„Ei zic că e apă limpede, dar, scuze, pipi şi toate materiile fecale unde se duc?!”
Introducerea canalizării pe o stradă din Rucăr, investiţie derulată de Primăria din localitate, a declanşat, zilele trecute, un scandal de pomină între câţiva localnici, după ce muncitorii firmei care efectuează lucrările au dat peste nişte conducte vechi de peste 40 de ani, folosite iniţial pentru deversarea apelor pluviale, dar prin care se scurgeau în şanţul betonat şi apele reziduale din gospodării, inclusiv cele care provin din haznale. Cum mirosul este insuportabil, existând şi riscul de infectare cu diferite boli, cetăţenii de pe partea cealaltă a drumului, cea cu şanţul, au protestat vehement şi au cerut autorităţilor locale să scoată din uz ţevile respective. Fapt care s-a şi întâmplat în cele din urmă, după intervenţia la faţa locului a poliţiştilor din comună şi a primarului Ionel Dulamă.
„E rahat de nu poţi să respiri!”
Scandalul s-a iscat pe strada Iaz, în momentul în care săpăturile muncitorilor au scos la iveală ţevile vechi, care trădau faptul că acestea au fost utilizate nu numai pentru evacuarea apelor pluviale. „Pe partea stângă sunt haznale, nu ştiu de unde li se umple şi se scot în canal. Acesta ar fi motivul supărării la toată lumea. Când ţi-e lumea mai dragă, nu mai putem să stăm în casă de miros! Poate, cu timpul, dacă se bagă canalizarea şi staţia de epurare, scăpăm şi noi de miros. Noi suntem penalizaţi şi obligaţi să stăm în case, că ne îmbolnăvim de coronavirus, dar ne îmbolnăvim de holeră, de hepatită, din cauza rahatului din haznale! Ei zic că e apă limpede, dar, scuze, pipi şi toate materiile fecale unde se duc?!”, se întreabă o localnică. Odată cu efectuarea săpăturilor pentru reţeaua de canalizare, unul dintre localnici a găsit prilejul de a tăia, cu toporul, două dintre ţevile care deversează apa menajeră în şanţul din faţa proprietăţii sale. „Trei ţevi de la familia David, de-aici, în Iaz, în canal, plus o altă ţeavă, pe care s-a găsit şi rahat, de la Oancea Ion, tot în canal… E rahat de nu poţi să respiri! E legal să ai trei scurgeri în canal, fără apă?! Nu curge niciun fel de apă pe canal, curgea haznaua lor! Direct de la toaletă! Una au rupt-o cei cu lucrarea şi două le-am tăiat eu.”, ne-a declarat Dumitru Pârnuţă.
Primarul: „Nu am cunoscut anumite elemente”
Primarul de la Rucăr recunoaşte că nu a avut habar de existenţa acestor conducte. „Suntem într-un proces de derulare a unui contract de canalizare şi staţie de epurare în comuna Rucăr. Lucrările s-au desfăşurat până în prezent pe drumuri comunale şi una dintre străzile vizate, printre ultimele în care se realizează această investiţie, este strada Iaz. Când s-a intrat pe această stradă pentru introducerea reţelei de canalizare, nu am cunoscut anumite elemente. Au fost nişte ţevi de scurgere a apelor pluviale, să spunem aşa, de la locuinţele care sunt în amonte către rigola care este situată la locuinţele din aval. Unele dintre aceste conducte au fost 40-50 de ani. Eu aş fi vrut, dacă era vorba doar de scurgerea apelor pluviale, însă, se pare că, de-a lungul timpului, cetăţenii au introdus şi apele menajere.”, ne-a mărturisit Ionel Dulamă.
„A sărit cu toporul făcând abuz de putere!”
Soţii David, asupra cărora planează acuzaţiile că s-ar folosi de conductele vechi pentru a evacua şi apele reziduale din gospodărie, la fel ca alte familii aflate pe partea opusă şanţului de colectare a apelor pluviale, se apără şi susţin că din gospodăria lor nu se scurge decât apa de la cişmeaua din curte. Mai mult, aceştia spun că Dumitru Pârnuţă şi-a făcut singur dreptate, cu toporul. „Avem aici vecinii care s-au revoltat asupra noastră, precum că avem o scurgere de la hazna, de la o fosă. Am chemat pe cei de la Primărie, de la Poliţie şi s-a demonstrat că noi nu avem fosă, iar apa se scurge de la o cişmea din curte, apă menajeră, cum ar veni. Dânsul, în prezenţa Poliţiei, a domnului primar şi altor oameni care erau acolo, a sărit cu toporul, făcând abuz de putere, practic, a intrat în şanţ, a tăiat singur ţevile, deşi i s-a spus că nu e bine ce face, fiind pe domeniul public şi un şantier în lucru. El şi-a făcut singur dreptate, a sărit la noi, a sărit la mama cu toporul… La fel şi la sora mea, care este însărcinată, a sărit cu toporul şi i-a dat cu lopata în burtă, iar, înainte să se întâmple asta, a sărit cu toporul la omul de pe utilajul care lucra pe domeniul public. El n-a trăit pe aici, prin lume, să vadă cum este, a fost un cioban care a trăit mai mult la oi şi a crezut că se face totul prin abuz. Probabil că există scurgeri şi din haznale, dar din alte părţi, pentru că la noi s-a constatat că nu este fosă. Avem o cişmea, ca la ţară, unde ne spălăm pe mâini, spălăm încălţăminte şi alte cele. Eu nu sunt femeia care să-mi fac mizerie singură, îmi mirosea şi mie, că nu e mare diferenţă de la casa mea şi locul unde se scurgea fosa. Că au alţi vecini fosa acolo, asta nu e treaba mea! Trebuia să aducă autorităţile competente să judece dacă este fosă sau nu sau îmi spunea cu frumosul, că oricum nu mă avantaja acea ţeavă, şi cu-asta basta! Nu-ţi faci tu singur dreptate pe domeniul public şi să sari cu toporul la oameni! Asta m-a deranjat şi am filmările, nu doar vorbele. Eu am spus cu frumosul, să ne înţelegem ca oamenii, dar el a sărit cu toporul. Vă daţi seama că Poliţia nu a putut să-i facă nimic! Până la urma urmei, şi Poliţia va avea de suferit, pentru că nu şi-a făcut treaba. Toporul a fost luat de un poliţai şi mi s-a spus, când am cerut număr de înregistrare la declaraţie, că nu e toporul lui. Normal, corpul delict, toporul cu care a sărit la mine, trebuia să rămână la Poliţie până la finalizarea cercetărilor. Noi nu puteam sări la el şi să-l batem? Puteam, dar nu ne-am dorit acest lucru, am vrut să ne înţelegem cu vorbă bună, că nu ne-am certat până acum niciodată!”, ne-a spus Valentina David.
„Dacă el ne-a tăiat ţevile cu abuz, pe domeniul public, unde se duce fosa noastră?”
De scandal am avut parte şi în momentul în care ne-am deplasat la faţa locului pentru a culege informaţiile necesare redactării acestui material. Membrii familiilor Pârnuţă şi David s-au luat la ceartă, aruncându-şi vorbe grele şi fiind la un pas de a se lua la bătaie, în plină stradă, în încercarea de a-şi impune punctul de vedere, pentru o chestiune măruntă, care se putea rezolva cu vorbă bună. Chiar dacă, iniţial, Valentina David nega orice legătură cu scurgerile murdare din gospodăria sa, ulterior s-a dat de gol. „Dacă noi stăm aici şi dacă noi folosim WC, după ce omul ăsta a tăiat ţevile, noi unde ne facem nevoile, domnule, dacă nu avem hazna? Pe româneşte, că aşa se spune la ţară. Dacă el ne-a tăiat ţevile cu abuz, pe domeniul public, unde se duce fosa noastră? Asta mă interesează!”, se întreba femeia, în timp ce soţul acesteia recunoştea că „ne-am certat degeaba. În 3-4 luni, Primăria venea şi ne lega frumos, plăteam să fie în regulă. Ne-am certat pe un lucru neîntemeiat!”.
Primarul face apel la calm
Primarul încearcă să aplaneze conflictul şi face apel la calm către localnici, sfătuindu-i pe aceştia să mai aibă răbdare câteva luni, până când se vor finaliza lucrările: „Mai este foarte puţin din lucrarea de canalizare, se fac cămine de racord la fiecare dintre aceşti proprietari, dar nu se pot racorda sau nu pot funcţiona aceste cămine de racord până când nu se va termina toată reţeaua de canalizare şi staţia de epurare. Bineînţeles că toleranţă este zero la anumite cazuri, sunt discuţii şi pe alte teme care au degenerat şi s-au găsit motive de ceartă între anumiţi vecini. Eu aş face un apel la toleranţă din partea acestora. Cum au suportat 40 de ani, poate 50, aceste conducte care transportau ape pluviale, să mai poată suporta circa patru luni, perioadă în care vom finaliza racordurile, căminele, astfel încât reţeaua de canalizare să fie funcţională.” Alex BARBU