04/10/2024

Elena Lasconi: „Oamenii obişnuiţi pot face lucruri extraordinare!”

Cea mai inspirată abordare a campaniei: să afli direct de la oamenii de rând ce-şi doresc pentru Câmpulung

Apreciata jurnalistă face ce n-au făcut niciodată politicienii locului, prea plini de ei ca să “piardă vremea” cu oamenii care muncesc şi trăiesc în Câmpulung, pentru a-i asculta şi a proiecta dezvoltarea oraşului pe baza ideilor lor     

Dincolo de faptul că şi-a iubit meseria de jurnalist, pe care a practicat-o cu măiestrie şi devotament timp de 25 de ani, Elena Lasconi şi-a dedicat o mare parte din timpul său oamenilor, în special celor simpli, de la care a învăţat multe. A lăsat Bucureştiul şi o carieră impresionantă în televiziune, pentru a veni la Câmpulung, să schimbe ceva, însufleţită fiind de caracterul puternic, format încă din copilărie de viaţa aspră, dar atât de frumoasă, trăită la ţară, în ţara Haţegului! Şi Elena Lasconi chiar iubeşte oamenii, oamenii adevăraţi, de care s-a înconjurat şi la Câmpulung şi pe care-i preţuieşte nespus de mult. Cu ajutorul lor ar vrea să schimbe la faţă urbea musceleană, sufocată de principii şi mentalităţi învechite, cu rădăcini adânci în comunism, ce par să aibă un viitor infinit! Nu-i e ruşine să stea de vorbă cu „ţaţa” Leana, cu „nea” Ion, cu „tanti” Maria sau alte persoane care nu spun mare lucru, dar care spun atâtea! Şi ne-a obişnuit Elena Lasconi să ne facă cunoştinţă, pe pagina sa de Facebook, cu astfel de oameni de rând, unii neştiuţi, dar apreciaţi prin prisma meseriilor sale. Iar frizerul Florin este unul dintre ei.

„Eu am vibrat cel mai bine cu omul simplu”

„Toată viaţa mea am fost înconjurată de oameni, aşa a fost şi meseria, dar mi-au plăcut oamenii, mie îmi plac oamenii. Am cunoscut oameni importanţi, miliardari, miniştri şi preşedinţi, dar şi oameni obişnuiţi, oameni săraci, oameni bolnavi, oameni loviţi de război. Eu am vibrat cel mai bine cu omul simplu, cu omul care-şi vede de treabă şi nu vrea să epateze, să arate lumii că el este foarte important. Zilele trecute, vorbeam cu prietenul meu, Dan Belu, că se duce la frizer şi trebuie neapărat să ajungă, pentru că e foarte aglomerat la frizerul lui. Aşa că am zis: hai, mă duc să-l cunosc şi eu pe frizerul tău. Frizerul lui Dan este Florin, iar acum suntem la frizerie, la Florin.”

Elena Lasconi: Aşadar, Florin, eşti atât de aglomerat?

Florin Ştefan: Da, sunt foarte aglomerat, datorită faptului că lucrez în condiţii bune, curat, iar clienţii deja au prins foarte mare încredere în acest salon. Lucrez bine şi sunt destul de căutat.

Elena Lasconi: Cum se numeşte salonul?

Florin Ştefan: Întreprindere Individuală Ştefan Florin, nu mi-am făcut o firmă anume, doar numele meu.

Elena Lasconi: De ce vine lumea la tine?

Florin Ştefan: La place foarte mult cum lucrez şi faptul că dau atenţie fiecărui client în parte. Lucrez cu ustensile şi produse profesionale, doar aşa mă acceptă.

Elena Lasconi: De cât timp eşti frizer?

Florin Ştefan: Am început din 1989, la 16 ani, după care o doamnă distinsă m-a luat şi m-a şcolarizat la Christine Valmy pe domeniul de coafor. Iată, că acum sunt şi frizer, şi coafor.

Elena Lasconi: Am văzut că ai acolo nişte fotografii, cine e?

Florin Ştefan: În acele fotografii e băiatul meu, de 22 de ani, şi fetiţa, de 12 ani. Cel mare este la facultate, în ultimul an, la Administraţie Publică, ne pregătim de licenţă, iar cea mică este în clasa a VII-a.

Elena Lasconi: Care e viaţa ta, ce faci în fiecare zi?

Florin Ştefan: Fiecare zi mi-o petrec mai mult la salon. Apoi urmează familia.

Elena Lasconi: Îţi place meseria asta?

Florin Ştefan: Îmi place foarte, foarte mult şi lucrez de drag, n-o fac pentru bani, o fac mai mult de plăcere.

Elena Lasconi: Cum a fost cu perioada de carantină? Cum te-ai descurcat?

Florin Ştefan: Perioada aceea a fost destul de complicată. Vă spun sincer, m-am descurcat greu, pentru că veniturile nu sunt chiar atât de mari cum se aşteaptă lumea. Totul a fost la limită. Ne-am rezumat la limită, şi cu cumpărăturile, şi cu cheltuielile. Perioada a fost destul de grea, lumea abia aştepta să deschidem. Când s-a anunţat că se vor redeschide saloanele, suna telefonul din cinci în cinci minute.

Elena Lasconi: Eşti frizer de vreo 31 de ani. Ce îţi place cel mai mult să faci, frizerie sau coafor?

Florin Ştefan: Amândouă îmi plac foarte mult.

Elena Lasconi: Vin multe femei aici?

Florin Ştefan: Foarte multe, în total, pe lună, am cam în jur de 200-300 sute de clienţi.

Elena Lasconi: Cât costă la tine, de exemplu, un tuns?

Florin Ştefan: Tunsul simplu, cu spălat, cu toate cele şi doar uscat cu feonul, începem de la 25, 30, 35 lei. În cazul în care se doreşte şi coafat, atunci se adaugă şi se ajunge la 40, 50, 60 lei, păr scurt, mediu şi lung.

Elena Lasconi: Ce te face pe tine fericit?

Florin Ştefan: Cel mai mult ce mă face fericit familia. Familia e pe primul plan.

Elena Lasconi: Aveţi un tabiet, e o zi în care vă întâlniţi cu toţii?

Florin Ştefan: Ne întâlnim seara, iar duminica este în familie. Duminica mi-o dedic lor, restul zilelor sunt prins aici, de dimineaţă până seara.

Elena Lasconi: Ce te face să fii mândru, să simţi mândria aia?

Florin Ştefan: Copiii sunt mândria mea! Când ajung acasă seara şi îmi spun sărut mâna tată, cum a fost la serviciu, deja nu mai am cuvinte!

Elena Lasconi: Ai vrea să rămână în Câmpulung, ce-ţi doreşti pentru ei?

Florin Ştefan: Îmi doresc un viitor mai bun pentru ei, dar sunt timpuri cam grele. Chiar dacă fac o facultate, chiar dacă învaţă bine, nu sunt locuri de muncă pentru ei. Îmi doresc să aibă o viaţă liniştită, dar asta nu depinde doar de noi, depinde şi de sus. De Guvern, de Parlament, eu asta îmi doresc pentru ei, un viitor mai bun, dar nu numai pentru ei ci pentru toţi copiii.

Elena Lasconi: Te-ai născut în Câmpulung?

Florin Ştefan: Da, în 1974.

Elena Lasconi: În Câmpulung ce-ţi place cel mai mult?

Florin Ştefan: Sincer, în Câmpulung, nu-mi place absolut nimic, nu cum arată acum. Şi eu aşteptam, de mulţi ani, să se mai schimbe ceva de la fiecare care au venit la conducere, dar nu s-au schimbat prea multe.

Elena Lasconi: Crezi că ar fi mai bine dacă oamenii ar avea o meserie, adică să facă o meserie, un învăţământ vocaţional sau profesional, să înveţe o meserie bine?

Florin Ştefan: Ar fi cel mai important să se facă şi şcolile de meserii, aşa cum era odată, pentru că şi când eram mic, îmi aduc aminte, erau şcolile de marochinărie, cizmărie, frizerie, coafor, tâmplari, lăcătuş-mecanic, erau tineri care făceau practică, după care li se asigura un loc de muncă pe fiecare domeniu de activitate. Mergeau fabricile, uzina, erau locuri de muncă, în schimb, acum, bieţii copii nu toţi vor o facultate, ci vor şi aceste servicii, dar un au unde să înveţe. De exemplu, dacă vin la mine să-i învăţ, eu trebuie să le fac contract de muncă, nefiind şi neştiind nimic. Trebuie să le fac protecţia muncii, absolut totul şi plus că trebuie să le dau şi un salariu. Pe mine mă obligă legea să fac alte formalităţi, nu de a învăţa, îi învăţ cu cea mai mare plăcere, dar legea, pe partea cealaltă, îmi ia din drepturi.

Elena Lasconi: Dar simţi că eşti ajutat de stat, de guvernarea locală?

Florin Ştefan: Ajutat nu sunt şi nici nu am fost. De când am înfiinţat firma, nu am avut un mediator, să-mi spună şi mie ce înseamnă o firmă, iar asta contează foarte mult. Decât îţi faci pe propria răspundere şi dai cu subsemnatul, nimic mai mult. Dar ar trebui, când înfiinţezi o firmă, să ai un mediator, să-ţi spună ce înseamnă acea firmă, ce acte îţi trebuie, nu să te trezeşti cu controale şi să spună că nu ai aia, ailaltă, dar eu nu am de unde să iau toată legislaţia, că, aţi văzut, legea se schimbă după o zi la alta.

Elena Lasconi: Când ţi-a fost cel mai greu?

Florin Ştefan: Nu mi-a fost greu şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta. M-am descurcat din toate punctele de vedere.

Elena Lasconi: Am vrut neapărat să te cunosc, Florin, tocmai pentru că am auzit că lumea vine la tine. Nu ştiam nimic despre tine şi ştii foarte bine că înainte de înregistrare nu ţi-am spus ce o să vorbim, pentru că am vrut să văd ce simt eu. 

“O să continuăm aceste interviuri. De ce vreau să fac asta? Foarte simplu, pentru că oamenii obişnuiţi pot face lucruri extraordinare!”, şi-a încheiat Elena Lasconi interviul cu Florin Ştefan. 

A consemnat Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!