11.6 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Poliţiştii de la IPJ, trimişi la Câmpulung, să prevină consumul şi traficul de substanţe interzise, n-au ştiut ce să răspundă la întrebarea unui profesor: „De ce în oraşul nostru sunt atât de mulţi traficanţi de droguri, atât de mulţi proxeneţi?

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş derulează frecvent campanii şi activităţi de prevenire a consumului de droguri în unităţile de învăţământ, în familie şi în comunitate, pentru a creşte nivelul de informare, educare şi conştientizare a populaţiei, cu accent pe cea tânără. Din aceste motive, la Colegiul Tehnic a avut loc o astfel de activitate, susţinută de doi reprezentanţi ai IPJ Argeş, despre prevenirea consumului şi a traficului de substanţe interzise, răspunderea penală a minorilor, dar şi siguranţa rutieră.

Comisarul şef Marius Ciobanu, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, Serviciul Rutier, le-a prezentat elevilor din anii terminali cum pot fi testaţi cei care sunt suspecţi că au consumat substanţe interzise şi s-au urcat la volan, mai ales că fenomenul a luat amploare în ultima perioadă şi e tot mai greu de stăpânit. Astfel, tinerii au fost informaţi cu privire la riscurile nefaste ale consumului de substanţe psihoactive. Oamenii legii derulează diferite proiecte în acest sens, având în vedere complexitatea factorilor care îi determină pe copii, tineri şi adulţi să fie vulnerabili la consumul de droguri, ţintind vârste şi niveluri de risc diferite.

 „Am venit împreună cu colega mea, agent principal Loredana Vidan, pentru a prezenta elemente care să-i ajute pe elevi în cadrul activităţilor pe care ei le desfăşoară, pentru a le veni în sprijin şi a nu fi implicaţi în evenimente care să le pericliteze siguranţa lor şi a celor cu care ei sunt împreună. Mare grijă la ce faceţi în timpul liber!”, a transmis comisarul şef Marius Ciobanu.

Loredana Vidan a avut un dialog cu elevii despre tentaţiile vârstei, care implică uneori şi consumul de substanţe interzise sau de etnobotanice. „Trebuie să ştiţi care sunt efectele acestor substanţe. Face parte din paleta de curiozităţi a vârstei şi noi suntem aici să vă răspundem la întrebările pe care le aveţi, să vă şi informăm despre pericolele pe care le implică consumul de astfel de substanţe. Pericole atât pentru voi, personal, dar şi pentru cei din jur, familiile voastre, dar pericol şi din punct de vedere al legii. Sunteţi mai mari de 16 ani, vârstă la care răspundeţi în faţa legii. Răspunderea intervine începând cu vârsta de 14 ani, dar până la 16 ani trebuie să se dovedească un discernământ. Începând cu 16 ani, nu mai este nevoie să dovedim acest discernământ şi se răspunde penal sau infracţional, depinde de fapta pe care minorul o săvârşeşte. Acest drum, al traficului şi consumului, este unul fără întoarcere. Dependenţa apare foarte repede, chiar şi de la o primă doză, şi este foarte greu apoi să ieşi. Să te recuperezi, într-adevăr, există instituţii care oferă sprijin, cei de la Antidrog, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere. Ei sunt cei care se ocupă de cazuri, chiar recuperează tineri. Sunt multe cazuri când ei recidivează şi ajung din nou să consume. Drogurile vă afectează pe termen scurt, dar şi lung, vă afectează toate organele, creierul, sistemul nervos, tot organismul şi mai grav este că un efect poate fi moartea. Au fost cazuri când, în urma consumului de etnobotanice, care, de multe ori, se dovedesc a fi mult mai periculoase decât drogurile, în urma unei singure doze, persoana a decedat. Nu ştii niciodată cum reacţionează organismul la o doză.”, le-a spus elevilor agenta de poliţie.

Elevii au urmărit mai multe filmuleţe cu persoane care au consumat astfel de substanţe şi cum s-au schimbat ele din punct de vedere al fizionomiei şi comportamentului.

Unul dintre cadrele didactice prezente la activitate a ridicat o problemă pertinentă. Ţinând cont de relatările din ultima perioadă, cu persoane traficate, drogate, profesorul i-a întrebat pe cei doi poliţişti: „Noi avem o problemă: de ce în oraşul nostru sunt atât de mulţi traficanţi de droguri? Este o problemă acută! Atât de mulţi proxeneţi, încât ni se spune “acvariu”?! Copiii chiar vor să ştie, m-au întrebat pe mine mai devreme de acest lucru. De ce nu se face nimic pe latura asta? Oraşul este plin! Ştim absolut cu toţii, puteţi să-i întrebaţi pe ei. Toţi ştiu pe “peştele” cutare, pe traficantul cutare, şi asta este o cauză, care trebuie eradicată din faşă. Dacă s-a ajuns la nivelul acesta, nu mai ai ce să mai faci. Toţi vorbesc de Poliţie coruptă.” Dar nu a primit decât răspunsul că ei sunt într-o acţiune preventivă, îndrumând pe cei care deţin astfel de informaţii să se adreseze structurilor specializate. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!