0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Managerul Spitalului Câmpulung, Nicolae Alexe, despre echipamentul de protecţie: „Avem, cu părere de rău trebuie s-o spunem, un stoc minim”

Spitalele din România duc lipsă de echipament de protecţie, personalul medical, aflat în pragul disperării, munceşte în condiţii dificile, iar numeroşi medici şi infirmieri au fost infectaţi cu Covid-19, ceea ce împinge instituţii de sănătate să-şi închidă porţile. La Spitalul  Câmpulung situaţia nu e deloc roză. Există un stoc minim de echipamente de protecţie, insuficient pentru a face faţă pericolului reprezentat de virusul ucigaş.

„Trebuie să facem faţă cu brio acestei situaţii!”

Potrivit managerului Nicolae Alexe, cadrele medicale ale Spitalului Câmpulung sunt pregătite profesional să facă faţă acestei cumplite provocări şi cam atât. „Noi, personal, când am văzut că situaţia scapă de sub control vizavi de acest coronavirus, am încercat să luăm toate măsurile necesare să ne echipăm şi să intrăm în luptă. Şi atunci am început s-o luăm de la trierea pacienţilor, până la a asigura tot ce presupune acest lucru. Avem un triaj începând de la poarta spitalului, avem un cort şi acum am pus un container în care i se ia temperatura, îl întreabă ce simptome are, un formular în care specifică dacă a fost în străinătate, sunt nişte întrebări care sunt necesare pentru a vedea dacă bolnavul a intrat în contact cu alte persoane care au acest virus. Am avut două cazuri pe care le-am izolat, am trimis probele către Matei Balş, ele au fost negative, dar personalul medical care a avut acest contact cu pacienţii respectivi a fost echipat corespunzător. Noi suntem pregătiţi, avem strictul necesar pentru aşa ceva, dar problema se pune în felul următor: noi am dat pe piaţă, aşa cum au dat şi celelalte spitale, am lansat către agenţii economici care produc aceste materiale necesare pentru a proteja personalul medical, însă, din păcate, au rămas la nivel de vorbe, am lansat comenzi, nu ni s-a răspuns la multe dintre ele şi avem, cu părere de rău, trebuie s-o spunem, un stoc minim. Îi echipăm, sincer, de pe o zi pe alta. Dacă înainte ne permiteam să le dăm stocuri ca să aibă pe mai multe zile, acum am ajuns să le dăm stocuri pentru fiecare zi. La momentul actual, noi nu am putut să vorbim cu angajaţii, nu mai avem voie să facem nici şedinţe. Noi suntem pregătiţi din punct de vedere al profesionalismului să dăm dovadă de loialitate şi să ne facem datoria până la capăt! Suntem obligaţi în asemenea situaţii să ne facem datoria şi fac apel la tot personalul medical şi nemedical să înţeleagă că, indiferent că va fi detaşat la Mioveni, că va rămâne la noi, trebuie să facem faţă cu brio acestei situaţii!”, a precizat Nicolae Alexe într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Super TV.

„Nimeni nu va rămâne netratat”

O telespectatoare a tras un semnal de alarmă precizând, într-un mesaj pe Facebook, că medicii de la Secţia Ginecologie au înştiinţat deja gravidele care trebuiau să nască peste 2-3 luni că nu vor mai fi primite la spitalul din Câmpulung. În replică, managerul unităţii medicale a spus că niciun pacient nu va rămâne netratat, inclusiv gravidele, iar acest lucru se va întâmpla fie la Câmpulung, fie la spitalele din Piteşti. „Înainte de această Hotărâre pentru Situaţii de Urgenţă, am avut un Ordin Militar şi acolo sunt nişte clarificări. Nouă ni s-a spus să închidem Ambulatoriul şi să primim urgenţe, deci urgenţele sunt fără număr. Se tratează anumite urgenţe la noi, alte urgenţe ştie clar Ambulanţa unde să le ducă, adică se îndreaptă către Spitalul Judeţean sau la Spitalul de Pediatrie. Dacă este caz de naştere, merge ori la noi, ori la Piteşti, depinde de la caz la caz. Nimeni nu va rămâne netratat, indiferent că-i gravidă sau altceva. Lucrurile vor decurge la fel ca până acum, numai că în funcţie de ce se întâmplă, diagnostic şi restul, se vor îndrepta către spitalul nostru sau celelalte spitale. Sfătuiesc medicii, indiferent de ce natură, să citească cu atenţie toate documentele pe care le-am dat noi. Eu am venit în faţa dumneavoastră să liniştesc populaţia, să liniştesc viitorii pacienţi, asigurându-i că vom lua măsurile necesare, indiferent de ce situaţie va fi, şi vom trata cu seriozitate fiecare caz.”, a lămurit această problemă Nicolae Alexe.

Cazurile de Covid-19 de la Câmpulung, gestionate în funcţie de protocoale

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a decis că Spitalul Mioveni şi Spitalul de Pediatrie Piteşti vor prelua cazurile de Covid-19. În perioada stării de urgenţă, preluarea patologiei de boli infecţioase eruptive pediatrice va fi realizată de Compartimentul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung Muscel, inclusiv profilaxia antitetanică şi antirabică (adulţi şi copii). În anumite condiţii, e posibil să ajungă şi la spitalul din Câmpulung cazurile de coronavirus. „Aşa cum am zis şi o repet, trebuie să fiu sincer şi aplicat, dacă spitalul care este desemnat la ora actuală, cel din Mioveni, nu va face faţă, ambulanţa, în secunda doi, ştie unde să-l ducă. Dacă se depăşeşte capacitatea, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă are un alt scenariu, scenariu 2, în care se ocupă şi DSP-ul, prefectul, preşedintele Consiliul Judeţean, toată lumea este cu arma la picior, s-au luat măsuri de a merge mai departe. În condiţiile în care capacitatea de la Mioveni nu este îndestulătoare, se va merge către următorul spital care se va afla în scenariul 2 în această situaţie. La nivelul Spitalului Câmpulung, tot ce presupune Covid-19, indiferent că sunt gravide, că sunt celelalte la nivel chirurgical, nechirurgical, se gestionează în funcţie de protocoale clare pe care noi le-am implementat. Am pus să semneze tot personalul medical, începând de la medic şi până la infirmieră, să ia cunoştinţă de aceste protocoale şi proceduri. Mergând mai departe, apropo de gravide, ne-am pregătit inclusiv, Doamne-fereşte, pentru cele care ar avea Covid-19. Deja avem un spaţiu amenajat pentru aşa ceva, dar atâta timp cât noi nu vom prelua aşa ceva, deocamdată, vor merge acolo unde sunt îndrumate de către ambulanţă.”, a mai subliniat directorul Spitalului Municipal.

„Orice donaţie e bine-venită”

Având în vedere situaţia actuală cu privire la noul coronavirus SARS-COV2, conducerea Spitalului Municipal Câmpulung solicită sprijin financiar din partea persoanelor fizice şi juridice pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie, echipamente medicale şi consumabile, necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime şi de maximă siguranţă a activităţilor medicale. „Orice donaţie este bine-venită. Foarte mulţi oameni, care poate au un minim necesar, au dat din puţinul lor, nu avem foarte mulţi bani strânşi. Nu aş putea să spun că sunt sume foarte mici, dar fac pe această cale apel către persoanele fizice, persoanele juridice să vină alături de noi. Nu ne sprijiniţi pe noi, sprijiniţi actul medical, vă sprijiniţi pe dumneavoastră dacă veniţi la noi. Gândiţi-vă, dacă un medic se îmbolnăveşte, se infectează cu acest virus, eu va trebui să-l izolez, să-l ţin în carantină, eu alt medic nu am să aduc în locul lui. Vă rog să donaţi ce doriţi dumneavoastră, indiferent că sunt materiale sanitare, indiferent că sunt de curăţenie şi aşa mai departe sau bani. Totul o să fie transparent, atâţi bani au intrat în cont, aceste materiale s-au luat de ei. Vă mai fac un apel, că noi nu suntem angrenaţi politic ca şi spital, e o situaţie de criză, invităm toate partidele, oameni politici, nepolitici, asociaţii guvernamentale şi neguvernamentale, să fie alături de noi.”, susţine Nicolae Alexe.

Nu s-a stabilit lista medicilor care vor fi detaşaţi la Mioveni

Tot pentru perioada stării de urgenţă, personalul din structurile de primiri urgenţe ale Spitalului Municipal Curtea de Argeş, Spitalului Municipal Câmpulung Muscel şi Spitalului Orăşenesc Costeşti va fi delegat pe o perioadă de 60 de zile, cu posibilităţi de prelungire în funcţie de necesităţi, pentru asigurarea serviciului de urgenţă din cadrul Spitalului Orăşenesc Mioveni. Deocamdată, la Spitalul Municipal Câmpulung nu s-a stabilit nimic cert în acest sens. „Aş dori să se înţeleagă că, indiferent că actul medical se face la Mioveni, Piteşti, Câmpulung sau Curtea de Argeş, acest medic trebuie să-l facă oriunde va fi. Nu contează câţi medici vor fi, din punctul meu de vedere mi-e uşor să zic, dar spun că actul medical trebuie să-l facem oriunde, indiferent că-i medic sau asistent. Se vor lua măsuri să fie cazaţi în zonă, să li se dea cele necesare, vor avea toate condiţiile în aşa fel încât să îşi facă cu prisosinţă datoria.”, a încheiat managerul Nicolae Alexe. Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!