În ciuda stării de urgenţă decretată de autorităţi, romii din satul Pojorâta erau la porţi, marţi, când mai multe echipe de jandarmi au descins în cătun. Rudarii au fost ţinta oamenilor legii, după ce, acum două săptămâni, au agresat verbal angajaţii Primăriei Lereşti, care îi verificau dacă respectă izolarea la domiciliu. În prezent, niciun locuitor din Pojorâta nu mai este în izolare, dar asta nu înseamnă că trebuie să stea pe bănci, la poartă, moţăind la soare şi să aştepte „ajutoare”, pentru că „ei mor de foame”. Asta a fost lozinca care s-a auzit din toate curţile din Pojorâta atunci când au trecut forţele de ordine, care i-au băgat forţat în curţi şi le-au sugerat să nu mai iasă decât în cazuri de urgenţă sau pentru aprovizionare. Toţi orăcăiau că primarul nu le-a adus mâncare, că n-au ce pune pe masă, dar sunt puţine curţile cu case cu cel puţin un etaj, în care este garat cel puţin un autoturism, în rest, de la două în sus şi numai mărci străine, iar „protestatarele” erau cocoşate de lanţurile de aur, care le atârnau la gât sau la mâini.
„Schimbăm măştile de două, trei ori, când ne ducem acolo, se umplu de salivă ţipând la ei”
„Să ne-aducă domn primar mălai, cartofi, că ne moare copiii de foame! Eu, acum, nu pot să mă mai duc la urzici, la lemne, mor de foame.”, se văieta o ţigancă, la umbra unui ditamai căsoiul, cu coloane şi curtea plină de maşini. Într-adevăr, sunt şi familii amărâte, dar, aşa cum ne-a spus primarul Marian Toader, acestea nu cer şi se mulţumesc cu puţin.
„Cum să le dau de mâncare?! Am făcut adresă la Crucea Roşie, aşteptăm, plus că vrem să dăm drumul la o campanie de caritate, să adunăm bani din donaţii şi, cu ajutoarele de urgenţă, să facem nişte pachete, pentru că se va întinde pe o perioadă mai lungă starea de urgenţă. Într-adevăr, au probleme şi cei din Pojorâta. Dacă nu-mi păsa de ei, nu mă duceam din prima zi să stau printre ei, să le explic. Schimbăm măştile de două, trei ori, când ne ducem acolo, se umplu de salivă ţipând la ei. Facem gargară cu apă şi sare, că ne ustură pe gât ţipând. Suntem şi noi oameni, ne temem şi noi, şi pentru comunitate. Ţin permanent legătura cu comandantul Jandarmeriei Argeş, comandantul Jandarmeriei Câmpulung, cu şeful de Post, cu poliţiştii de la comună, cu şeful de Post de la Valea Mare, cu şeful de Secţie de la Valea Mare, cu comisarul Alin Ciobanu, cu toţi ţinem legătura, ca să putem stăpâni situaţia. E problematic cu alimentele, pentru că dai la unul, trebuie să dai la toţi. Avem listă, aşteptăm să vedem dacă Guvernul sprijină într-un fel sau altul.”, ne-a spus Marian Toader despre situaţia de la Pojorâta.
„Trebuie găsite legi cu ajutoarele astea sociale, să se apuce lumea de muncă, că asta este singura variantă”
Edilul a vorbit şi cu parlamentarii de Argeş, pe care i-a rugat să iniţieze legi care să vină în sprijinul autorităţilor locale, pentru că ele sunt în prima linie, la firul ierbii, ele se confruntă. Problemele sunt generale, probabil, la toate UAT-urile, dar sunt şi individuale, mai ales în localităţile care au şi comunităţi de romi.
„Ajutoarele sociale s-au dat, s-a dus poştaşul, echipat, cu poliţistul, ca să nu iasă la poartă, să se îngrămădească, s-au dat la timp, la toţi. Dar din ce să trăiască din suma asta, a ajutorului, ei se mai duceau la muncă pe ici, pe colo. După ce se termină cu nebunia asta, trebuie găsite legi cu ajutoarele astea sociale, să se apuce lumea de muncă, că asta este singura variantă. Cu maşini şi aur la gât, să le duc eu de mâncare… Am dat şi eu din buzunar, şi salariaţii, am făcut chetă, şi am dus celor care chiar nu au ce pune pe masă. Ăştia săraci nu cer, ne-au spus să le ducem doar dacă putem. Dar, culmea, uitaţi-vă cine face gălăgie şi cine cere?! Cei plini de aur la gât şi cu condiţii!”, a continuat edilul.
Locuitorii din Lereşti s-au obişnuit să-şi primească cumpărăturile acasă
Edilul din Lereşti a fost printre primii care au demarat un proiect prin care localnicii să comande produse la magazinele săteşti, iar angajaţii acestora, ajutaţi de salariaţi ai Primăriei, să le livreze acasă, contra cost (produsele sunt contra cost, nu şi transportul).
„Eu am iniţiat cu livrările la domiciliu ale cumpărăturilor. Lucrăm pe grupuri, fiecare cu câte o zonă, cu magazinele lor, cu oamenii din zonă şi, încet, încet, începe să funcţioneze, omului îi e mai comod să comande telefonic şi să primească acasă, contra cost, ce livrează cei de la magazine. Au fost cazuri în care cei de la Primărie au ajutat cu procurarea medicamentelor, e telefonul fix de la Primărie la care se răspunde inclusiv sâmbăta şi duminica, de la 9.00 la 13.00, e permanenţă tot timpul. Pot să sune şi rezolvăm pe moment situaţiile. Nu e vorba de campanie electorală, aici e vorba de viaţa omului şi a comunităţii. Trebuie să fim responsabili şi avem obligaţia să trecem cu bine peste situaţia asta. Acum trebuie să fii hotărât şi radical, altfel nu reuşeşti, că de vorbă frumoasă nu se înţelege.”, ne-a mai spus Marian Toader. Isabela FILIP