9.7 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Cei doi hoţi din Olt trebuie să achite Orange Shop aproape 11.000 de euro

Cei doi bărbaţi din Olt, care au furat zeci de telefoane şi tablete din magazinul Orange Shop, din Piaţa Centrală, şi-au primit pedepsele. Unul a fost condamnat cu executare, iar celălalt, cu suspendare, fiind puşi să achite împreună aproape 11.000 de euro, despăgubiri civile societăţii păgubite. În acelaşi timp, s-a menţinut şi măsura controlului judiciar, ca măsură preventivă faţă de cei doi inculpaţi. În urma a patru percheziţii domiciliare pe raza judeţului Olt, poliţiştii musceleni au identificat doi tineri, Cristinel Vasile, de 34 de ani, şi Mircea Costel Dancea, de 33 de ani, ambii din localitatea Brebeni, ca fiind autorii spargerii din noaptea de 29 spre 30 august 2018, de la magazinul Orange Shop, din Piaţa Centrală.

Doi ani cu executare şi doi ani cu suspendare, pedepsele celor doi hoţi

După ce au fost reţinuţi pentru 24 de ore, Parchetul a cerut Judecătoriei Câmpulung reţinerea lor pentru 30 de zile, solicitare acceptată pe 10 octombrie 2018. Măsura a fost prelungită succesiv până în decembrie 2018, când arestul preventiv a fost înlocuit cu cel la domiciliu. Pe 22 februarie, la o altă solicitare a inculpaţilor, magistraţii au dispus continuarea judecăţii cu ei sub măsura controlului judiciar, care le-a fost menţinut şi la ultima înfăţişare din proces, din 20 mai 2019, când s-a dat şi sentinţa.

Cristinel Vasile, de 34 de ani, a primit doi ani de închisoare în condiţii privative de libertate, pentru furt şi furt calificat. În acelaşi timp, i-au fost interzise mai multe drepturi electorale, de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a alege. 

Pentru aceleaşi infracţiuni, celălalt inculpat, Mircea Costel Dancea, de 33 de ani, a primit doi ani cu suspendarea executării sub supraveghere. Pe durata celor doi ani de supraveghere, care încep de la rămânerea definitivă a condamnării, olteanului i-a fost aplicată şi o pedeapsă accesorie, de interzicere a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În acelaşi timp, trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Olt, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă şi informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. Mircea Costel Dancea, conform deciziei Judecătoriei Câmpulung, trebuie să facă 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Slatina sau Primăriei comunei Brebeni.

Pentru ambii, instanţa a hotărât ca din pedeapsa principală să le fie scăzută perioada cât au fost reţinuţi, arestaţi preventiv şi în arestat la domiciliu, din 10 octombrie 2018 şi până în 22 februarie 2019.

Împreună trebuie să achite părţii civile, Orange Shop România SA, suma de 10.818 euro, despăgubiri civile. Pe lângă această sumă, fiecare trebuie să vireze câte 1.500 de lei, contravaloarea cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Cum decizia nu a fost definitivă, Cristinel Vasile şi Mircea Costel Dancea au atacat-o, apelul urmând să se judece la instanţa superioară.

Bărbaţii, axaţi pe furtul de telefoane, tablete şi laptop-uri

„În dimineaţa zilei de 10 octombrie 2018, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung şi ai secţiilor de Poliţie Rurală arondate, împreună cu luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale Argeş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, efectuează patru percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Olt, la locuinţele a patru persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi punerea în circulaţie şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare. Din cercetări, poliţiştii au stabilit că, în data de 30 august 2018, cei în cauză ar fi pătruns prin efracţie în incinta unui magazin de pe raza municipiului Câmpulung, de unde ar fi sustras telefoane mobile şi tablete. Totodată, aceştia sunt bănuiţi că ar fi părăsit locul faptei cu un autoturism având aplicate plăcuţe cu număr fals de înmatriculare. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 13.500 de euro.”, declara la acel moment Mădălin Zamfir, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş.

Hoţii au dat lovitura în noaptea de 29 spre 30 august. Au spart uşa de la intrare şi fiecare dintre cei patru s-a îndreptat către o vitrină, pe care a golit-o cu repeziciune de telefoane mobile şi tablete. Nu s-au atins de accesorii sau de alte obiecte pe care le-au considerat greu vandabile. Nu au luat nici bani, întrucât în sediu nu se păstrează lichidităţi. Incidentul a fost sesizat imediat automat la firma de pază, dar până au ajuns agenţii, hoţii dispăruseră. Poliţia a fost anunţată şi a ridicat imaginile de pe camerele de supraveghere atât ale magazinului, cât şi ale altora din vecinătate. În afara celor patru hoţi, care au purtat cagule pe faţă în momentul furtului, pe imagini se observă o maşină, care apare în filmările exterioare. Este vorba despre un BMW, acesta fiind, de altfel, indiciul care i-a dat de gol pe hoţii mascaţi. Înainte de comiterea faptei, suspecţii şi-au luat măsuri de precauţie şi au schimbat plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului. 

În timpul descinderilor, la una dintre adrese, oamenii legii au avut parte de o surpriză. A fost găsită o cantitate impresionantă de telefoane mobile şi tablete. Unele provin din furtul de la Orange Shop Câmpulung, însă nu toate. Tocmai de aceea, cercetările au fost extinse. Se bănuieşte că indivizii dădeau lovitură după lovitură, reuşind să spargă mai multe magazine de telefonie mobilă. Atât de multe bunuri provenite din furt au fost găsite, încât poliţiştii au stat o zi întreagă să inventarieze şi să întocmească procesele verbale la faţa locului. „Poliţiştii au identificat peste 500 de telefoane mobile, tablete, laptop-uri, accesorii de telefonie mobilă, unelte şi scule electrice. Peste 100 dintre acestea sunt susceptibile a proveni din infracţiuni de furt sau au fost deţinute fără documente de provenienţă, iar pentru restul urmează a fi verificată provenienţa.”, a mai declarat Mădălin Zamfir. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!