0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

SCRISOARE PASTORALĂ

Preacucernici şi Preacuvioşi Părinţi, iubiţi credincioşi şi credincioase

 Având în vedere apariţia noului tip de Coronavirus, cunoscut sub denumirea medicală de Covid – 19, care şi-a făcut simţită prezenţa în unele State ale lumii, precum şi în România, ţinând seama şi de tulburarea şi neliniştea cauzată de acest virus, dorim să aducem la cunoştinţa clerului şi poporului din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, o serie de măsuri şi îndemnuri de ordin medical şi duhovnicesc, în scopul prevenirii îmbolnăvirii.

Aşa cum ne învaţă Sfânta Biserică, în asemenea situaţii se impune intensificarea rugăciunii pentru pacea, liniştea şi izbăvirea de primejdii, sporirea iubirii milostive şi întărirea credinţei.

Păstrarea nădejdii în puterea Domnului Dumnezeu, a calmului şi atitudinii pozitive, trebuie să fie stări fireşti pentru fiecare credincios.

Din nefericire, în situaţii ca acestea de încercare, apar şi persoane care promovează manipularea ţi confuzia, cu scopul evident de a profita din punct de vedere material.

În acest sens, pentru evitarea panicii şi a fricii, se impune o informare corectă şi eficientă asupra pericolelor care conduc la îmbolnăvire, dar mai ales asupra mijloacelor de prevenţie.

O grijă aparte trebuie acordată persoanelor vârstnice şi categoriilor cu risc maxim de îmbolnăvire, precum bolnavii de diabet, boli cardiovasculare, neoplazici, pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă, boli hepatice, respiratorii, imunodeprimaţi, etc.

Să ne concentrăm pentru păstrarea unei stări de normalitate, dar în acelaşi timp şi de precauţie şi să nu exagerăm în această perioadă pe care cu toţii o parcurgem.

De asemenea, autorităţile şi instituţiile abilitate în domeniul sănătăţii şi al asigurării ordinii şi liniştii publice, întreprind măsurile necesare şi stau la dispoziţia cetăţenilor pentru oferirea informaţiilor solicitate.

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de virusul Covid – 19, pot apela gratuit numărul de telefon: 0800.800358.

Suntem rugați să apelăm numărul unic de urgență 112, doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații putem apela linia de TELVERDE menționată mai sus.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

În cele ce urmează vom prezenta câteva sfaturi medicale utile, preluate din cadrul Ministerului Sănătății și al Institutului Național de Sănătate Publică și publicate de Societatea Națională de Medicină a Familiei:

– spălarea corectă și cât mai deasă a mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea folosind produse specifice;

– evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

– nu se ating ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate;

– acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;

– nu se iau medicamente antivirale și nici antibiotice decât cu avizul medicului;

– curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

– utilizați masca de protecție doar în cazul în care sunteți suspectați că sunteți bolnavi sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

– sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau din zonele de carantină din Europa de cel puțin 14 zile;

– dacă contactați infecții sau viroze respiratorii, încercați să vă autoizolați și să evitați contactul cu ceilalți membri ai familiei, prieteni sau rude, contactând cât mai repede telefonic medicul de familie, pentru stabilirea simptomelor;

– să nu aglomerăm secțiile de Urgențe ale spitalelor în mod nejustificat pentru orice impresie de simptomă asociată Coronavirusului, întrucât în acest mod se poate afecta buna funcționare a unităților spitalicești;

– persoanele care manifestă simptome de gripă de orice fel și simptomele asociate Coronavirusului sunt îndemnate să evite în acele zile locurile aglomerate pentru a nu expune și pe alți oameni la o posibilă îmbolnăvire.

Preacuvioșii și Preacucernicii Părinți din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pot adăuga la Ectenia întreită cereri speciale, care se rostesc în perioadele de nevoi și primejdii, menționate în cartea numită Liturghier, cap. Adunare de cereri.

Recomandăm colaborarea cu autoritățile civile și respectarea cu strictețe a normelor, ordinelor și ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare, precum și toate recomandările de imediată necesitate pe planul igienei și al sănătății.

Din punct de vedere religios, îndemnăm pe toții clericii și credincioșii ca în fiecare zi:

– să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci;

– să-și ungă fruntea și mâinile cu untdelemn sfințit de la Taina Sfântului Maslu;

– să bea în fiecare dimineață Apa Sfințită – Agheasmă;

– să aibă încredințarea că împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Iisus Hristos, o fac spre tămăduirea trupului și a sufletului;

– să rostească rugăciuni pentru pacea și liniștea în lume;

– să ne abținem de la comentarii și zvonuri provocatoare de panică.

Respectarea normelor igienico-sanitare și duhovnicești, menționate mai sus este nu doar o datorie civilă, dar și una morală și creștinească, impusă de binele comun, grija față de aproapele nostru și prețuirea darului sfânt al vieții.

Să ne rugăm Domnului Dumnezeu, să reverse sănătate întreagă peste toată creația, pace, ajutor și izbăvirea de primejdii și întristare!

Cu aleasă prețuire și doriri de tot binele,

Vă întâmpină,

Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului

 Îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)

 Afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19);

Consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult);

Asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult;

Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viața liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă, în biserică şi la domiciliu;

Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii  Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârși în aer liber, lângă lăcașul de cult;

Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică;

Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.

Cancelaria Sfântului Sinod

 1.Înalt Prea Sfinția Voastră, s-a discutat intens – pe fondul răspândirii acestei epidemii – despre poziția Bisericii Ortodoxe Române cu privire la susținerea slujbelor specifice, servicii religioase care permit adunarea în spații inchise a unui număr mare de dreptcredincioși. Care este, la momentul realizării acestui interviu, poziția oficială BOR și, implicit, a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului?

Acum orice doritor de informare, cunoaște măsurile care se impun a se respecta cu strictețe, începând cu hotărârile Guvernului României, ale ministerelor de resort și ale Patriarhiei Române, pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.

Comunicatele cu privire la combaterea noului Coronavirus s-au difuzat de întreaga mass-medie românească și se reiau în cadrul fiecărui jurnal de știri sau cu prilejul altor momente de televiziune, din belșug.

Ceea ce este mai nou, pentru că se schimbă mereu datele problemei legate de virusul care a năpădit lumea și Țara noastră, precum adunările admise sub o sută de persoane, acum s-a redus la cincizeci, indiferent de activitățile prestate, se comunică de îndată în teritoriu prin intermediul parohiilor.

Ca să se evite orice comentariu și întruniri ce nu se pot controla, cel mai potrivit este să se facă slujbele afară, în exteriorul bisericilor, sub cerul liber, ca în vremurile apostolice. Închinarea la Dumnezeu se face în Duh și Adevăr, aceasta fiind recomandată chiar de Iisus Hristos, iar în cazurile fortuite, se poate adopta soluția cea mai potrivită pentru situația respectivă.

Acum, aceasta este soluția potrivită, recomandată de către Patriarhia Română, soluție adoptată de Eparhiile din țară și străinătate.

2.Ce măsuri au fost stabilite pentru protejarea slujitorilor Bisericii, dar și a credincioșilor care vin în lăcașele de cult?

Aceleași măsuri ca pentru toți cetățenii României, cler și popor. Ceea ce se impune cu strictețe este să nu se neglijeze dispozițiile și hotărârilele luate profilactic, pentru absolvirea României de acest flagel.

3.Dacă slujbele cu public merg mai departe, din punctul de vedere al Înalt Prea Sfinției Voastre, care este gradul de risc de extindere a numărului de îmbolnăviri, cu atât mai mult cu cât, în ceea ce privește participarea, mult mai silitori sunt de regulă oamenii în vârstă, cu anumite patologii și cu un grad de risc mai ridicat?

Recomandăm cu stăruință, ca toți, inclusiv cei mai în vârstă, se facă un efort de rugăciune acasă, rugăciune în familie și să evite familia mare, adică întâlnirea în rugăciune publică. Nu se supără Dumnezeu și nici noi nu ne pierdem evlavia.

Va trece și beleaua aceasta, că nici cele mai bântuite boli, precum malaria, ciuma, tuberculoza, tifosul, nu au ținut cât calea ferată. Au un capăt toate. Mare este Domnul Dumnezeu!

Sunt vremuri când nu este cazul să ni se vadă evlavia, că miroase a fariseism și ipocrizie.

Să avem evlavie autentică și nu trâmbițată. Să ne amintim de fabula cu cele două poloboace.

4.Activitățile de pelerinaj, de vizitare a edificiilor de cult care sunt și obiective turistice, cum se desfășoară în această perioadă? Au fost stabilite anumite restricții sau reguli? Se înregistrează o scădere a volumului de participanți?

Deja lumea începe să înțeleagă despre ce este vorba, cam greu, că s-au învățat toți cu scânteia lucitoare, dar când se pare că nu este de glumă, românii devin foarte serioși și prudenți.

Se simte o diminuare a pelerinilor, încet, încet, dar vizibil.

Recomandăm să fim prudenți și prevăzători la toate recomandările oferite cu îmbelșugare de autoritățile de stat și religioase. Cine vrea să braveze, o face pe propria răspundere!

Răbdare de o mie de ori și rugăciune de doua mii de ori și să nu se uite: îndepărtarea de orice ființă, mâncând usturoi, ceapă, lămâie, pătrunjel, hrean (se inhalează mirosul), ardeiul iute și o ceașcă de țuică fiartă cu piper și scorțișoară. Așa va fugi virusul zis: Corona și nu va mai trece prin România în veac!

5.Vorbind exclusiv despre Arhiepiscopia pe care o păstoriți, există locații disponibile prin care ați putea ajuta autoritățile într-o eventuală criză a locurilor de carantină? Dincolo de acestea, ce alt sprijin  – direct sau indirect – ați gândit pentru traversarea, dar și pentru gestionarea acestei situații medicale care ia din ce în ce mai multă amploare?

Să sperăm că nu va fi cazul, pentru că după atâta măsuri de precauție, se va stopa fenomenul acesta păcătos. Dacă suntem solidari la respectarea recomandărilor, vom învinge.

În cazul că, Doamne ferește se va impune o măsură și de felul acesta, se vor găsi posibilități, ce este drept, mai sărace pentru a se împlini cele de trebuință și sperăm să nu se viruseze și personalul monahal și așa în descreștere  și să rămânem pustii cu totul.

6.Sunteți părintele spiritual al comunității noastre. Ce îi îndemnați pe oameni să facă în această perioadă de grea încercare, de pericole nevăzute și spaime? Atât din punct de vedere al comportamentului lumesc, cât și din punct de vedere spiritual?

În Biblie sau Sfânta Scriptură, se găsește un loc care dezleagă problema. Iată textul: De voi încuia cerul și nu va fi ploaie, de voi porunci lăcustei să mănânce țara, sau voi trimite vreo boală molipsitoare asupra poporului Meu, și se va smeri poporul Meu, care se numește cu numele Meu și se vor ruga și vor cânta fața Mea și se vor întoarce de la căile lor cele rele, atunci îi voi auzi din cer, le voi ierta păcatele lor și le voi tămădui țara (II Paralipomena 7, 14).

Așadar, din punct de vedere spiritual, s-a cam luat pe arătură, cum se zice. Ne-am îndepărtat de legile Domnului Dumnezeu, păcătuind în fel și chip. Oprirea de la viața păcătoasă este o poruncă și o chemare a lui Dumnezeu, Care nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu (Iezechiel 33, 11). În aceste condiții, înțelege oricine că nu mai merge cu păcăleala și batjocura: Nu vă amăgiți. Dumnezeu nu se lasă batjocorit, căci ce va semăna omul, aceea va secera (Galateni 6, 7).

Acum secerăm ce am semănat în zeci și zeci de ani din viața noastră! Să nu se supere cei sfinți, asta este pentru noi păcătoșii!

7.Înalt Prea Sfinția Voastră, personal, ce măsuri ia și cum traversează această perioadă dificilă, neferit fiind, de-a lungul vieții, de probleme medicale și silit fiind, ca părinte spiritual, să interacționați în continuare cu foarte multă lume?

Comportamentul gospodăresc (lumesc), trebuie să-l avem cu mare grijă. Recomandările guvernamentale și patriarhale, să fie respectate cu strictețe, fără mofturi și comentarii – este stare de urgență, nu!?

Personal, că împlinesc și eu, recomand și rog insistent să se țină cont și să se adauge în meniul zilnic, după gust, posibilități și rezistență fiziologică, sesiunea de usturoi (înghițiți câte 2-3 căței).

Eu înghit, dar și mestec de-mi trosnesc maxilarele, câte 10-20 de căței de usturoi – mai mici; apoi ceapă, pătrunjel, hrean, ardei iute, lămâi la orice mâncare (stropiți toate bucatele cu zeamă de lămâie), salate proaspete cu ulei și oțet, iar o ceașcă de țuică fiartă cu piper și scorțișoară, să nu lipsească de la omul căruia îi priește.

Nu vă spun noutăți, vă aduc aminte că așa am scăpat în istorie, de nu ne-am prăbușit de boli și invaziile celor care cărau cu ei și tot felul de urgii blestemate cu viruși și alte spurcăciuni.

Recomandările guvernamentale și patriarhale, deopotrivă sunt pentru mine porunci, deși este greu să fii atent mereu, până te obișnuiești.

Să stăm în casă, în curtea noastră, fiecare și să ne punem căpăstru și zăbală ca la cai, că greu mai suntem de stăpânit.

știu prea bine și pe mine.

De mers în teren (pe afara casei), doar când este urgență și să ne ferim de oameni, de salutări prin strângere de mână, prin sărutat de mână, obraz, de îmbrățișări, adică să ne pupăm și îmbrățișăm de la distanță (sunt sceptic) și să ne amuzăm de o ardeleancă minunată care a zis: No, păi să nu ne pupăm o vreme, că n-om muri!

Voi merge la slujbe, fără să mai anunț unde anume slujesc, ca să mă pot așterne la post și rugăciune, pentru a primi iertare de la Domnul Dumnezeu de tot ceea ce am greșit până acum și să se stârpească de la noi orice neputință.

Astfel, toți să punem început bun, să ne împăcăm cu Dumnezeu, cu oamenii și să ne bucurăm de sănătate, pace și bucurie, fără panică și spaime!

Mănăstirea Sfântul Ilie Tesviteanul – Piscul Negru de pe Transfăgărășan, 14 martie 2020.

Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!