4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

ADEVĂRUL CREŞTIN (continuare din numărul trecut)

Cap. IV

CĂMINUL CREDINŢEI ŞI ÎMPĂRĂŢIA CERURILOR

2.Căminul credinţei şi interesele lui Dumnezeu! (Filipeni 2:21-22)

 

În timp ce Pavel va fi la Ierusalim, Acuila şi  Priscila vor rămâne la Efes, unde, după obiceiul lor, îşi vor deschide casa pentru interesele Cerurilor. Aici va poposi Apolo, un iudeu de neam din Alexandria, la care ei vor remarca o dotare spirituală deosebită, dar şi o ignoranţă referitoare la adevărurile Evangheliei şi câtă vreme vor sta împreună, ei îl vor învăţa lucrurile pe care şi le însuşiseră de la apostolul Pavel. Şi Apolo, instruit în acest cămin deschis pentru Hristos, va merge apoi la Corint, iar Acuila şi Priscila îl vor recomanda pentru a continua acolo lucrarea întreruptă temporar de apostolul Pavel.

Priscila şi Acuila îşi vor continua drumul lor, conduşi de interesele lui Dumnezeu. Vor ajunge la Roma, unde după obiceiul lor îşi vor deschide casa pentru Adunarea lui Dumnezeu; acolo vor primi salutul de departe al apostolului Pavel, redat în Romani 16:3-5: „spuneţi sănătate Priscilei şi lui Acuila, tovarăşii mei de lucru în Hristos Isus, care şi-au pus capul în joc ca să-mi scape viaţa. Le mulţumesc nu numai eu, dar şi toate Bisericile ieşite dintre Neamuri. Spuneţi sănătate şi Bisericii care se adună în casa lor”.

Peste veacuri, Roma va fi sediul scaunului papal, dar pentru prima dată, aici şi-au deschis casa pentru Hristos aceşti doi oameni. Acum străluceşte Vaticanul, dar unde este Domnul Hristos? El are nevoie de inimi, de un cămin deschis pentru cer, ca acest frumos exemplu al celor doi oameni credincioşi, care rămân în analele păstrate pentru ceruri şi care vor fi deschise când va veni ceasul răsplătirilor. Nu trebuie să faci mult pentru Hristos, nu trebuie să-ţi propui mult, ci doar să-ţi deschizi casa, iar Dumnezeu va rândui ce urmează după aceasta.

În acelaşi capitol din Epistola către Romani strălucesc fără amănunte deosebite şi alte nume: „spuneţi sănătate celor din casa lui Aristobul”; „spuneţi sănătate celor din casa lui Narcis, care sunt ai Domnului”; „Spuneţi sănătate lui Ruf, cel ales în Domnul şi mamei lui, care s-a arătat şi mama mea” (versetele 10,11,13). Este un frumos exemplu al unei surori care face slujba de mamă pentru Pavel. Angajat pentru interesele Domnului Hristos, apostolul Pavel este răsplătit să capete o mamă, în mama lui Ruf, şi un copil, în tânărul credincios Timotei, care-i va rămâne urmaş spiritual în lucrare. În atmosfera de familie se împlinesc astfel interesele lui Dumnezeu şi acestea se răsfrâng apoi în viaţa celor credincioşi.

Ne amintim, de asemenea, de casa lui Nimfa, gazda adunării din Laodicea, de casa lui Arhip, gazda adunării din Colose, de Filimon şi soţia lui, gazda apostolului Pavel la Colose, cărora el le va spune: „pregăteşte-mi un loc de găzduire, căci trag nădejde să vă fiu dăruit, datorită rugăciunilor voastre” Filimon 22.

Ospitalitatea în relaţiile dintre credincioşi nu trebuie să aibă în vedere pe fraţi, ci pe Dumnezeu şi interesele Sale; sunt însă multe persoane care au abuzat de ospitalitatea fraţilor, pentru împlinirea propriilor interese! Casele fraţilor aparţin lui Dumnezeu, nu intereselor noastre personale!

Ospitalitatea în primirea fraţilor trebuie subordonată intereselor lui Dumnezeu, iar dincolo de fraţii găzduiţi, trebuie să-L recunoaştem pe Domnul Hristos şi interesele Lui. În felul acesta va fi mai uşor să-L primeşti pe Hristos, cum este mai plăcut să primeşti un Împărat decât un om de rând şi, în loc de mulţumire sau recunoştinţă, este mai plăcut să primeşti sărutul părtăşiei Cerului, ca semn al răsplătirilor din partea lui Dumnezeu. Ospitalitatea trebuie să caracterizeze căminele celor credincioşi, dar trebuie făcută în Numele Domnului şi pentru interesele Lui: „cine primeşte pe acela pe care-l trimit Eu, pe Mine Mă primeşte; şi cine Mă primeşte pe Mine, primeşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine” Ioan 13:20. Ospitalitatea cristică, ca trăsătură a căminului credinţei, nu înseamnă să primeşti pe oricine, ci „pe acel pe care-l trimit Eu”, dar să-L primeşti nu oricum, ci ca pe Hristos.

În Epistolele pastorale către Timotei şi către Tit, se remarcă de mai multe ori ospitalitatea care trebuie să-i caracterizeze pe cei care fac o slujbă în adunare: atât bărbaţi, episcopi sau diaconi, cât şi femei în vârstă, spre a fi trecute pe lista văduvelor („să fi fost primitoare de oaspeţi”).

Ce important lucru este interesul lui Hristos în căminul credinţei, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu! În Epistola către Filipeni, capitolul 2, Îi recunoaştem pe Tatăl din ceruri şi pe Fiul Său lucrând pentru împlinirea mântuirii, care formează subiectul Evangheliei şi apoi pe Pavel şi pe Timotei, „tatăl” şi „copilul” său, lucrând pentru înaintarea Evangheliei, într-o vreme când mulţi erau ocupaţi doar de propriile interese. Cuplul spiritual de pe pământ (Pavel şi copilul său Timotei) se inspiră din Cuplul divin (Dumnezeu Tatăl şi Fiul Său), pentru a împlini interesele cerului pe pământ.

(Continuare în numărul viitor)

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, 

strada Matei Drăghiceanu, nr. 3

Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!