Fostul primar Gheorghe Oancea le-a atras atenţia actualilor administratori ai municipiului că lasă să se distrugă clădiri de patrimoniu, fie publice, fie ale particularilor. În cazul cărora, deşi Primăria se fofilează că n-are nicio competenţă, poate interveni obligându-i să le reabiliteze. La dezbaterea publică a bugetului, ce a precedat votul din 20 februarie 2020, edilul care a condus oraşul, pe care l-a urcat la rangul de municipiu, a vorbit, printre altele, de complexul imobiliar al Spitalului TBC, pe care autorităţile locale au obligaţia să-l renoveze, accesând o finanţare europeană. De asemenea, nici proprietarii de clădiri cu valoare arhitecturală nu trebuie lăsaţi în plata Domnului, mai cu seamă când proprietăţile în paragină se află şi în văzul lumii, cum este fostul Spital de Pediatrie, amplasat pe strada Negru Vodă, în vecinătatea Mănăstirii „Negru Vodă”.
Nişte autorităţi slabe permit proprietarilor unor clădiri de patrimoniu să le lase să se dărâme
Intervenţiile lui Gheorghe Oancea, la buget, au privit infrastructura rutieră, sistemul de utilităţi şi clădirile de patrimoniu, nu neapărat cele cu statut de monument istoric, în lipsa cărora nu se mai justifică reputaţia de oraş istoric a Câmpulungului. „Pentru perspectivă, mă gândesc că ar fi bine ca imobilele TBC-ului, nişte clădiri vechi, frumoase arhitectural, să le prindem într-un proiect cu fonduri europene. Tot ansamblul, inclusiv împrejmuirea. Avem clădirea fostei Pediatrii, de pe Negru Vodă, mai jos de Mănăstire. Rugămintea este să vedeţi ce se întâmplă acolo, cine a preluat-o şi de ce nu se ocupă s-o pună la punct. Dumneavoastră aveţi posibilitatea, pentru că legea vă dă voie să impuneţi un impozit 500% (n.r. la Câmpulung, limita maximă a supraimpozitării imobilelor neîngrijite a fost stabilită la 200%), dacă cineva care are o asemenea clădire, aşa cum este şi fostul Hotel Regal, n-o repară. Să le punem impozite în aşa fel încât să-i învăţăm minte să-şi repare clădirile. Le-au luat, să le pună la punct!”, este cerinţa fostului şef al administraţiei locale în urmă cu mai bine de 25 de ani.
În acelaşi context, al construcţiilor dezolante, acesta s-a referit la una care intră în sarcina Primăriei s-o facă să arate decent. „La Stadion e mizerie, când treci pe lângă el. Rugămintea mea este, dacă putem, cu Şantierul nostru, să-i dăm o faţadă gardului, să-l facem mai acătării şi să arate mai bine şi în interior.”, insistă fostul primar, căruia, după anii dedicaţi administraţiei locale, şi înainte de revoluţie, şi după, i se pare un nimic o lucrare atât de simplă. Iată că succesorilor săi trebuie să li se atragă atenţia şi nici aşa nu fac.
Altă recomandare a lui Gheorghe Oancea a privit drumurile din Mărcuş, care s-au îmbunătăţit în ultimii ani, chiar dacă finalitatea este criticabilă. „Pe strada Băloaica s-a pus calcar, s-a bătut şi e foarte bine, ca să vină acum cu îmbrăcăminte asfaltică. Iar jos, la curbă, trebuie tăiată conducta de apă şi venit pe drumul care s-a făcut acum. Vreau să apreciez modul în care aţi acţionat pe Drumul Godeni. Faptul că aţi venit cu câţiva metri care aparţin de Câmpulung, ca să continuaţi drumul cu Godeni. E o treabă foarte bună şi e bine că aţi prevăzut 3 milioane de lei şi pentru Drăceşti. Pentru că mă gândeam că vin dintr-o comună cu drum modernizat şi intră la noi în noroaie. Vă rog să acţionaţi ca să rezolvăm problema acestui drum.”, a adăugat acesta, continuând cu sistemul de utilităţi.
Şi anume reţeaua de gaz, care a constituit una dintre realizările de esenţă ale mandatului 1992-1996. „Am văzut că aţi prevăzut să mergeţi cu un pas mai repede cu extinderea gazelor. E bine să ne zbatem, să facem cât mai mult, pentru că noi avem, vorbesc la modul general, nu de Câmpulung, 80% şi ceva gaze şi 35% locuinţe branşate la gaz. Iar ungurii care n-au gaze au peste 90% locuinţe racordate la reţeaua de gaz.”, a conchis acesta. M.B.