4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

S-a început defrişarea şi în Parcul Ştefănescu

Autorităţile locale continuă căsăpirea spaţiilor verzi ale municipiului! După “Kretzulescu” şi Grădina Publică,

Parcul Ştefănescu din Câmpulung se află în mijlocul unui imens scandal, purtat, deocamdată, în mediul on-line şi prin intermediul mass-media locale, după ce un cetăţean al municipiului  a sunat la 112, semnalând că reprezentanţii Serviciului Administraţiei Domeniului Public şi Privat au tăiat mai mulţi arbori, schimbând cu totul aspectul din punct de vedere peisagistic. Marţi, a ajuns la faţa locului un echipaj al Poliţiei Câmpulung, care a pus în vedere reprezentanţilor ADP să sisteze lucrările până când se va lămuri problema, fiind deschisă o anchetă în acest caz.

Parcul Ştefănescu, conceput ca zonă de agrement pentru populaţia oraşului

Bărbatul care a dat alarma susţine că arborii ar fi fost tăiaţi ilegal, având în vedere că este vorba despre un parc inclus într-un sit de importanţă naţională, aflat pe lista monumentelor istorice din România. „Vă aducem tot oraşul aici, ca să se pună în faţa acestui camion. Nu vă miraţi, poate aţi auzit că e patrimoniu naţional clasa A. A venit Poliţia, a informat ADP-ul că lucrează pe domeniul public, e patrimoniu naţional clasa A. Dânşii sunt obligaţi să oprească lucrările până la clarificarea acestei situaţii.”, a declarat bărbatul, după ce a reuşit să oprească, pentru moment, operaţiunea ADP-ului. Potrivit muscelpedia.ro, Parcul Ştefănescu, cunoscut şi sub numele de Parcul Libertăţii, a fost conceput ca zonă de agrement pentru populaţia oraşului de către ctitorul Bisericii “Flămânda”, Nicolae Th. Ştefănescu, membru important al comunităţii urbane. A fost înfiinţat la începutul secolului XX, în cadrul unei păduri preexistente. Menţinerea fondului forestier iniţial şi a amenajărilor originale a făcut ca vegetaţia arborescentă, formată din Pinus nigra, Picea excelsa, Fagus sylvatica, Acer campestre, Betula pendula, Aesculus hippocastanus şi alte specii, să fie impresionantă. Aici aveau loc, în trecut, serbările prilejuite de sădirea pomilor sau alte evenimente.

Şeful SADPP dă vina pe ISU şi Primărie

Şeful SADPP, aflat în subordinea Primăriei Câmpulung, motivează dezastrul din pădurea seculară prin faptul că, în caz de urgenţă, autospecialele pompierilor nu ar avea posibilitatea de acces în zonă! „În urmă cu aproximativ o lună, a avut loc un control al celor de la ISU pe toată raza municipiului Câmpulung. Dumnealor au constatat în mai multe zone ale oraşului nişte neconformităţi vizavi de spaţiul de manevră al autospecialelor de pompieri, care trebuie să intervină în caz de situaţii de urgenţă, şi ne-au dat un proces verbal cu destul de multe neconformităţi. De fapt, l-a dat Primăriei, controlul a fost la nivel de Primărie. Pe listă era şi o solicitare pe Petre Zamfirescu. Primăria mi-a făcut o solicitare, prin Biroul pentru Situaţii de Urgenţă, avându-se aprobarea domnului primar să remediez situaţia, fiindcă sunt pasibili de o amendă destul de mare. Practic, am lărgit şi am nivelat o zonă din spatele Complexul Panoramic cu pământ, nu am intervenit cu materiale de construcţie sau alte lucruri şi am încercat să respectăm dimensiunile care ne-au fost sugerate în procesul verbal de către cei de la ISU.”, a precizat Bogdan Pătru. Pentru arborii tăiaţi s-a obţinut şi avizul de la Direcţia Silvică, iar şeful Ocolului Silvic Câmpulung, Cătălin Oprei, susţine că este vorba despre „vegetaţie în afara fondului forestier, tăiată la cererea administratorului. Noi oferim servicii de marcare, întrebaţi la ADP sau Primărie, ceea ce au cerut ei aia am făcut!”

Primarul Ţâroiu spune că parcul nu face parte din situl urban

Fiind vorba despre un parc istoric, se punea problema dacă este situat într-o zonă protejată şi dacă a fost nevoie de acordul Ministerului Culturii, dar primarul Liviu Ţâroiu a afirmat că nu este vorba despre aşa ceva, Parcul Ştefănescu fiind în afara sitului urban. „E o zonă de protecţie naturală a Pădurilor şi a Ministerului Agriculturii, deci nu intră în situl urban. Pe lângă faptul că noi am avut un control şi, conform normelor anuale, avem verificare pe situaţii de urgenţă, modul cum ne prezentăm, iar acolo am avut câteva măsuri prevăzute, pentru că nu se poate intra cu mijloacele de intervenţie ale pompierilor în două zone, în zona Petre Zamfirescu şi în zona Pescăreasa. Ni s-a prevăzut, ca măsuri, să facem lărgirea aleilor de acces. Eu am dat acest proces verbal ADP-ului, să ia măsuri, să rezolve şi să vină să propună ce intervenţii trebuie să facă.”, a declarat primarul Liviu Ţâroiu. Deocamdată, lucrările au fost stopate până când va fi finalizată ancheta Poliţiei.

„Solicităm de urgenţă aplicarea legislaţiei în vigoare pentru stoparea acestei acţiuni de defrişare”

În acest timp, pe Facebook a apărut o pagină destinată salvării de la dezastru a acestui parc, iar administratorul contului, şi nu numai, îndeamnă oamenii să nu fie indiferenţi la distrugerea uneia din cele mai importante resurse de sănătate şi patrimoniu. „Semnalăm distrugerea masivă a arborilor seculari din Parcul Ştefănescu, din Câmpulung. Parcul Ştefănescu face parte integrantă din structura istorică a oraşului Câmpulung şi, în perspectiva deschisă de semnarea Hotărârii de Guvern privind Tezele Patrimoniului, prin care se afirmă recunoaşterea patrimoniului cultural ca obiectiv intern de securitate naţională, salvgardarea acestui parc se impune ca o prioritate pentru implementarea prevederilor Convenţiei Europene a Peisajului de la Florenţa, ratificată de România în anul 2002, prin care Peisajul devine instrument integrator al politicilor de protejare a patrimoniului cultural şi natural cu politicile de dezvoltare. Înfiinţarea parcului Ştefănescu este ilustrativă pentru modul în care personalităţi din elita locală înţelegeau perspectivele pe care oraşul le avea în privinţa afirmării sale ca centru de sănătate şi terapie. Susţinut de doctorul Carol Davilla, reformatorul învăţământului medical din România, câmpulungeanul Anastase Ştefănescu, doctor în medicină al Universităţii din Strassbourg, a achiziţionat, între 1884 şi 1909, peste 3,5 hectare de teren pentru a le reuni în cadrul acestui parc, care mai târziu îi va purta numele. Conştienţi fiind nu doar de valoarea terapeutică, ci şi de valoarea estetică a acestui loc „de unde putea fi admirată frumoasa vedere a oraşului şi a vecinătăţilor lui”.

Solicităm de urgenţă aplicarea legislaţiei în vigoare pentru stoparea acestei acţiuni de defrişare în vederea salvgardarii Parcului Stefănescu, parc aparţinând structurii istorice a oraşului şi, prin urmare, patrimoniului cultural local şi naţional, parc achiziţionat din banii câmpulungenilor, care asigură oraşului aerul pentru care mii de oameni şi-au petrecut şi pot să îşi mai petreacă verile în Câmpulung, parc care asigură continuitatea reţelei verzi a întregii zone, în perspectiva reintegrării şi punerii în valoare a potenţialului estetic şi terapeutic ale acestuia, în perspectiva extinderii continuităţii sistemului de reţea verde pentru valorizarea peisajului întregii zone câmpulungene ca un ecoparc.”, este mesajul postat pe pagina de Facebook „Salvăm Parcul Ştefănescu – Monument Istoric Muscelean”. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!