0.2 C
Campulung Muscel
03/12/2022

ADEVĂRUL CREŞTIN (continuare din numărul trecut)

Cap. IV

CĂMINUL CREDINŢEI ŞI ÎMPĂRĂŢIA CERURILOR

4.Căminul credinţei între edicte imperiale şi edicte cereşti (2 Samuel 6:9-12; 7:1-29. Hagai 1:1-15)

b)A doua casă, în ordinea inversă citirii, este casa împăratului David. El primeşte un gând în inimă: „eu locuiesc într-o casă de cedru, iar chivotul lui Dumnezeu locuieşte într-un cort”. Probabil că este ceva asemănător cu sensul profeţiei lui Hagai, transpus în alte vremuri. Un Psalm ne spune despre gândirea lui David: „nu voi da somn ochilor mei, nici aţipire pleoapelor mele, până nu voi găsi un loc de odihnă pentru Domnul” Psalmul 132:4. Dar acestea el le rostise într-o discuţie tainică cu prorocul Natan. Şi Natan, spontan, fără să reflecteze, apreciază ca o preocupare favorabilă şi spune imediat: „du-te şi fă tot ce ai în inimă”. Cum să nu faci un lucru care pare la prima vedere atât de bun? „Du-te şi fă tot ce ai în inimă, căci Domnul este cu tine”. „Gândul acesta nu se poate naşte decât din Dumnezeu”, iată o înţelegere pripită a prorocului Natan. Dar Dumnezeu l-a chemat şi i-a spus: „Du-te şi spune lui David: „El să-Mi zidească Mie o casă? Poate un om să zidească o casă lui Dumnezeu?”” El pornise de la gândul de a face ceva pentru Dumnezeu, nu să facă ceva pentru Casa lui Dumnezeu! Dumnezeu nu-l acceptă pe omul angajat pentru El, căci în măreţia Lui, El nu poate să depindă de oameni. Dumnezeu însă apreciază ceva din gândul lui David şi într-un alt loc îi va spune: „Bine ai făcut că ai avut gândul acesta, dar nu tu-Mi vei zidi Casa”; de la David, Dumnezeu reţine numai gândul pozitiv şi nu mai mult decât acesta.

Putem reţine astfel că, înainte de orice activitate, este important un gând născut din Dumnezeu, este necesară această armonie de inimă cu Dumnezeu, ca să înţelegem de la El ce este de făcut. Dacă, pornind de la prorocul Hagai, am spus că trebuie să facem ceva pentru Dumnezeu, acum adaug că este necesar să primim gândurile lui Dumnezeu, pentru că nu orice gând al nostru este bun, ci numai acela care se naşte dintr-un acord sau dintr-o părtăşie adevărată cu Dumnezeu. Dumnezeu este mulţumit doar că David a avut acest gând! Şi pentru aceasta, îi va destăinui perspectiva evenimentelor: „Un fiu născut din tine îmi va zidi o casă”. Profeţia aceasta vorbeşte desigur în perspectivă despre Domnul Hristos, Fiul lui David, rânduit să zidească Casa lui Dumnezeu.

Dar David este mişcat de faptul că, pe lângă multele binecuvântări pe care le-a primit din partea lui Dumnezeu până acum, Dumnezeu îi vorbeşte cu toată bunăvoinţa şi despre lucruri viitoare („Tu binevoieşti să vorbeşti despre casa mea şi în viitor”) şi, în contul acestor revelaţii despre viitor, el este angajat să se roage lui Dumnezeu: „de aceea a îndrăznit robul tău să-Ţi facă această rugăminte. Acum, Doamne Dumnezeule, Tu eşti Dumnezeu şi cuvintele Tale sunt adevăr şi Tu ai vestit harul acesta robului Tău. Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne Dumnezeule, ai vorbit şi prin binecuvântarea Ta, casa robului Tău va fi binecuvântată pe vecie”. Un singur gând pentru Casa lui Dumnezeu şi ce revelaţii din partea lui Dumnezeu! Ce rugăciuni încurajate de gândul îndreptat spre Casa lui Dumnezeu! Ce binecuvântări veşnice! Dumnezeu Îşi deschide inima faţă de David, vorbindu-i într-un chip profetic despre Domnul Isus Hristos, dar şi într-un chip real, despre propriul său fiu, Solomon. Ce mare lucru să-L vedem pe Dumnezeu preocupându-Se de propria noastră casă, în timp ce noi ne gândim la Casa Lui!

În dialogul pe care Dumnezeu îl are cu David, prin prorocul Natan, David se ocupă de Casa lui Dumnezeu, iar Dumnezeu Se ocupă de casa lui David. Este cu adevărat minunat să ai drept administrator sau ispravnic, peste casa ta şi peste toate lucrurile casei tale, pe Însuşi Dumnezeu! Nu este nimic de prea puţină importanţă, încât să nu intre în preocuparea lui Dumnezeu şi nu este nimic prea mare, ca să nu poată fi rezolvat de Dumnezeu. El are „curajul” să dea în seama noastră treburile Casei Sale şi Se angajează în schimb pentru toate treburile casei noastre! Aceasta este esenţa dialogului dintre Dumnezeu şi David, în cel de-a1 doilea model de casă, un model frumos, o replică a casei rămăşiţei credincioase în vremea lui Hagai.

(Continuare în numărul viitor)

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, 

strada Matei Drăghiceanu, nr. 3

Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!