Cu toate că lâna şi pieile nu mai au căutare în zilele noastre ori sunt plătite prost, iar cheltuielile depăşesc de cele mai multe ori veniturile, creşterea oilor continuă să rămână o meserie de bază în zonele rurale ale Muscelului şi nu numai. Singurele surse aducătoare de câştig, cu condiţia ca această îndeletnicire să nu fie făcută după ureche, au rămas produsele lactate (caş, telemea, brânza de burduf şi urda) şi mieii destinaţi sacrificării în perioada Sărbătorilor Pascale, dar şi în aceste cazuri afacerea poate fi o loterie, dacă preţul nu e unul corect. Crescătorii de ovine îşi pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă şi siguranţă alimentară, însă cei mai mulţi preferă să-i sacrifice în propriile gospodării sau ferme şi să-i comercializeze direct clienţilor, evitând centrele specializate. Se încalcă astfel restricţiile instituite prin ordonanţele militare, iar riscul de contaminare cu COVID-19 este imens.
Patru abatoare autorizate sanitar-veterinar, în Argeş
Autorităţile judeţene recomandă unităţilor administrativ-teritoriale să nu iniţieze demersuri pentru înfiinţarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor. Organizarea unor astfel de puncte ar favoriza contactul direct între mai multe persoane şi formarea unor grupuri de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autorităţile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19, ordonanţelor militare şi hotărârilor adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În Argeş există patru abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, situate în Piteşti (SC Sam Dor Divers SRL şi SC Stanion Invest Total SRL), Câmpulung Muscel (SC Abatorul Câmpulung SRL) şi Rucăr (SC Coşco Vele SRL). Aceste abatoare pot presta servicii de sacrificare a mieilor şi a iezilor proveniţi de la crescătorii de animale ce deţin exploataţii înregistrate sanitar-veterinar. Comercializarea carcaselor sacrificate la nivelul acestor abatoare se face în pieţe autorizate temporar pentru aceasta activitate (Piaţa Ceair şi Piaţa Smârdan, din Piteşti, şi Piaţa Dacia, din Mioveni), în hala centrală din Curtea de Argeş, precum şi în măcelarii înregistrate sanitar-veterinar din toate oraşele judeţului Argeş. Toate carcasele comercializate la nivelul unităţilor enumerate mai sus trebuie să fie marcate doar cu ştampila ovală. La nivelul judeţului este avizată temporar sacrificarea mieilor într-o exploataţie înregistrată sanitar-veterinar din Miroşi, se arată într-un comunicat al DSVSA Argeş.
Fermierii aflaţi la distanţe mari de un abator specializat pot sacrifica mieii doar în anumite condiţii
Carnea provenită de la mielul sacrificat în abatoare poate fi comercializată în supermarketuri, magazine alimentare, măcelării şi în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nu doar direct către consumatorul final. Crescătorii de ovine care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (şi care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în fermă/exploataţie, în anumite condiţii: La nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor; Vor fi sacrificate doar ovinele identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND); Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial cu asigurarea unei asomări prealabile; Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; Efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial; Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU; Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel; Respectarea distanţei minime sociale stabilită de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).
În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată numai către consumatorii finali. Ama IVAN