„E o crimă la adresa oamenilor, la sănătatea lor, la generaţii întregi care vor suporta aşa ceva!”
Ideea că în localitatea lor va fi amplasată o antenă de telecomunicaţii cu efecte nocive pentru populaţie a stârnit reacţii controversate în rândul cetăţenilor comunei Bughea de Jos, mai ales că terenul ales pentru această investiţie aparţine fiicei primarului Dorel Tănăsescu. Oamenii susţin că ar fi vorba despre o antenă 5G, pe seama căreia au fost lansate diferite teorii conspiraţioniste, inclusiv o posibilă legătură cu pandemia de coronavirus, şi îi cer primului om al comunei să stopeze montarea aparaturii dăunătoare. Edilul spune că a sistat lucrările, în condiţiile în care compania de telefonie, cablu şi internet nu are toate avizele necesare.
„Este un act samavolnic și criminal făcut de cel pe care l-am ales ca să ne apere drepturile şi libertăţile!”
Cetăţenii din zona Poenandre sunt revoltaţi pentru faptul că nu li s-a cerut acordul în privinţa montării acestei antene care le pune în pericol sănătatea şi poluează fonic şi îl somează pe primar să renunţe la această idee. „ Aici se va construi o antenă 5G, în plin sat, uitaţi-vă, sunt case, sunt oameni, este inadmisibil! Într-o zi din iunie 2016, primarul a jurat că-şi va pune în slujba locuitorilor şi spre binele lor toată priceperea! Aşa şi-a pus priceperea, să ne nenorocească pe toţi?! E o crimă la adresa oamenilor, la sănătatea lor, la generaţii întregi care vor suporta aşa ceva! Gândiţi-vă, dincolo de radiaţiile asupra cărora se pronunţă specialiştii, sunt foarte multe studii făcute, gândiţi-vă la poluarea fonică, la zgomotul infernal pe care-l face antena asta zi de zi! Era un lucru elementar să-i întrebi pe oameni, să le ceri acordul lor! Suntem liberi pe lumea asta, să facem orice, dar fără să-l nenorocim pe celălalt! Este un act samavolnic şi criminal făcut de cel pe care l-am ales să ne apere drepturile şi libertăţile! Este un act al Primăriei, al statului român, în ultimă instanţă, asta face statul cetăţenilor, cetăţenilor care plătesc impozite şi care-l votează din patru în patru ani! Nu se poate lua legătura cu primarul, eu am încercat în şedinţa Consiliului Local şi ceea ce am putut să obţinem a fost un proiect la care eu am ţinut foarte mult, ca de acum încolo, măcar, orice astfel de cerere pentru o construcţie specială să treacă prin Consiliul Local. Numai că de-acum încolo răul care s-a făcut e făcut, dar vă spun un singur lucru, dânsul nu a oferit nicio garanţie. Eu am scris pe Facebook, că unde să scrii, am făcut mult zgomot pe chestia asta, nu mi-a dat nimeni un telefon să zică: nu te mai agita atât, că opresc construcţia asta definitiv, mă opresc şi gata! Nici vorbă, aşteaptă avizele, acum cloceşte avizele la instituţii.”, ne-a declarat Victor Mihai Enache.
„S-o pună la el în centru!”
La fel ca mulţi alţi români, oamenii consideră tehnologia 5G periculoasă şi nu vor să mai fie implementată. „Ne afectează forte rău din punct de vedere electric, al sănătăţii… E la nici 50 de metri de casă, suntem la o vârstă destul de înaintată şi avem destule necazuri cu alte boli, nu ne mai trebuie şi asta pe cap, nenorocirea asta. Nu s-a gândit la noi, nu se gândeşte la nimic, se gândeşte doar la banii pe care îi bagă el în buzunar pentru construcţia asta. Pe noi ne afectează, pe toţi, şi, în afară de acest fapt, nu este amplasată într-un loc bun, este pusă într-o groapă, pur şi simplu, nu are înălţime cum se pun antenele de obicei.”, e de părere Ion Mozer.
„Pentru vârsta mea, mă afectează. Şi pentru bolile pe care le am, dar va afecta şi nepoţii, şi copiii. Îi am la Braşov, dar acum sunt aici. O să vină să-şi facă case aici. Sunt două loturi de pământ pentru nişte bucureşteni, aici, vizavi de mine, adică la 200 de metri de locul unde va fi amplasată antena. Casa de aici se vinde, sunt doi cetăţeni care vor s-o cumpere. Mai sunt încă cinci case afectate, dar proprietarii nu au venit. Suntem cam în centrul comunei, asta trebuia pusă în vârful unui deal. S-o pună la el în centru, lângă fosta fabrică de lapte, în spatele Primăriei, unde a făcut asfalt, unde nu e nicio casă.”, l-a completat Ion Vlaicu.
„Am sistat executarea lucrărilor pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional”
De cealaltă parte, primarul Dorel Tănăsescu susţine că Primăria nu şi-a dat acordul decât pentru emiterea certificatului de urbanism. „Da, este adevărat. Sunt câţiva cetăţeni din zonă, vreo şapte, cel mult 10 gospodării, pentru că în acea zonă s-a montat o antenă, iar din mai multe discuţii, şi este mai mult propagandă, se spune că ar fi 5G, dar este o antenă normală ca şi pe orice alt bloc din municipii şi oraşe. O societate din Bucureşti a încheiat un contract de închiriere a unui teren, pot să spun că este al fiicei mele, cumpărat acum vreo 12-13 ani, ca să instaleze această antenă. De un an şi jumătate aproape s-a întâmplat acest lucru, iar această societate comercială, de telefonie mobilă, nu a venit decât tocmai acum. A depus dosar la Primărie pentru emiterea certificatului de urbanism, prealabil emiterii autorizaţiei de construcţie. Am studiat documentaţia, am verificat dosarul, dar noi nu suntem specialişti în acest domeniu, pentru că nu avem cum să fim, şi în electronică, şi în administraţie, şi în toate domeniile. Conform legislaţiei în vigoare, s-a emis certificatul de urbanism, respectându-se Legea 50 şi celelalte legi din domeniul construcţiilor. Odată cu emiterea certificatului de urbanism s-a cerut, în vederea emiterii autorizaţiei de construcţie, aviz de la Inspectoratul Naţional de Sănătate Publică, care este o instituţie abilitată a statului român să verifice toate documentaţiile în acest sens şi să vadă dacă respectă condiţiile legale şi de sănătate. S-au cerut avize de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, de la ANCOM, de la Mediu şi de la CEZ Distribuţie care erau necesare. Până la această dată, respectiva societate nu s-a prezentat cu niciun aviz, nu s-a eliberat nicio autorizaţie de construcţie şi lucrurile stagnează. Este adevărat, la început, la eliberarea certificatului de urbanism, societatea respectivă a încercat amenajarea terenului şi să execute anumite lucrări. Am fost informat, am sistat executarea lucrărilor pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional. În prezent, aşteptăm să se prezinte societatea respectivă cu avizele, dacă le primeşte. În momentul în care va prezenta cererea şi avizele, vom analiza şi discuta la faţa locului, în condiţiile legii.”, a precizat primarul Dorel Tănăsescu.
„Nu-mi permit să fac abuzuri!”
Edilul mai susţine că nu Primăria trebuie să consulte cetăţenii în asemenea cazuri, ci instituţiile de la care trebuie obţinute avizele în vederea eliberării autorizaţiei de construire. „Eu pot să spun că nu stăpânesc foarte bine acest domeniu, însă, instituţiile abilitate, Institutul Naţional de Sănătate Publică sau Direcţia de Sănătate Publică Argeş, care se ocupă de acest domeniu, ei sunt cei care, sigur, vor solicita aceste aprobări din partea cetăţenilor. Noi ne facem datoria, deocamdată, conform planului legal, nu pot eu să inventez nişte lucruri care nu-mi aparţin şi pe care nu pot să le solicit deocamdată. Premergător acestei situaţii, am discutat, am analizat în şedinţa de Consiliu de săptămâna trecută ca să adoptăm o hotărâre prin care montarea antenelor de recepţie-emisie telefonie mobilă să se facă numai cu aprobarea Consiliului Local. Un lucru foarte bun pentru că ne scapă pe noi de anumite situaţii. Se discută, într-adevăr, că am urmărit un avantaj bănesc, eu nu am urmărit personal, este terenul fiicei mele, este majoră, poate să hotărască ceea ce vrea şi nu pot eu să o influenţez, în cel mai rău caz am purtat o discuţie cu ea şi am îndrumat-o să rezilieze contractul. Când s-a prezentat la societate, a zis că singura condiţie e să meargă în instanţă, dacă are motive întemeiate să câştige. Deocamdată, aşteptăm din partea operatorului avizele. Dacă sunt favorabile, mergem în Consiliul Local. Dacă acesta este de acord cu montarea antenei, se emite autorizaţie, în caz contrar nu emitem nicio autorizaţie. Aceasta este situaţia la ora actuală. Au venit şi alte instituţii, Direcţia de Sănătate Publică, în urma unei sesizări a unui locuitor din zonă, avem două sesizări de la Instituţia Prefectului Argeş… Astăzi (n.r. 3 iunie) trebuia să sosească cineva şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de la Piteşti. Consider că până acum lucrurile au mers legal şi s-au respectat procedurile legale. Nu-mi permit să fac abuzuri, nu-mi permit să încalc legea, indiferent dacă sunt eu sau oricine altcineva în locul meu. Acestea sunt problemele, dar aici nu sunt numai discuţii pe marginea acestei antene, sunt discuţii şi de altă natură, având în vedere că în perioada următoare vor fi alte evenimente, însă, ce să spunem, liberul la democraţie este aşa cum este, dar fără să adresăm jigniri şi alte cuvinte murdare la adresa unei persoane fără să fie documentat sau fără să aibă ceva care să confirme realitatea.”, se apără Tănăsescu.
Telefonul, mai periculos decât antenele
Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori faţă de cele existente, ceea ce înseamnă că se va folosi o putere mai mică de emisie şi radiaţie de câmp electromagnetic, a explicat într-un interviu pentru hotnews.ro Eduard Lovin, vicepreşedinte al ANCOM, care monitorizează şi nivelul câmpului electromagnetic din ţară. Nu neapărat radiaţiile antenelor influenţează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ţii la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, a spus acesta. Ama IVAN