0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

PSD are nevoie de o rezervă. Alcoolemia lui Ţâroiu, de 2,55 g/l, echivalentă comei alcoolice, îl poate exclude dintre candidaţi

Prin comparaţie cu cazul Prunea, condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare, pentru o alcoolemie de 1,55 g/l, primarul n-are cum să primească o sancţiune mai blândă

Ineditul acestei campanii electorale, purtate deocamdată doar de candidaţii Elena Lasconi şi Florin Liţoi, singurii cărora merită, de altfel, să le acordaţi atenţie, îl „livrează” PSD şi omul său asupra căruia planează un mare semn de întrebare. Îndoiala întru totul justificată în privinţa candidaturii lui Liviu Ţâroiu este întreţinută de rezultatele probelor de sânge, prelevate imediat după accidentul de la începutul anului, când, sub influenţa alcoolului, primarul a intrat cu SUV-ul Primăriei în maşina unor tineri, la semaforul de la Turn. Vă amintim că, după coliziune, conducătorul Câmpulungului a fost dus la Poliţia Municipală, unde a fost testat, reieşind o alcoolemie de 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă, potrivit practicii în această materie, dublu în sânge. În realitate, n-a fost deloc dublu, ci triplu! Potrivit unor surse credibile, prima probă de sânge a indicat o alcoolemie de 2,55 g/l alcool pur în sânge, iar din cea de-a doua probă care, potrivit legii, se ia la interval de o oră, a reieşit o concentraţie de alcool în sânge de 2,15 g/l. Situaţie în care riscă, comparând cu precedentul recent reprezentat de cazul portarului Florin Prunea, care a avut un nivel al alcoolului mult mai mic, de 1,55 grame la mie, condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendare. 

Prunea, închisoare cu suspendare pentru o alcoolemie mult mai mică decât a lui Ţâroiu  

Potrivit legii rutiere, când alcooltestul indică o valoare peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătorul este obligat să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge. Procedură pe care a parcurs-o şi şoferul Liviu Ţâroiu, a cărui concentraţie de alcool în sânge îi încadrează fapta în categoria infracţiunilor, situaţie în care apare răspunderea penală. Articolul 336, alineatul 1, din Codul Penal, este clar în această privinţă: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Alcoolemia lui Ţâroiu, depistată la probele de sânge, 2,55 g/l alcool pur în sânge, respectiv 2,15 g/l – valori pe care le-am aflat din surse demne de luat în considerare – este echivalentă comei alcoolice, fiind considerată de nivel avansat, din cele trei posibile. 

Având exemplul proaspăt al condamnării fostului portar al echipei naţionale, Florin Prunea, sancţionat cu 9 luni de închisoare cu suspendare, nu ne putem închipui că Liviu Ţâroiu va primi o sancţiune mai mică. Speţa managerului general de la Dinamo se rezumă astfel. La finele anului 2018, Prunea a fost depistat băut la volan, cu o alcoolemie de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, 1,55 g/l alcool pur în sânge. În vara lui 2019, a fost trimis în judecată, acţiunea încheindu-se cu condamnarea lui Florin Prunea la 9 luni de închisoare cu suspendare şi 2 ani, termen de supraveghere.

Constantin Ivan şi Nicolae Dumitrescu, „planul B” pentru PSD 

Cum Liviu Ţâroiu riscă o sancţiune care îi interzice dreptul de a candida sau de a mai ocupa funcţia de primar, după condamnare, la modul cel mai serios şi urgent, PSD are nevoie de o rezervă. Ar fi o greşeală teribilă pentru social-democraţi să se încăpăţâneze să intre în cursa electorală cu un potenţial condamnat la închisoare cu suspendare, situaţie care pune partidul în pericolul pierderii conducerii municipiului, în caz de victorie la alegeri. 

Cine ar putea constitui planul B pentru PSD, care nu „geme” nici el de opţiuni, la fel ca ceilalţi? Constantin Ivan are cele mai multe şanse să şteargă gustul amar al „retragerii” lui Ţâroiu din cursă, din motive penale. Alt membru PSD cu potenţial de candidat la funcţia de primar, având, clar, un discurs incomparabil mai bun decât al lui Ţâroiu, mai multă prestanţă şi autoritate, este Nicolae Dumitrescu, a cărui carismă politică n-a fost valorificată corect de partid. Ar fi păcat ca PSD să-l folosească pe Dumitrescu drept candidat cu rol de „iepure”, sabotând scorul vreunui adversar, când ar putea fi candidatul principal al partidului. A mai fost vehiculat numele Mariei Cotenescu, dar nu poate fi o opţiune credibilă nici pentru PSD.    

Cine se mai bate pentru Primărie în 2020 

Până vom afla cu cine intră în alegeri PSD, Ivan sau Dumitrescu, întrucât nu se poate bagateliza chestiunea unei eventuale condamnări a primarului găsit cu o alcoolemie uriaşă la volan, să aruncăm un ochi peste oferta cunoscută până în acest moment, în materie de candidaturi la funcţia de primar. 

-PNL: Florin Liţoi. Cadrul didactic şi omul de afaceri pare alegerea inspirată a PNL Câmpulung, care măsoară într-un sondaj popularitatea a trei membri: Nicolae Zaharia, Florin Liţoi şi Bogdan David, ultimul de „umplutură”, căci acesta s-a aranjat cu partidul: director la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea. Despre directorul de la „Dan Barbilian”, al cărui aer arogant îl ţine la distanţă de alegători, se aude că se va retrage şi nu face rău. Nici lui, nici partidului care cu Florin Liţoi, mult mai plăcut, având un mesaj pe înţelesul oamenilor, nemaipunând la socoteală avantajul provenienţei din mediul privat, are şanse la un scor mai bun decât cu Zaharia.   

-USR: Elena Lasconi. Jurnalistul ProTV este candidatul care a trezit din adormire electoratul câmpulungean. Fiecare mişcare a acesteia în mediul on-line, dar şi în cel real, căci Elena Lasconi se mişcă mult printre câmpulungeni, se lasă cu sute de reacţii apreciative din partea unor cetăţeni care recunosc deschis că n-aveau de gând să mai voteze dacă aveau parte de aceeaşi ofertă învechită. Este candidatul cu cele mai mari şanse să impună altă conducere a oraşului, scoţând la vot oamenii care nu obişnuiau să se prezinte la urne.

-PMP: Ion Ciurea, fost director al BRD Câmpulung. Dacă se menţine trendul de la europarlamentare şi prezidenţiale, este posibil ca omul PMP-ului să prindă un loc în Consiliul Local.    

-Pro România: Marian Rădulescu, om de afaceri. 2020 s-ar putea să aducă ceva mai multă varietate în Consiliul Local, unde majoritatea este reprezentată de PSD+ALDE+PAM, iar opoziţia, de PNL. Înclinăm să credem că se vor aşeza la masa celor 19 şi reprezentanţii altor formaţiuni, aşa cum sunt Pro România şi Partidul Mişcarea Populară.

-ALDE: Florin Bivol, om de afaceri. În acest caz, dacă se menţine trendul de la cele două evenimente electorale ale anului trecut, ALDE s-ar putea să rămână în afara Consiliului Local. 

-Ionuţ Virgil Stuparu, independent, un candidat considerat cu rol de „iepure”, impus de partidul deţinător al puterii locale, pentru a lua din voturile celui mai redutabil contracandidat de dreapta. 

Nu s-a hotărât dacă va candida sau nu Norris Măgeanu, care mai mult înclină spre „da” decât spre „nu”, şi din partea cui. După cum nu s-a vehiculat niciun nume de candidat din partea unor partide pe care s-ar putea să le regăsim în oferta electorală, pe lângă alţi independenţi vârâţi cu interes, precum PNŢCD, PPUSL sau umaniştii lui Dan Voiculescu ori Partidul Ecologist, care, în judeţul nostru, a fuzionat cu PAM, partidul fondat de Mircea Andrei. Magda BĂNCESCU 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!