3.8 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Explicaţii de la vârful Primăriei, în apărarea vecinilor: Drogurile nu sunt treaba Poliţiei Câmpulung

Admiţând că situaţia este mai mult decât periculoasă, unul dintre aleşii municipali, oarecum, contestă prezenţa repetată în stradă a Poliţiei de la Piteşti, „câtă frunză, câtă iarbă”, considerând-o nimic altceva decât o paradă. O dată, ca să pună într-o lumină proastă forţele de ordine locale, că nu sunt în stare să protejeze oraşul şi, de aceea, primesc ajutor de la judeţ. A doua oară, ca să lase impresia de mobilizare şi luptă împotriva traficanţilor de fete şi droguri, impulsionaţi de acuzaţiile fără precedent la adresa unor poliţişti din Câmpulung, bănuiţi de frăţii cu „peştii” şi vânzătorii de „moarte albă”. Că s-a revărsat pe stradă atâta Poliţie, fie ea de la Piteşti, fie şi demonstrativ, nu e un lucru rău, căci s-a bătut „apa în piuă” cu prevenţia de ni s-a acrit. Iată că s-a făcut prevenţie, repetăm, fie şi figurativ, prin trimiterea pe străzi, zile şi nopţi la rând, a unor efective care lăsau impresia de oraş sub asediu. Consilierul local care s-a legat de naveta mascaţilor la Câmpulung altceva voia să scoată în evidenţă: că asta este treaba Poliţiei Câmpulung şi a lucrătorilor ei, care nu sunt mai prejos decât cei de la „centru”. Galeria pe care Nicolae Dumitrescu le-o face singur, fără susţinători în rândul colegilor şi al majorităţii câmpulungenilor, poliţiştilor din municipiu este contrazisă de cazul „Daria”. Şi câte altele or mai fi, despre care nu se ştie, din cauză că părinţii n-au avut curaj să lupte cu proxeneţii. 

Profesorii, învinovăţiţi că nu vorbesc mai mult cu elevii lor 

Dumitrescu consideră că este „o prostie perpetuată din vremea comunismului” dislocarea trupelor de ordine de la Piteşti, pentru a le arăta colegilor din Câmpulung „cât de tari suntem noi”. Motivul ar ţine de competenţă, conform Executivului al cărui conducător a şi sărit să apere ajutorul de la judeţ, pe fondul degradării severe a onoarei instituţiei vecine Primăriei. „Niciodată, un hei-rup de acest tip, de Poliţie, de DIICOT, nu va rezolva această problemă. Problema este la noi, pentru că tranzacţionarea de droguri, racolarea de fete nu se face oriunde. Se face în preajma locurilor de învăţământ, a liceelor, a locaţiilor frecventate de tineri. Să punem noi sub urmărire aceste locuri, inclusiv la şcoală. Fiecare liceu are o grămadă de profesori. Nu se poate ca profesorii de la acel liceu doar să spună: „Asta e ora mea, am predat o dată, de două ori, “la revedere!”, am plecat.” Obligatoriu trebuie să se implice şi în această chestiune educaţională.”, este remarca cu care consilierul Nicolae Dumitrescu a atins coarda sensibilă a celui de-al doilea om în ierarhia Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. 

Simţind datoria de a-şi apăra colegii şi instituţia, Cristi Creţu a informat că fiecare unitate şcolară a luat legătura cu Jandarmeria şi Poliţia, pentru a asigura securitatea copiilor din unităţile şcolare. La care Dumitrescu a domolit tonul la adresa profesorilor, dintre care unii probabil că le ţin prelegeri copiilor în ideea de a-i ţine la distanţă de consumul de droguri şi substanţe halucinogene. Pentru procurarea cărora fetele se lasă exploatate de proxeneţi ale căror metode de constrângere au devenit din ce în ce mai agresive. Când Sergiu Cicu a punctat corect că „undeva, cineva nu-şi face treaba”, s-a simţit atins şi conducătorul Câmpulungului, erijat în postura de avocat al întregii suflări responsabile cu ordinea publică în Câmpulung. 

Primarul susţine că, în urmă cu două săptămâni, s-a ţinut o şedinţă a Comisiei de Ordine Publică, o structură existentă pe hârtie din vremea lui Călin Andrei, în ale cărui mandate nu s-a întrunit niciodată. Ea grupează membri din Primărie, Jandarmerie, Poliţia Municipală, Poliţia Locală şi, de când s-au înteţit scandalurile în stradă şi „publicitatea” negativă care pune semnul egalităţii între Câmpulung şi Caracal, a devenit funcţională. 

După primar, Poliţia noastră nu se bagă, pentru că n-are treabă cu drogurile 

Nu că ar avea vreo eficienţă, mai cu seamă că, dacă luăm de bune declaraţiile şefului Primăriei, abia acum au început să caute punctele sensibile ale Câmpulungului! Când zonele cu probleme, activităţile cu probleme şi persoanele care cauzează probleme trebuiau să fie cunoscute până acum. Conducătorul municipiului are următoarea explicaţie pentru agitarea repetată a prafului în târg de către forţele de intervenţie de la Piteşti, care au o „jumătate de normă” şi la Câmpulung: „Am discutat cu colegii mei, şi de la Jandarmerie, şi de la Poliţie, şi de la Poliţia Locală, şi de peste tot, şi le-am cerut: hai să vedem unde sunt punctele noastre sensibile, unde acţionăm, unde nu acţionăm, unde trebuie să facem o supraveghere. Am făcut un proiect şi partea de droguri nu este nici în jurisdicţia Poliţiei Municipale, nici a Poliţiei Locale, nici a administraţiei. Există alt sector la nivel de Piteşti şi, probabil, de aceea vedeţi nişte intervenţii ale DIICOT-ului. Degeaba îi punem pe ai noştri de aici, că nu au competenţă, nici nu-i lasă pe ceilalţi. Eu nu-i apăr sub nicio formă. Am discutat cu dânşii, că nu stăm cu braţele încrucişate. De aceea, probabil, măsurile de la Piteşti au venit peste Poliţia Municipală.”

Lipsa competenţei, însă, nu exclude implicarea forţelor locale, care pot da o mână de ajutor celor de la Piteşti, prin munca de documentare. Căci poliţiştii noştri îi cunosc pe toţi infractorii, de toate calibrele, de la găinari, până la interlopi, care fac bani vânzând fete, minori, droguri, cămătărie şi alte nenorociri. Acum, nu susţinem că nu fac acest lucru, dar dacă primarul vrea să ne convingă că Poliţia noastră n-are nicio treabă în gestionarea acestor fenomene, cine suntem noi să-l contrazicem? 

Mitingul lui Cumpănaşu, luat peste picior în Consiliul Local

În calitate de responsabil, de formă, de ordinea din oraş, primarul a anunţat evenimentul promovat, zice el, pe Facebook, deşi l-a promovat toată presa, de la cea locală, până la cea naţională. Protestul faţă de comportamentul suspect de tolerant al unor poliţişti faţă de exploatatorii Dariei Soroiu a cam fost luat în derâdere în Consiliul Local Câmpulung, un for de măscărici aproape în integralitatea membrilor, plătiţi de pomană, ca să ironizeze reacţia societăţii civile. Cel puţin, liderul şi organizatorul mitingului a fost luat peste picior de unii dintre aleşii din municipiu, care demonstrează încă o dată cât de departe sunt de oameni, de comunitatea faţă de care ar putea manifesta măcar o brumă de compasiune, în momentele deosebite. Aşa cum a fost lupta a doi părinţi disperaţi să-şi scoată copilul din mâinile unor racolatori care şi-au făcut victima dependentă de droguri, pentru a o exploata sexual fără ripostă din partea acesteia.  

La data dezbaterii ordinare ţinută joia trecută, primarul a anunţat că nu există nicio solicitare nici la Primăria Câmpulung, nici la Jandarmeria Piteşti sau Câmpulung, nici la Poliţia Municipală, pentru desfăşurarea mitingului. Anunţul acestuia a declanşat o reacţie de solidaritate a opoziţiei liberale cu Executivul, care a şi sărit să invoce răspunderea lui Cumpănaşu şi a restului organizatorilor, pentru manifestarea neautorizată. S-a văzut clar că opoziţia ţinea partea majorităţii, care nu dorea „agitaţie” împotriva autorităţilor pe care, şi cu miting, şi fără miting, oamenii le acuză că nu sunt bune de nimic. 

Fiind campanie electorală, primarul n-a riscat să nu autorizeze mitingul 

A doua zi după şedinţa de Consiliu, mama Dariei, Mărioara Soroiu, a depus cererea pentru avizarea manifestării publice „STOP traficului de persoane şi droguri”, pe 29 februarie, între orele 14.00 şi 18.00. În dimineaţa zilei de vineri, 28 februarie 2020, a fost convocată comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, în care s-au adunat primarul, secretarul Primăriei, adjunctul şefului Poliţiei, comandantul Detaşamentului 7 Jandarmi Câmpulung şi un coleg al acestuia de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş şi şeful Poliţiei Locale. Comisia a constatat că solicitarea primită nu respectă termenul prevăzut în articolul 7 din Legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice nr.60/1991. Şi anume că organizatorii trebuiau să se adreseze Primăriei cu cel puţin trei zile înainte de data desfăşurării protestului. Cum nici locul de desfăşurare nu era specificat în adresă, Mărioara Soroiu a fost invitată la Primărie, pentru completarea documentului. 

Fiind o perioadă delicată, electoral vorbind, comisia, care are la vârf un politician în campanie electorală, a avizat manifestarea, impunând să fie respectate condiţiile prevăzute de lege. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!