16.6 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Trecem la ora de vară

În fiecare an, în această perioadă, românii se pregătesc să dea ceasul cu o oră înainte. Potrivit unei vorbe din popor, după ce se schimbă ora oamenii dorm mai puţin.

În ultimul weekend din luna martie, anul acesta în noaptea de 28 spre 29 martie, ceasurile se vor da înainte cu o oră. Concret, ora 3.00 va deveni ora 4.00. Mulţi oameni consideră că în noaptea aceasta vor dormi mai puţin. Ziua de 29 martie este considerată cea mai scurtă zi a anului, având în vedere că are doar 23 de ore, nu 24 cum suntem învăţaţi.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (faţă de două ore când e ora de iarnă). Introducerea orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, ora 3.00 devine ora 4.00, în timp ce la ora de iarnă operaţiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră şi ora 4.00 devine ora 3.00.

Ideea trecerii la ora de vară îi aparţine omului de ştiinţă Benjamin Franklin şi provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!