Acuzaţiile directorului Alexe şi ale DSP, potrivit căreia cadrele medicale au adus virusul de acasă, sunt dezminţite de cadrele medicale infectate
Încercarea conducerii Spitalului Municipal Câmpulung de a-şi discredita propriul personal, acuzând, mai mult sau mai puţin direct, că a adus virusul în unitate, a declanşat o reacţie virulentă a celor infectaţi, aflaţi în suferinţă, la Spitalul Mioveni. În cadrul unei emisiuni difuzate de Muscel TV, directorul Nicolae Alexe a precizat, cităm, că: „DSP ne-a zis clar că virusul a fost adus din comunitate. Cadrele confirmate vin din anumite zone, unele sunt din Bughea, altele din zone cu focare (n.r. Godeni) şi, automat, acasă, nu s-au protejat toate sau s-au dus la magazin. Nu avem de unde să ştim, nu vreau să aducem acuze nefondate.” Acuzele lansate public, prin această concluzie a anchetei epidemiologice, întreprinse după „decimarea” Secţiei Medicale, au fost demontate de asistentele şi infirmierele devenite paciente contagiate cu COVID-19.
Alături de colegele sale, indignate că sunt puse la zid, în loc ca managerii Spitalului Municipali să-şi asume responsabilitatea pentru proasta organizare şi proasta echipare a personalului, într-o perioadă în care începuseră să sosească bolnavi de coronavirus, suferă şi liderul Sindicatului Sanitas Câmpulung, Gabriel Eana, şi el contaminat cu teribilul virus. Acesta insistă pe faptul că infecţia în masă s-a produs, fără discuţie, la locul de muncă, într-o perioadă în care soseau pacienţi care, deşi prezentau simptomele bolii momentului, n-au fost testaţi. Ulterior, au fost confirmaţi ca fiind pozitivi.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, erau internate la Mioveni 15 cadre medicale de la Câmpulung. În week-end, ar mai fi fost aduse două, astfel, numărul pacienţilor urcă la 17: 16 de la Spitalul Câmpulung şi unul de la TBC.
Liderul de sindicat Eana: „Cea mai simplă şi comodă soluţie va fi aceea de a acuza personalul medical de nerespectarea protocolului”
După direcţionarea vinei către personalul contaminat – atitudine incorectă a managerului Alexe, care dă vina pe salariatele cu domiciliul în mediul rural, în loc să-şi asume şirul de greşeli comise în momentul sosirii unor bolnavi suspecţi prin simptomele manifestate -, liderul de sindicat Gabriel Eana a replicat, printr-un punct de vedere postat pe pagina personală de socializare.
„Odată cu apariţia primelor victime în rândul personalului medical, autorităţile sanitare încearcă să găsească răspunsuri referitoare la cauzele contaminării cu COVID-19. Probabil că cea mai simplă şi comodă soluţie va fi aceea de a acuza personalul medical de nerespectarea protocolului cu privire la purtarea echipamentului de protecţie. Nu cred că se va pune în discuţie ineficienţa măştilor fără filtre sau internarea pacienţilor cu detresă respiratorie, cu febră sau cu alte manifestări specifice infectării cu COVID-19 şi absenţa testării acestora. Am înţeles şi am acceptat multe până acum. Dar nu vom accepta să devenim vinovaţi fără vină. Vom lupta pentru demnitatea noastră şi vom scoate la suprafaţă toate neregulile care ne-au pus vieţile în pericol, nouă şi celor dragi nouă, şi, în acelaşi timp, vom lupta în continuare să salvăm vieţile semenilor noştri. Când unul dintre noi va pica, altul îi va lua locul. Vom fi uniţi şi curajoşi, iar cei care, astăzi, suntem ieşiţi din dispozitiv, fără voia noastră, ne vom întoarce, în curând, alături de colegii noştri şi vom continua lupta în prima linie. Pentru că asta este vocaţia noastră, iar oamenii îşi pun toată speranţa în noi. Sunt convins că nu-i vom dezamăgi!”, a precizat Gabriel Eana.
Potrivit liderului de sindicat, starea de sănătate a cadrelor medicale de la Câmpulung, transferate la Mioveni după confirmarea diagnosticului, este îmbucurătoare. Însă nu toate asistentele şi infirmierele infectate se simt bine. O angajată a Spitalului Municipal şi o alta a Spitalului de Pneumoftiziologie au nevoie în continuare de oxigen. „Nu-şi pot asigura aportul de oxigen prin funcţia pulmonară. Mai sunt colege care au probleme digestive, cu stări de vomă, diaree, şi mai avem o colegă care, în permanenţă, a prezentat sindrom febril. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, că vom scăpa cu bine din această încercare şi ne vom întoarce în mijlocul colegilor noştri.”, a declarat Eana legat de starea de sănătate a cadrelor medicale îmbolnăvite de primii pacienţi cu COVID-19 primiţi la Spitalul Câmpulung fără testare, în ciuda semnelor evidente de boală.
Asistentele îmbolnăvite sunt revoltate de acuzaţiile conducerii, cum că au adus boala de acasă
Colegii noştri de la Muscel TV au intrat în legătură telefonică cu o parte a pacienţilor proveniţi din rândul asistentelor medicale infectate, care, la unison, au demontat teoria autorităţilor sanitare judeţene şi locale, potrivit căreia au adus boala de acasă. Asta pentru că, potrivit comunicărilor primarilor de la Schitu Goleşti, Bughea de Jos şi Godeni, unele au domiciliul în aceste localităţi. Iată ce au declarat salariatele Spitalului Câmpulung pentru postul local de televiziune.
Melania Neacşu, asistent medical şef Medicină Internă: „Planează discuţii că noi ne-am contaminat din exterior, în primul rând. Se poate verifica, familiile noastre sunt sănătoase. Noi trăim, acum, acest coşmar, că şi ei ar putea fi infectaţi. Sau mai rău. Clar este că noi ne-am făcut datoria pe secţii, am muncit, se vede că marea majoritate am fost infectaţi pe secţie, în perioada în care noi am avut, ca protecţie, măştile şi mănuşile simple. Se pot evidenţia cazurile pozitive care au ajuns la nivel de secţie. Nu s-a luat, probabil, nicio măsură atunci. Iar acum, suntem foarte multe pozitive, pentru că toate fetele mele de pe secţie au muncit, au spălat, au fost bolnavi cu patologie respiratorie, netestaţi, bineînţeles, şi noi ne-am făcut datoria cum am putut mai bine.”
Roxana Tănase, asistent medical, Secţia Gastroenterologie: „Sunt în asentimentul colegilor mei. Am ajuns aici, pentru că ne-am infectat pe secţie. Gastroenterologia este subordonată Medicinii Interne. Automat, am lucrat şi cu pacienţii din Medicală, cum şi asistentele de la Medicală au lucrat cu pacienţii de la Gastroenterologie. Nu au fost verificaţi, unii au fost testaţi pozitiv, iar noi am avut legătură cu ei şi nu am ştiut. Am lucrat doar cu măşti simple. Am lucrat cu o mască pe zi. Bineînţeles că nu am avut dreptul la echipamente de înaltă protecţie, nici nu s-a pus problema. De ce se încearcă să ne scoată pe noi vinovaţi? Nu înţeleg acest aspect, dar, oricum, nu vor rămâne aşa treburile. Suntem aici (n.r. la Spitalul Mioveni), suferim, familiile noastre sunt izolate acasă. Pur şi simplu, sunt sănătoşi, n-au simptomatologie, în schimb, noi suntem praf, cu colegi care chiar nu se simt bine.”
Ionica Bălălău, îngrijitor de curăţenie, Secţia Medicală: „Suntem foarte supărate! Noi suntem şase infirmiere. Deşi suntem în deficit de personal, din ianuarie, toate am lucrat la patul pacientului, unde am avut bolnavi cu insuficienţe respiratorii, se auzeau de pe hol cum respirau. I-am schimbat, ne-am făcut treaba, cum ne-am făcut-o de atâta timp, de când lucrăm în această secţie, cu o mască simplă şi mănuşi. Neştiind că aceşti bolnavi… deşi aveau simptome corespunzătoare, n-au fost verificaţi. Noi, toate cele şase infirmiere, suntem pozitive. Familiile noastre sunt bine. Suntem nu supărate, foarte supărate, că suntem aici şi suferim pe aceste paturi, în condiţii care sunt aşa cum sunt. Tratamentul… mult, mâncarea este cum este.”
Mihaela Cătălina Hera, asistent medical, Secţia Boli Interne: „Sunt diagnosticată cu COVID-19. Sunt foarte supărată, pentru că eu am permis de conducere şi, acasă, m-am deplasat numai cu maşina, n-am fost decât acasă şi la locul de muncă. Sunt indignată, pentru că, stând cu soţul, are simptome şi este adus şi el la Mioveni. Nu vă puneţi în pielea noastră! El a stat acasă şi eu i-am transmis virusul luat din secţie, având bolnavi foarte grav, cu insuficienţă respiratorie, cu scaune diareice, pe care i-am tratat cu saturaţie 50, am făcut masaj cardiac unei paciente care a şi decedat. A trebuit s-o resuscităm, dar n-am mai avut pe cine. Nu ştim care a fost sursa… netestate, nimic. Noi suntem nişte victime şi ne tratează ca pe ultimii oameni. În loc să fim în linia întâi, să ajutăm pacienţii care au nevoie, am ajuns noi pacienţi, fără să vrem. N-am ajuns să fim batjocura nimănui. Am tratat cu responsabilitate absolut toţi pacienţii. Dar noi am ajuns victime. Victime ale societăţii în care trăim.”
Mihaela Mitu, asistent medical, Secţia Boli Interne: „Lucrez de 24 de ani în acest spital şi n-am avut niciodată nicio abatere. Nici chiar concedii medicale, pentru că, întotdeauna, am respectat colegii şi nu am luat concedii medicale, pentru că am zis că n-are cine lucra. Deficitul din secţie se ştie, este de mult timp foarte mare. Personal nu s-a angajat. Din secţia noastră a fost luat şi redirecţionat către alte servicii. Rămânând în deficit, întotdeauna am lucrat şi mai mult şi, la numărul de bolnavi, la care trebuia să lucrăm, nu am fost normate corect. Dar, cu toate acestea, am mers înainte. Nu înţeleg de ce conducerea spitalului, în loc să ne ia apărarea, pentru că lucrăm de atâţia ani în acest spital, încearcă să ne acuze. Îi rugăm să-şi revizuiască comportamentul faţă de noi, pentru că suntem oameni, am lucrat acolo, am mâncat o pâine împreună toţi şi alta ar fi trebuit să fie atitudinea dânşilor faţă de noi. Noi ştim că n-aveam cum să ne îmbolnăvim de acasă. N-aveam cum să ne îmbolnăvim de la supermarchet, pentru că, în ultimul timp, ne-am separat de familii. Fiecare a ţinut distanţa faţă de familii, pentru că i-a fost teamă să nu le îmbolnăvească. Am dormit în camere separate şi la bucătărie, când ne întâlneam, încercam să ţinem distanţa, de frică să nu-i îmbolnăvim. Nu se ştie ce va fi pe viitor pentru familiile noastre, cu care noi am luat legătura.”
(Sursa declaraţiilor citate în articol: Muscel TV)