Aşa cum v-am relatat, săptămâna trecută, armata a instalat în curtea Spitalului Municipal un cort pentru cadrele medicale, care fac trierea pacienţilor cu afecţiuni respiratorii. Triajul epidemiologic a fost instituit pentru ca eventualele cazuri de infectare cu covid-19 să nu ajungă în contact cu alţi pacienţi care se prezintă la Compartimentul Primiri Urgenţe.
Dar, după cum ne-a sesizat o pacientă, care s-a tratat, zilele trecute, la Spitalul Municipal, asistentele care sunt detaşate la locul de selectare a pacienţilor, pe lângă frica că se pot infecta cu coronavirus, suferă şi de frig în cortul de pânză. Se pare că panica a venit după ce mulţi pacienţi, care vin la Urgenţă cu simptome de covid-19, mint atunci când completează formularele pe propria răspundere, că nu vin din zone afectate sau că nu au intrat în contact cu persoane venite din aceste locuri, dovedindu-se pe parcurs contrariul.
“Sunt dotaţi cu o mască chirurgicală şi cu un halat subţire, peste care sunt obligaţi să poarte hainele groase, personale”
„Vă rog, dacă mă puteţi ajuta să facem puţin cunoscută situaţia de la Spitalul Câmpulung, referitoare la lipsa echipamentelor de protecţie pentru covid-19. S-a montat cu cort de triaj în curte. Personalul medical este expus fără nicio grijă de conducerea spitalului. Sunt dotaţi cu o mască chirurgicală şi cu un halat subţire, peste care sunt obligaţi să poarte hainele groase, personale, să nu îngheţe de frig. Sunt în prima linie, intră în contact cu toţi ce vor în spital. Trebuie ajutaţi cu dotări! Am discutat cu mai multe persoane să facem rost de echipamente, însă trebuie să se afle din presă ce se întâmplă acolo şi care e realitatea, pentru ca lucrurile să se mişte. Vă rog, poate faceţi nişte demersuri, cereţi nişte păreri, poate reuşim să trezim managementul să ofere siguranţă cadrelor medicale. O să avem nevoie de fiecare cadru din spitalul, care are organigrama subdimensionată. Mulţumesc.”, ne-a transmis Raluca G.
Contactat telefonic, managerul Nicolae Alexe ne-a spus că asemenea condiţii sunt la mai multe unităţi medicale din ţară, care au amenajate puncte de triaj la intrarea în spitale. Dar, după cum ne-a spus cea care ne-a sesizat condiţiile în care lucrează asistentele, se pare că la Câmpulung împrejurările acestea sunt destul de precare şi empirice. „În toată ţara sunt corturi. Le-am pus calorifer acolo, dar poate să stea şi la poartă, că e cald, acolo se duc numai când vine un pacient. Au acolo tot ce se impune pentru determinare, au birou, au registru, au tot ce trebuie, au termometru electronic.”, ne-a declarat managerul Nicolae Alexe.
Referitor la cazurile suspecte ajunse la Municipal, „tot ce am avut le-am gestionat şi, dacă a fost cazul, le-am trimis la Piteşti.”, a continuat directorul Alexe.
Furnizorii de echipamente de protecţie vor plata cu bani cash
Aşa cum ne-a transmis printr-un comunicat, Spitalul Municipal are nevoie de donaţii sau sponsorizări, care să se facă direct prin livrarea de bunuri şi echipamente medicale sau prin virarea de sume de bani. Unitatea medicală este deficitară în echipamente de protecţie: măşti FFP2/FFP3, mănuşi, viziere, combinezoane, halate chirurgicale, etc.; echipamente medicale; dar şi consumabile, necesare în vederea desfăşurării activităţii în condiţii optime şi de maximă siguranţă a activităţii medicale. „Avem nevoie de bani cash, ca să putem să cumpărăm. Nu mai vrea nimeni să livreze cu plata la termen, cu ordin de plată, toţi vor cu banii în mână. Până în prezent, nu am primit nimic de la nimeni, nicio sponsorizare, nicio donaţie.”, ne-a declarat Nicolae Alexe. “E.M.”