatea instituţiilor de învăţământ: şcoli primare şi gimnaziale, licee şi universităţi.”, explică scms. Daniel Gheorghe, care coordonează activitatea Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Piteşti, în cadrul căruia organizează acţiuni diverse în scopul combaterii consumului de stupefiante.
Canabisul, ecstasy şi cocaina, cele mai consumate stupefiante
În această primăvară, Agenţia Naţională Antidrog a lansat campania „Fii liber!” care urmăreşte informarea, educarea şi conştientizarea elevilor şi studenţilor în legătură cu efectele şi riscurile consumului de substanţe noi psihoactive, în vederea neînceperii şi/sau evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat la nivelul populaţiei generale. „O foarte mare importanţă o are educaţia primită în cadrul familiei, ce trebuie continuată şi în şcoli de către profesori, psihologi. În urma studiilor realizate de oficiali, categoria cu risc mai ridicat este cea a adolescenţilor, a liceenilor, consumul axându-se pe canabis şi etnobotanice, acestea din urmă fiind cele mai accesibile pe piaţă. Acelaşi studiu relevă faptul că, în prezent, în România, vârsta persoanelor consumatoare este cuprinsă între 15 şi 64 de ani. Consumatorii provin din medii diferite, pe de o parte elevi, studenţi, pe de altă parte persoane care au o ocupaţie şi venituri proprii. Conform statisticilor, cele mai consumate droguri sunt canabisul şi substanţele psihoactive urmate de ecstasy şi cocaină.”, precizează şeful CRPECA Argeş. Programul de prevenire „Fii liber!” a fost planificat să se desfăşoare până la sfârşitul lunii decembrie, însă din cauza pandemiei, campania s-a mutat în mediul online, fiind popularizată cu ajutorul reţelelor de socializare unde cei interesaţi pot afla informaţii utile. Un alt proiect derulat la nivel naţional este „Cum să creştem sănătoşi” şi are ca obiectiv formarea de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară, punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi de luare a deciziilor. Ama IVAN