Din 2 iunie, s-a redeschis Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului. Cu o mică întârziere, pentru luarea măsurilor de prevenţie şi respectarea unor circuite, mai ales că în clădirea Policlinicii funcţionează şi cabinete private.
Consultaţiile se derulează numai pe bază de programare, după ce pacienţii se adresează telefonic sau electronic personalului medical. Muscelenii pot pătrunde în clădire după ce au fost verificaţi din punct de vedere epidemiologic, fiind îndrumaţi către cabinetele de specialitate. Se lucrează într-un singur schimb, numai dimineaţa, cu pauze de 15 minute între consultaţii, pentru aerisirea şi dezinfectarea cabinetelor medicale şi pentru ca pacienţii să nu intre în contact unii cu alţii, evitându-se, teoretic, răspândirea noului coronavirus. În primele zile de la deschiderea Ambulatoriului au fost cozi ca în vremurile de tristă amintire, asta şi din cauza faptului că muscelenii sunt mai puţin disciplinaţi şi ascultători. Unii s-au îmbulzit de la primele ore ale dimineţii în curtea Policlinicii, chiar dacă aveau programare spre prânz. Şi înainte era înghesuială, dar cozile se formau pe holurile unităţii medicale, nu pe scara de la intrare şi în curte.
Poliţistul local, cu greu, a făcut faţă valului de pacienţi, care au avut nevoie de diferite servicii medicale, pentru care au stat la coadă, respectând foarte puţin regulile de distanţare socială, impuse din cauza COVID-19. În ceea ce priveşte măsurile de protecţie proprie, puţini au fost cei care purtau măşti regulamentar, peste nas şi gură. Mulţi le ţineau sub bărbie, iar alţii nu aveau deloc. „În Policlinică, toate cabinetele sunt deschise. Pentru consultaţii se fac programări telefonice la medici, personal sau on line, cum este la Diabetul Zaharat, sau prin telefonul Policlinicii. Avem un ritm, intră o persoană, este consultată, pleacă, iar 15 minute se aeriseşte şi dezinfectează cabinetul, apoi intră următoarea persoană. De la fiecare cabinet se coboară şi îşi iau pacienţii lor, cum este la Expertiza medicală. Deocamdată, se lucrează pe un singur schimb. Încercăm să facem programul în aşa fel încât să fie cât mai apropiat de ce era înainte, dar cu programări, să nu se calce oamenii pe picioare, să nu existe pericolul transmiterii virusului. La intrare se face triajul, se ia temperatura, se trece într-un registru. Se intră cu mască, iar în cazul în care nu au, le oferim noi sau, dacă un pacient a întârziat la programare, îl consultă ultimul. Am pus omul pe drum, nu putem să-l trimitem acasă, dacă, din varii motive, nu a ajuns la timp.”, ne-a informat managerul Spitalului Câmpulung, Nicolae Alexe. Isabela FILIP