Continuă cumpărăturile Primăriilor din Muscel impuse de epidemie
A treia încercare de achiziţionare a măştilor necesare protecţiei subordonaţilor a fost cu noroc pentru autorităţile de la Bughea de Sus, deşi noroc cu adevărat era să nu fi fost nevoie să fie folosite. Deşi este greu de crezut că vom fi feriţi pe mai departe de boală, la câţi concetăţeni, mai cu seamă dintre cei îndărătnici în a se supune regulii izolării s-au întors din străinătate. Unde mai mulţi furau, cerşeau, exploatau decât munceau. Că nici majoritarii nu sunt departe de muscelenii fără şcoală şi fără educaţie o demonstrează exemplul unor semeni – contacte ale unor persoane revenite din afară – văzuţi la shopping, în loc să stea în case, existând riscul să fie purtători ai virusului. În afara primarului Nicolae Tarbă, cel mai perseverent şef de administraţie publică musceleană, pe care nu l-au descurajat rateurile înregistrate în achiziţia de măşti, au fost şi alţi omologi ale căror cumpărături de primăvară şi-au schimbat scopul. Prea puţini se mai uită la drumuri, mai cu seamă că iarna n-a fost iarnă, şi, în loc de pietriş şi asfalt, comandă botoşei, mănuşi, dezinfectanţi şi, cine nu face nazuri, măşti textile în locul celor sanitare, imposibil de găsit pe piaţă.
În sfârşit, din a treia încercare, primarul de la Bughea de Sus a găsit măşti la Stâlpeni
Eşuându-i de două ori achiziţia de măşti, prima dată, din cauza cantităţii prea mici comandate, a doua oară, din lipsa stocului, la furnizorii din Târgu Mureş şi Bucureşti, selectaţi prin intermediul portalului de cumpărături efectuate de bugetari, primarul Nicolae Tarbă a găsit pe lângă „casă” ceea ce căuta. Nu chiar produsul căutat, întrucât primele tentative de achiziţie au avut ca obiect măşti chirurgicale, care aveau proprietăţi superioare celor cumpărate într-un final. Vânzătorul care va onora cererea primită, pe 24 martie, de la Primăria Bughea de Sus, este o firmă din Stâlpeni, SC Samplast Dan Production SRL. „Produsele de protecţie împotriva contaminării cu Covid-19”, cum generic a fost intitulată achiziţia, costă bugetul localităţii 505,75 lei. Suma acoperă costurile unei cutii cu 100 de mănuşi de nitril, vândută la preţul de 29,75 lei, şi a 100 de măşti textile din bumbac 100%, pe care societatea musceleană le comercializează cu 4,76 lei bucata.
Mai temător, edilul de la Tiţeşti a cumpărat, tot de la firma din Stâlpeni, zece cutii cu mănuşi şi 500 de măşti
Acelaşi furnizor îl rezolvă şi pe primarul de la Ţiţeşti, care, tot pe 24 martie, a lansat o solicitare, prin SICAP, pentru mănuşi, măşti şi clor. Valoarea produselor se cifrează la 2.725,10 lei, întrucât primarul Gheorghe Savu a procurat stocuri mult mai consistente decât colegul de partid, edilul de la Bughea de Sus. De pildă, ca să fie sigur că mănuşile îi sunt de ajuns, liberalul de la Ţiţeşti a cumpărat de la Samplast Dan Production SRL, din Stâlpeni, zece cutii (a câte 100 de bucăţi cutia, în total 297,50 lei) şi 500 de măşti textile, din bumbac, la un preţ total de 2.380 lei. Pachetul livrat autorităţilor de la margine de Muscel de întreprinzătorul din vecinătate a fost completat cu două bidoane de clor la 5 litri, la un preţ total de 47,60 lei.
Boncoi, împins de la spate să dea banii pe materiale de curăţenie de Ordonanţa nr.3
Mai târziu decât colegii care au purces la „shopping-ul” nedorit, impus de epidemie, s-a urnit şi Ion Boncoi, dar prevăzător cu banii, n-a făcut risipă, din pricina neprevăzutului, care, la Valea Mare Pravăţ, s-ar putea să se producă mai curând decât la alţii. Mulţi dintre consătenii şi votanţii primarului s-au întors acasă mai curând cu patru luni faţă de data alegerilor, la care… era jale dacă lipseau!, vin dintr-o Europă contaminată înaintea României. Dar, cu toate acestea, edilul nu face informări în spaţiul public despre izolaţi, despre carantinaţi, nici măcar despre vârstnicii neajutoraţi, cum au procedat vecini de-ai săi, care, dacă tot ţin în instituţie pe unul cu atribuţii de comunicare, îl şi pun la muncă. Măcar în aceste vremuri complicate, când informarea este esenţială pentru concetăţenii care trebuie să ştie ce riscuri există în localitate, din cauza vecinilor reveniţi din străinătate, care umblă brambura prin comună.
Cum luptă Boncoi cu Covid-19? Cu materiale de curăţenie, pe care angajatul Achiziţiilor din Primărie, pesemne, unul la fel de zgârcit precum superiorul în materie de comunicare, nu le detaliază. Aflăm că furnizorul pentru care s-a optat, pe 25 martie, SC Anamia Chimet SRL, este din Ştefăneşti şi că percepe pe pachetul comandat de primarul de la Valea Mare Pravăţ 1.000 lei.
Aşadar, Boncoi a făcut şi el ceva, în materia protecţiei subalternilor, abia în ziua în care a intrat în vigoare, teoretic, cea mai drastică ordonanţă militară, care n-a adus vreo schimbare majoră în privinţa obiceiului românilor de a se bucura de zilele călduţe de final de martie. Doar un accesoriu în plus: declaraţia la purtător, care denotă setea de cumpărături, la orice oră din zi.
La Lereşti, se dezinfectează orice spaţiu frecventat de lume. În special, de cei reveniţi din afară, care nu stau izolaţi
În schimb, vecinul acestuia de la Lereşti nu face pauză în privinţa achiziţiilor de nevoie, determinate de diminuarea pe cât de mult posibil a pericolului de îmbolnăvire a consătenilor. Mai cu seamă că şi Marian Toader are necazuri cu aceeaşi habotnică populaţie minoritară, care nu pricepe să stea în curte până trece termenul izolării. Şi Pojorâta s-a repopulat prin întoarcerea pribegilor goniţi de infecţia cu coronavirus, deşi aceştia n-au venit acasă de spaimă, ci, probabil, pentru că n-au mai avut pe cine să buzunărească pe străzile oraşelor occidentale golite de trecători. Administraţia vecină continuă acţiunile de dezinfecţie, încheind, pe 26 şi 27 martie, două contracte cu operatorul câmpulungean Pet Electric Global SP SRL. Prima înţelegere a părţilor priveşte dezinfecţia a 400 de metri pătraţi ai clădirii Primăriei Lereşti, iar a doua, igienizări în spaţiul public: curtea Primăriei – 780 metri pătraţi; 16 intrări în magazine alimentare x 100 metri pătraţi = 1.600 mp; 4 intrări în biserici x 100 metri pătraţi = 400 metri pătraţi; 4 intrări în farmacii x 50 metri pătraţi = 200 metri pătraţi; 14 staţii de autobuz x 30 metri pătraţi = 420 metri pătraţi; intrarea dispensarului veterinar x 100 metri pătraţi, în total 3.500 metri pătraţi. Din partea instituţiei beneficiare a fost desemnat să coordoneze acţiunea, împreună cu partenerul privat, Cătălin Cornăţeanu.
Cele două contracte de dezinfecţie au un preţ prea mic în comparaţie cu beneficiile acţiunii, 1.280 lei, cât costă înlăturarea riscurilor din zone frecventate inclusiv de cei reveniţi din afară, care, mai acum o săptămână, săreau cu scandal la angajaţii Primăriei, intraţi în cătun ca să-i verifice dacă stau izolaţi. Amintim că Pet Electric Global oferă şi servicii de dezinsecţie şi dezinfecţie ale clădirilor instituţiilor publice şi private, căminelor aferente reţelelor de alimentare cu apă, parcuri, spaţii verzi, subsoluri, depozite de deşeuri, părţi comune ale clădirilor tip condominii, case, blocuri.
Primarul de la Mihăeşti n-a găsit combinezoane şi botoşei
După dezinfectant pe sponci şi hârtie igienică din belşug – din cea mai bună marcă, Zewa – primarul de la Mihăeşti şi-a revizuit lista de cumpărături impusă de împrejurări nevisate că le vom trăi vreodată. Pe 26 martie, Gheorghe Matei a apelat la produsele unei firme din Sibiu, de la care a cumpărat măştile, botoşeii şi mănuşile vecinul de la Schitu Goleşti. Echipamentele de protecţie comandate de şeful Executivului de la Mihăeşti, pe 26 martie, au constat în: mănuşi mărimea 7,5 (50 bucăţi) şi mărimea 8,5 (tot 50 bucăţi), combinezon impermeabil (10 bucăţi), acoperitori pentru pantofi – botoşei (2 cutii a 100 bucăţi) şi dezinfectant 10 litri (2 bucăţi).
Nici Matei n-a avut succes în a găsi toate produsele căutate, căci SC Mitalis Quality Team SRL a onorat parţial solicitarea, angajându-se să livreze cele 100 de mănuşi, la preţul de 7,14 lei bucata, şi cei zece litri de detergent lichid universal tip D, „un produs cu o mare putere de curăţare, cu spumare controlată, în stare să elimine orice tip de bacterie şi să dezinfecteze orice suprafaţă.” În schimb, cererea pentru botoşei şi combinezoane a picat. Preţul total al produselor găsite în stocul firmei sibiene s-a cifrat la 1.440 lei.
Achiziţiile „de coronavirus” la Godeni încep cu gel dezinfectant
La mai bine de o săptămână distanţă de momentul decretării stării de urgenţă, primarul Ion Pădureanu s-a alăturat colegilor care şi-au făcut provizii de materiale sanitare, fiind mai iuţi decât restul. Conducătorul comunei Godeni a cumpărat gel dezinfectant, la 450 ml, un set compus din 12 bucăţi, cu dispozitiv de aplicare, pentru care a plătit 1.230 lei. Firma Terra Bild SRL, din Şelimbăr, Sibiu, căreia i s-a atribuit direct contractul, pe 24 martie, îi face astfel reclamă produsului vândut la Godeni: „gel hidroalcoolic, pentru dezinfectarea şi menţinerea igienei, în scopul dezinfecţiei mâinilor prin frecare. Proprietăţi: bactericid, virucid, levuricid, micobactericid, tuberculocid.” Este utilizat în dezinfecţia chirurgicală a mâinilor, fiind avizat de Ministerul Sănătăţii. M.B.