12.4 C
Campulung Muscel
01/11/2024

Pomana, înlocuită cu priveghiul. Lumea s-a infectat perindându-se cu lumânarea la căpătâiul răposatului

Contaminarea cetăţenilor de la Godeni, pusă de prefect pe seama relaxării autorităţilor   

Oamenii nu s-ar fi adunat, cu încălcarea ordonanţelor militare, la o înmormântare şi un parastas, ci au venit, pe rând, la priveghi

Chiar şi aşa, tot a existat o persoană care i-a îmbolnăvit pe ceilalţi sosiţi în reprize        

Hotărârea adoptată luni, 6 aprilie, de membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Godeni, insistă pe respectarea obligaţiilor impuse tuturor românilor în această perioadă dramatică. Lucru care trebuia să se întâmple din momentul decretării stării de urgenţă în România, pe 16 martie, nu după confirmarea primilor zece infectaţi cu COVID-19. Ceva s-a întâmplat la Godeni, cu toată negarea autorităţilor, acuzate de superiorii de la judeţ că n-au gestionat corespunzător comportamentul cetăţenilor comunei, din rândul cărora au ajuns să fie confirmaţi cu diagnosticul momentului zece consăteni, de luni, 30 martie, până duminică, 5 aprilie. Plus unul, marţi, 7 aprilie. Evenimentul nefericit – pomana, care putea constitui numitorul comun în cazul atâtor îmbolnăviţi, în lipsa contactelor cu rude revenite din străinătate – nu s-a întâmplat în realitate, insistă conducătorul localităţii. Chiar dacă n-a ştiut în momentul consumării parastasului, dacă s-a consumat, primarul Ion Pădureanu avea datoria să facă cercetări ulterioare, ca să afle dacă cineva a încălcat interdicţia reunirii mai multor persoane, pentru a depista cauza contaminărilor. Dacă autorităţile neagă versiunea cu masa de pomenire, contaminaţii cu coronavirus neagă întoarcerea vreunui apropiat de peste graniţe.    

Înmormântarea şi parastasul, cu lume multă la un loc, înlocuite cu varianta mai puţin gravă a priveghiului    

Prima legătură speculată între primele două femei îmbolnăvite, extinsă şi la alţi localnici din Godeni, a fost o pomană de după înmormântarea unui cetăţean ori un parastas oficiat la unul dintre intervalele post-deces prevăzute de cutuma bisericească. Cea mai proaspătă versiune, lansată de prefectul Emilian Soare, elimină evenimentul „periculos” pentru autorităţile laice şi religioase din comună, pomana, înlocuită cu un priveghi. Priveghiul este convenabil prin comparaţie cu parastasul cu masă, care ar fi reunit mai multe persoane la un loc, lucru interzis de ordonanţele militare. Nici priveghiul nu era permis în condiţii de criză, însă ce ne frapează este îndârjirea cu care a fost negat evenimentul nefericit de toţi cei contactaţi în demersul nostru de documentare. Or când moare cineva într-o localitate, ştie şi primarul, ştie şi medicul de familie, iar de preot nu mai vorbim.    

Declaraţia diplomată a prefectului a lăsat impresia că nu se doreşte să se inflameze mai tare situaţia şi aşa tensionată, imputându-le oamenilor că au organizat, după tradiţie, ceremonia funerară. Atât la un post naţional de televiziune, cât şi în faţa jurnaliştilor de la Câmpulung, marţi, 7 aprilie, prefectul Emilian Soare a redat posibila cauză a infecţiei de la Godeni. „Acolo (n.r. în Muscel) au avut loc două evenimente, în sensul unui deces şi, ca de obicei, în zona rurală, oamenii se duc cu lumânarea, s-au perindat şi s-au infectat unii de la alţii.”, a declarat acesta la Antena 3, după care, câteva ore mai târziu, la Câmpulung, spunea: „Au avut loc, într-adevăr, două fenomene naturale, normale, a fost vorba despre un deces (n.r. la Godeni), a fost vorba despre o persoană în vârstă, foarte bolnavă, care, între timp, a şi decedat, confirmată pozitiv (n.r. la Bughea de Jos). Cum se întâmplă de obicei şi, în special, în mediul rural, familiile au venit să-i viziteze, să-i vadă, au venit cu lumânare, unde a fost cazul. Din aceste motive, nerespectând condiţiile de siguranţă, se pare că s-au infectat din partea persoanelor care au venit acolo.”

Chiar dacă primarul n-a avut curaj s-o ceară, prefectul putea dispune carantina  

Normele adoptate la Godeni, localitatea cu numele cel mai pronunţat în contextul contaminărilor în Argeş, au fost apreciate prea blânde de conducerea Prefecturii Argeş, care, la o zi distanţă, a venit să le arate liderilor din teritoriu ce înseamnă autoritate. Administraţia publică de la Godeni, obligată să manifeste mai multă fermitate ca până acum, ca să nu se amplifice focarul, l-a nemulţumit pe prefectul Emilian Soare cu indulgenţa măsurilor propuse. Şi anume impunerea aceloraşi obligaţii pe care le auzim la televizor de aproape o lună, care trebuiau să fie sfinte şi în această parte a Muscelului: „respectarea cu stricteţe a izolării la domiciliu a tuturor cetăţenilor direcţi, precum şi a persoanelor venite din străinătate; respectarea de către locuitorii comunei a ordonanţelor militare ale M.A.I.” 

Văzând ce soluţii a găsit primarul Ion Pădureanu ca să-i ferească pe consăteni de boala care se împrăştie ameţitor, dacă regulile sunt nesocotite, nu e de mirare că prefectul a dat valvârtej în Muscel, cum s-a crăpat de ziuă. Şi asta pentru că au vuit zona şi judeţul, şi duminică, şi luni, că intrarea Godeniului în carantină reprezintă cea mai eficientă protecţie atât a celor din interior, cât şi a celor din exterior.      

Măsurile de inspiraţie naţională au fost completate cu unele adaptate situaţiei locale, precum restricţionarea programului de activitate a unităţilor comerciale, la intervalul orar 07.00-09.00, iar între orele 11.00-13.00, numai pentru persoanele de peste 65 de ani. „Se instituie obligativitatea purtării de măşti şi mănuşi de protecţie pentru toţi cetăţenii comunei, la ieşirea din locuinţe/gospodării în spaţiul public. În lipsa măştilor, cetăţenii pot folosi eşarfe, fulare sau orice altceva pentru protecţia nasului şi a gurii.”, este o altă măsură pe care preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, care este primarul Ion Pădureanu, a anunţat-o ca intrând în vigoare din 7 aprilie. 

Ca omul să nu fie prins pe stradă cu faţa neacoperită, Primăria a impus farmaciilor să ia toate măsurile pentru aprovizionarea, în regim de urgenţă, cu măşti şi mănuşi, într-un stoc suficient acoperirii cererii din localitate. Următorul alineat actualizează o obligaţie a autorităţilor locale, pe care acestea au început-o la câteva zile după confirmarea primului caz de infecţie în Muscel, care s-a întâmplat a fi o locuitoare a comunei Godeni, angajată la fabrica Lear. Astfel, „se asigură dezinfecţia periodică a căilor pietonale şi rutiere din zona de centru a fiecărui sat, a zonelor de intrare în instituţiile publice (Primărie, şcoli, Cămine Culturale, Dispensar), la intrarea bisericilor, precum şi în zona din imediata apropiere a unităţilor comerciale din comuna Godeni.”

Hotărârea adoptată la nivelul administraţiei publice locale confirmă numărul de îmbolnăviri valabil pe 6 aprilie: „În contextul în care în satele Godeni şi Malu au fost confirmate zece cazuri de infectare cu COVID-19, propunem Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă analizarea situaţiei, în vederea instituirii măsurilor ce se impun, pentru limitarea infecţiei cu COVID-19.”

După cum înţelegem lecturând conţinutul hotărârii determinate de urgenţa reprezentată de stârpirea focarului izbucnit în localitate, primarul Ion Pădureanu nu cere el intrarea Godeniului în carantină, ci lasă această decizie în mâinile Prefecturii şi ale celorlalte autorităţi cu atribuţii. Aşadar, muştruluiala primită din cauza propunerilor „moi” înaintate Instituţiei Prefectului n-a cam fost justificată, întrucât conducătorii judeţului aveau autoritatea să impună ce n-a avut primarul curaj să ceară. Dar, fiind an electoral, nici judeţul n-a cutezat să-i supere pe alegătorii de la Godeni, izolându-i până la stingerea focarului. 

Totuşi, chiar fără carantină instituită, care poate nici nu se justifica dacă nu apăreau alte persoane infectate, prezenţa permanentă a Poliţiei şi Jandarmeriei la intrările şi ieşirile din comună va descuraja, o vreme, cheful de plimbare în afara Godeniului. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!