Primele două ordonanţe militare, din 17 şi 21 martie 2012, au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor. Acestea au afectat şi viaţa religioasă publică a credincioşilor prin restricţiile impuse. În aceste condiţii, preoţii parohi s-au conformat şi au anunţat enoriaşii de noile reguli. Pentru că, miercuri, a fost sărbătoare cu cruce roşie, Buna Vestire, mai mulţi slujitori ai Domnului au transmis slujbele, la care au avut voie să fie doar preotul şi cântăreţul, în direct, pe Facebook.
Printre aceştia s-au numărat părintele Ciprian Dragomir, de la Biserica „Fundeni”, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care, spre seară, a săvârşit şi o slujbă pentru încetarea pandemiei şi la toată nevoia, părintele Cătălin Florea, de la Parohia Sfinţii Apostoli „Petru şi Pavel” Vişoi, dar şi preotul Andrei Postu, parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, Cândeşti, Albeştii de Muscel. Părintele Iliuţă Felix Albu, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Lăzăreşti, Schitu Goleşti, i-a anunţat pe enoriaşi că vor fi pomeniţi la slujba de Buna Vestire şi cei care-şi trec numele de botez în comentariu la anunţul postat de el pe Facebook.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, al Maicii Domnului şi cu rugăciunile tuturor Sfinţilor, cu răbdare, cu rugăciune, STÂND ÎN CASĂ, vom trece cu bine prin toate!”
„Ţinând cont de situaţia şi perioada de pandemie cu covid-19, vă informăm că slujbele bisericeşti vor fi oficiate în biserică doar de preoţi şi cântăreţ. Credincioşii se vor ruga acasă. Puteţi urmări online pe pagina de Facebook „Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Câmpulung Vişoi”, duminica şi în sărbătorile cu cruce roşie, începând cu ora 9.30.
Înmormântările, botezurile şi cununiile pot fi oficiate în biserică, dar nu pot participa mai mult de 8 persoane. Sâmbăta – doar slujba parastasului – ora 9.00, nu mai mult de două persoane la cruce. Nu se fac mese, pomană, doar pachete sau catering. Nu facem sfeştanii în această perioadă. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, al Maicii Domnului şi cu rugăciunile tuturor Sfinţilor, cu răbdare, cu rugăciune, STÂND ÎN CASĂ, vom trece cu bine prin toate! Vă pomenim cu drag în rugăciunile noastre.”, a transmis părintele Cătălin Florea, de la Biserica Sfinţii Apostoli „Petru şi Pavel” Câmpulung – Vişoi.
„Dumnezeu să ne binecuvânteze cu mare şi bogată milă!”
Şi părintele Andrei Postul, de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” Cândeşti, Albeştii de Muscel, le-a transmis credincioşilor: „Iubiţi fraţi şi surori întru Hristos, cu mare durere în suflet vă aduc la cunoştinţă câteva lămuriri în legătură cu măsurile dispuse în privinţa slujbelor bisericeşti, în contextul epidemiei de Covid-19. Acestea sunt următoarele: Sfânta Liturghie se oficiază de clerici în prezenţa cântăreţului cu uşa închisă; În conformitate cu măsurile emise recent, nu se acceptă mai multe persoane. Nu se mai săvârşesc slujbe afară. Bisericile se deschid numai pentru Sfânta Liturghie în condiţiile menţionate mai sus, sau pentru înmormântări, botezuri şi cununii, care se vor oficia în prezenţa a 8 persoane (nu se pun la numărătoare un preot şi un cântăreţ). Se recomandă ca înmormântările să se facă fără însoţirea cortegiului funerar pe drumul spre biserică/cimitir. Se merge cu mijlocul de transport (maşina mortuară, etc.) de unde este depusă persoana decedată, direct la biserică, în prezenţa preotului. În biserică, la slujba înmormântării este permis accesul a maximum 8 persoane. Pentru pomenirea morţilor din sâmbetelor morţilor (Postul Mare, parastasele de obşte): slujba se săvârşeşte fără participarea credincioşilor, numai de către preot şi cântăreţ în biserică, pomenindu-se la slujbă toţi adormiţii din pomelnicele familiilor din cuprinsul parohiei. În biserică se pregăteşte pe o masă: colivă, colac şi vin, care vor fi slujite pentru toţi cei pomeniţi. Parastasele la soroacele după înmormântare (9 zile, 40 zile, 6 săptămâni, etc.), pentru cei trecuţi recent la Domnul, dacă vor fi solicitări în acest sens, se pot efectua la mormântul din cimitir, în prezenţa a maximum două persoane din partea familiei. Familia va anunţa preotul, preferabil telefonic, despre împlinirea sorocului (pomenire), fără pregătire de preparate culinare tradiţionale. Dumnezeu să ne binecuvânteze cu mare şi bogată milă!”.