Primarii vecini de la Schitu Goleşti şi Mihăeşti au angajat cheltuieli complementare ale unor investiţii de bază, care au nevoie de specialişti, pentru ghidarea autorităţilor locale, care pun în practică proiecte cu finanţări atrase. Atât Tudorel Vasile Miriţă, cât şi Gheorghe Matei apelează la experienţa unor consultanţi, pentru a-i ajuta în implementarea unor programe în domeniul social. Cel de la Schitu Goleşti se realizează în infrastructura şcolară a comunei, care va cunoaşte o îmbunătăţire, graţie diversificării activităţilor recreative destinate copiilor şi tinerilor, prin construcţia unei baze sportive. Iar la Mihăeşti, domeniul vizat printr-o investiţie care necesită sfătuitor îl constituie infrastructura de utilităţi, mai precis, alimentarea cu apă a satului Valea Popii.
Etapă obligatorie în proiectele susţinute din fonduri guvernamentale şi europene, consultanţa presupune şi ea nişte costuri, care în cazul localităţilor amintire se prezintă astfel. 59.500 lei este „nota de plată” onorată de autorităţile de la Schitu Goleşti, care, pe 29 aprilie, au contractat „servicii generale de consultanţă în management, respectiv asistenţa pentru toată perioada pre şi post semnare a contractului de finanţare, întocmirea şi depunerea cererilor de plată, vizite în teren, la solicitarea ADR Sud Muntenia, pe toata perioada implementării proiectului, inclusiv perioada de monitorizare, pentru proiectul „Construire sală de sport şcolară la Şcoala Gimnazială Lăzăreşti”. Vecinii vor fi îndrumaţi în etapele enumerate ale investiţiei de o firmă din Iaşi, Sofcons Engineering SRL.
Vecinul lui Miriţă, Gheorghe Matei, de la Mihăeşti, rămâne fidel colaborării cu firma piteşteană Concret Expert Eval SRL, la ale cărei servicii au apelat mai toţi primarii musceleni, care au avut de derulat lucrări cu fonduri nerambursabile. Costul sprijinului pe care i-l va acorda consultantul lui Matei se ridică la 11.900 lei, bani care acoperă contravaloarea serviciilor auxiliare achiziţiei „Construirea forajului pentru alimentare cu apă în satul Valea Popii”. Contractul de consultanţă s-a încheiat pe 4 mai, având ca sarcină încredinţată direct de autoritatea locală partenerului „organizarea şi derularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică de execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţii” precizat mai înainte. Serviciile constau în consultanţa privind elaborarea documentaţiei de atribuire şi aplicarea procedurii de atribuire a contractului de execuţie de lucrări, inclusiv în raport cu activitatea comisiei de evaluare, urmărind parcurgerea etapelor prevăzute de legislaţia în vigoare în materia achiziţiilor publice.
Reprezentanţii firmei de consultanţă fac menţiunea taxării cu 9.520 lei, suplimentar sumei convenite, dacă achiziţia se lasă cu contestaţii din partea celui/celor care sunt respinşi de către autoritatea contractantă. Situaţie în care consultantul are de muncă în plus. Şi anume să întocmească răspuns la contestaţiile depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, punctul de vedere al contestatorului, dosarul de răspuns la contestaţie, să-l trimită la C.N.S.C. Bucureşti şi să urmărească soluţionarea contestaţiei. “E.M.”