Pampers, şerveţele umede, mopuri, materiale de construcţii, bucăţi de lemn, folii de plastic, chiar şi capace de roţi sunt o parte din „chestiile” găsite în conducta de canalizare
În prezent, în canalizarea din Câmpulung se aruncă materiale de construcţii, păr, ulei, produse de igienă personală, saci de plastic, inclusiv bucăţi din apărătoarele roţilor maşinilor. În doar o săptămână, societatea Edilul CGA a intervenit la două avarii pe strada Revoluţiei, unde canalizarea a fost înfundată cu diverse obiecte şi lucruri, care a făcut ca mizeria să refuleze pe stradă, ajungând până la Colegiul Tehnic. Zeci de kilograme de deşeuri au fost evacuate din reţeaua de canalizare a Gruiului, motiv pentru care compania Edilul a lansat o campanie de educare a cetăţenilor, astfel încât aceştia să înţeleagă cu gunoaiele nu se aruncă în wc sau chiuvetă, ci la ghena de gunoi.
Efectele utilizării incorecte a sistemului de canalizare poate duce la disconfortul câmpulungenilor prin creşterea numărul de avarii, degajarea de mirosuri neplăcute, apariţia acumulărilor de apă şi refularea pe străzile oraşului, poluarea mediului, precum şi, în cazuri extreme, generarea de epidemii.
Miercuri după amiază, strada Revoluţiei, care urcă în Grui, pe la Spitalul TBC, era plină de apa care refulase din canalizarea înfundată, şuvoiul ajungând până la Colegiul Tehnic. Echipa de intervenţie a Edilul CGA a trebuit să excaveze, să spargă conducta de canalizare pentru a putea scoate dopul care o înfundase. Ce au scos de acolo, te îngrozeşte, de la şerveţele umede, care erau preponderente, la folii de plastic cu dimensiuni impresionante, bucăţi de lemn, cârpe, mopuri, pampers, chiar şi bucăţi dintr-un capac de roţi, ca să nu mai spunem de mirosul care „înmiresma” strada. Muncitorii au meşterit ore bune pentru remedierea avariei pe care au produs-o voluntar, prin spargerea tubului de canalizare pentru a putea fi scoase chestiile care îl înfundase.
„Situaţia acesta nu este una aparte, o situaţie particulară, este una care se perpetuează din ce în ce mai mult, la toate canalizările, în toate zonele oraşului. Oamenii nu înţeleg că făcându-şi igiena în locuinţă trebuie să depună la pubelele de gunoi toate resturile care rezultă din această activitate. Mai comod este, pentru unii, să le arunce în canalizări. Pe strada asta (nr. Revoluţiei), canalizarea are diametrul de 315 milimetri, este arhisuficientă pentru cartierul pe care-l deserveşte, numai că, după cum aţi văzut, capace de roţi, mopuri, pampers, nu pot fi preluate. Dacă se agaţă unul, din momentul respectiv deja este un mare necaz. Astăzi am încercat cu vidanja noastră, care are o presiune destul de mare, dar nu am putut să trecem de acest dop, să-i dăm drumul, apa a refulat în stradă, şi a trebuit să facem săpătură, să înlocuim un tronson de conductă pe care l-am spart ca să scoatem mizeria din el. Nu se poate aşa ceva! Ultima intervenţie, tot pe tronsonul acesta, 10 metri mai sus, am avut-o joia trecută. Am intervenit între orele 21 şi 1.00 noaptea, a fost o nebunie, şi atunci, ca şi acum. Acum, intervenţia va dura încă trei, patru ore. Nu e vorba de intervenţie că, până la urmă e datoria noastră să o facem, problema este că nu avem certitudinea că lumea este conştientă şi nu se perpetuează acest neajuns pentru noi.”, ne-a declarat inginerul Gabriel Pascu, manager Operare la Edilul CGA SA.
Atunci când deşeurile ajung în conductele sistemului, acestea poluează mediul înconjurător, blochează conductele de scurgere. În acelaşi timp, materiile organice depuse pe conducte creează mirosuri neplăcute. Deşeurile nepermise formează dopuri care blochează fluxul de ape uzate sau chiar creează refulări ale sistemului. Toate acestea sunt neplăceri care pot fi evitate prin simpla folosire a coşului de gunoi şi nu a sistemului de canalizare. Isabela FILIP