Joia trecută, pe 9 aprilie, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că se interzice, pe perioada stării de urgenţă, încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile. Personalul de la aceste centre va fi organizat în ture şi va sta în izolare la locul de muncă timp de 14 zile, urmat de izolarea la domiciliu pentru alte 14 zile. Vizitele la aceste centre pe perioada stării de urgenţă au fost interzise, iar persoanele de la aceste centre vor fi testate pentru COVID-19, în cazul suspiciunii unor infecţii.
Măsurile ultimei ordonanţe militare au fost aplicate şi în Complexele de Servicii Comunitare pentru Copii în Dificultate sau cu Dizabilităţi din Câmpulung. Numai că personalul care deserveşte aceste centre a fost luat pe nepregătite şi pus în faţa faptului împlinit, astfel apărând şi primele nemulţumiri.
„Vă scriu în legătură cu un Complexul de Servicii din Câmpulung. S-au luat măsuri începând de astăzi (n.r. sâmbătă, 11 aprilie), ca angajaţii să lucreze toţi câte două săptămâni, alternate cu două săptămâni de stat în casă, în izolare completă. Măsură foarte bună pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Însă, cine se ocupă să implementeze noua ordonanţa se pricepe să dea doar din pix şi nu urmăreşte să se implementeze cum trebuie. Angajaţii sunt în număr de circa 22 pentru aproape 30 de copii. Sunt toţi adunaţi acolo fără a fi testaţi în prealabil. Nu li se acordă hrană, deşi au un bucătar care găteşte zilnic copiilor. În cele două săptămâni de izolare acasă, iar nu li se acordă cele necesare. Acolo, angajaţii sunt şi cu probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet, etc. Au nevoie nu numai de medicamente, dar şi de un regim alimentar corespunzător. Există şi o mamă singură care este nevoită să îşi ia copilul cu ea. Cei care au familie acasă şi un membru care trebuie să meargă la serviciu cum fac? Nu se mai duc? Pentru această situaţie ar trebui să i se acorde angajatului cazare şi masă pentru izolarea la domiciliu. Nu? Dar toate astea nu se întâmplă. Unii au de la cine primi ajutor, alţii nu. Vă scriu în speranţa că acest lucru se va face cunoscut la cât mai multă lume, inclusiv autorităţilor competente.”, ne-au sesizat mai mulţi angajaţi ai Centrului, care aparţin de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.
La articolul 11, alineatul 1, al Ordonanţei Militare nr. 8, se specifică că, în situaţia în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare, autorităţile administraţiei publice locale pe raza de competenţă a cărora funcţionează au obligaţia identificării şi asigurării, în proximitatea acestora, de spaţii pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia, precum şi asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliu acestuia şi invers, cu respectarea măsurilor de protecţie şi prevenire a infecţiei. În cazul de faţă, Complexele de Servicii Comunitare pentru Copii în Dificultate sau cu Dizabilităţi din Câmpulung aparţin de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, instituţie subordonată direct Consiliului Judeţean Argeş. Referitor la această nouă situaţie creată, pentru limitarea răspândirii infectării cu coronavirus, l-am abordat pe edilul Câmpulungului, Liviu Ţâroiu, care ne-a spus că a fost abordat de conducerea unei dintre unităţile amintite anterior, dar, în prima fază, nu-i poate ajuta pe angajaţi cu nimic, până nu se ia o decizie la nivel judeţean. „Prima treabă, nu sunt ai mei, sunt ai Consiliului Judeţean. M-a sunat directoarea Centrului şi am pus-o să ia legătura cu preşedintele Dan Manu şi Adrian Macovei, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, şi după aceea să mai discutăm. Mi-a solicitat să le asigur mâncare, trei mese pe zi. Le-am explicat despre ce e vorba, pentru că e o chestiune destul de delicată că, dacă au spor de masă în salariu, şi au sigur, nu li se poate da dublă finanţare. Nici eu la ai mei nu le dau, celor de la Spital. Trebuie să renunţe la una, ori renunţă la sporul de masă din salariu şi primesc mâncare în această perioadă, trei mese, ori, dacă nu, să-şi comande catering şi plătesc. Eu asigur Spitalului Municipal şi Spitalului TBC. În ordonanţă scrie că asigură condiţii administraţia locală, dar din subordinea cui sunt. O să vorbesc şi eu cu preşedintele Manu şi cu Macovei, şi după aceea să stabilim. Cum eu susţin Spitalul, ei trebuie să-i susţină pe-ai lor.”, ne-a spus primarul.
Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să se reglementeze situaţia, fiind sesizată şi Prefectura Judeţului Argeş. “E.M.”