Având în vedere situaţia excepţională în care ne aflăm în această perioadă şi pentru limitarea răspândirii riscului de contaminare cu coronavirus prin orice mijloace, la nivelul întregii ţări s-au impus anumite restricţii în ceea ce priveşte transportul în comun, mergându-se chiar până la suspendarea activităţilor, atât în localităţile urbane, cât şi în cele rurale. Şi în zona Câmpulung societăţile de transport persoane şi-au restricţionat activităţile, pe de o parte, din cauza condiţiilor de siguranţă impuse de limitarea răspândirii riscului de contaminare cu coronavirus, iar, pe de altă parte, din cauza lipsei de clienţi, majoritatea aflându-se la adăpost în locuinţe.
Instituţia Prefectului precizează că activitatea operatorilor de transport nu este interzisă, iar transportatorii au obligaţia de a-şi respecta contractele de servicii încheiate cu autorităţile. Totul în condiţiile respectării obligaţiilor impuse pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.
„Firma de maxi-taxi, care operează pe Valea Mare, a lăsat atâtea sate fără transport în comun”
Mai sunt, însă, cetăţeni, în special din comunele limitrofe municipiului Câmpulung, care merg la serviciu, dar şi spre alte destinaţii, cu tot felul de probleme care nu necesită amânare şi nu au alt mijloc de transport decât maxi-taxi. Pot opta, dacă situaţia lor financiară le permite, pentru un taxi, şi observăm că operatorii din acest domeniu sunt destul de prezenţi pe străzi, iar în cel mai rău caz, pot apela la clasicul „Ia-mă nene!”. Un cititor al ziarului nostru ne-a informat că pe ruta Câmpulung – Valea Mare Pravăţ transportul în comun e inexistent, deşi sunt oameni care ar avea nevoie de maxi-taxi. „Domnilor, vă rugăm din suflet, puneţi la ziar că domnul Dumitrescu, cu firma de maxi-taxi, care operează pe Valea Mare Pravăţ, a lăsat atâtea sate fără transport în comun, a lăsat oamenii să facă autostopul, să ne urcăm cu străini în maşină, riscând să ne infectăm. La Primărie, dacă am sunat şi i-am rugat să ia măsuri, au spus ca patronul firmei de maxi-taxi nu poate fi deranjat. Poate aşa se iau ceva măsuri! Vă mulţumesc!”, este mesajul pe care ni l-a transmis Lucian Panaitescu. Primarul Ion Boncoi dă vina pe autorităţile judeţene şi pe virusul mortal care ne-a schimbat tuturor vieţile în această perioadă. „Nu ştiu ce să vă spun… Consiliul Judeţean, de la ei pleacă toate. Am fost cu secretarul şi vicele şi nu a putut să ne dea nimeni niciun răspuns. Privatul ne-a spus că este vorba de acest microb, de acest virus şi că nu sunt călători, iar maşinile merg pe gol şi în pierdere, asta e singura variantă. Numai Consiliul Judeţean poate rezolva, că le-am spus: când ţineţi licitaţie, să ţineţi cont că acesta are nevoie de maşină la ora de, acela la ora de, să cădem la pace să clarificăm situaţia cetăţeanului.”, ne-a declarat, prin telefon, primarul comunei Valea Mare Pravăţ, Ion Boncoi.
Situaţie similară la Albeştii de Muscel
O situaţie similară întâlnim şi în comuna Albeştii de Muscel, în timp ce, la Măţău, transportul public local lipseşte cu desăvârşire încă de dinaintea apariţiei COVID-19, operatorul sistând activitatea, pe motiv că „mergea în pierdere, din cauza clienţilor puţini la număr”. „S-a sistat transportul în comun. Ştiu că trebuie să-şi respecte contractele, dar asta e situaţia. Nu putem face nimic.”, ne-a spus primarul de la Albeştii de Muscel, Mihai Cătălin Manta. În alte localităţi, cum este comuna Poienarii de Muscel, transportul în comun mai funcţionează, dar la un nivel minim, în special pentru salariaţii navetişti. „Nu cred că mai sunt toate cursele, am văzut că circulă doar autobuzul acela mare de la Montana. Nu ştiu să vă spun programul lor. Oricum, s-a restrâns activitatea, dacă s-au închis societăţi comerciale, nu mai au oameni. Dacă nu mai au clienţi, nu vin nici ei să facă transportul cu o persoană, două… Mai sunt nişte microbuze care duc muncitorii la cablaje şi la Fontana, atât, în rest, nu mai sunt. Noi nu avem cum să intervenim pe lângă societăţile de transport, să le spun noi ce au de făcut. Se va reveni la normal după ce va trece această nebunie şi se vor da drumul la şcoli, oamenii vor merge la muncă, până atunci firmele de transport, neavând clienţi, şi-au restrâns activitatea.”, ne-a informat primarul de la Poienarii de Muscel, Ion Banzea.
Activitatea operatorilor de transport nu este interzisă
Instituţia Prefectului Judeţului Argeş aduce la cunoştinţă faptul că operatorii de transport public de persoane au obligaţia să respecte condiţiile stabilite pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, conform Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 10 din 22.03.2020: „Art.4. (3) Operatorii de transport public vor avea în vedere ca prestarea serviciului public pe care îl asigură să se desfăşoare cu respectarea condiţiilor necesare împiedicării răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, sens în care vor putea proceda, de comun acord cu autoritatea contractantă, la modificarea graficului de circulaţie precum şi a numărului de autovehicule de transport puse în trafic.” În plus, Instituţia Prefectului precizează că activitatea operatorilor de transport nu este interzisă şi dezminte toate informaţiile apărute în spaţiul public în acest sens. Argeşenii pot folosi mijloacele de transport în comun, cu condiţia de a respecta restricţiile de circulaţie impuse în timpul stării de urgenţă. De asemenea, precizăm că transportatorii au obligaţia de a-şi respecta contractele de servicii pe care le-au încheiat cu autorităţile. Tot legat de acest aspect, având în vedere prevederile Ordonanţei militare nr. 2 din 21.03.2020 şi a Ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020, faţă de situaţia excepţională în care ne aflăm în această perioadă şi pentru limitarea răspândirii riscului de contaminare cu coronavirus prin orice mijloace, Primăria Municipiului Câmpulung a decis suspendarea circulaţiei autovehiculelor în regim de maxi taxi care nu respectă condiţiile de siguranţă impuse de limitarea răspândirii riscului de contaminare cu coronavirus. Ama IVAN