0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Bugetarul pensionar de la conducere îl acuză pe Florin Liţoi că tratează ca „un privat” blocul social extrem de scump

„Piesa de rezistenţă” a unei liste de investiţii care, în 2020, se rezumă la a finaliza lucrările din anii trecuţi ori a începe proiecte întârziate, o reprezintă blocul social. Totalul investiţiei în 50 de apartamente se cifrează la 20.776.610 lei, din care s-au consumat, anul trecut, 58.500 lei, rămânând, cu titlu de propunere pentru 2020, 20.718.110 lei. Însă cheltuiala efectivă se rezumă la 835.000 lei, bani consumaţi din excedentul fondului de locuinţe. Vă amintim că proiectul destinat nevoiaşilor, pentru care Ministerul Dezvoltării asigură 16,4 milioane lei, presupune o contribuţie locală de 4,3 milioane lei. O sumă exorbitantă, echivalentă preţului cu care s-a câştigat licitaţia pentru strada Gruiului! Autorităţile, însă, bagatelizează consumul din banii noştri, motivând că cheltuiala Primăriei, pentru un apartament, este sub 10.000 euro. Restul până la 90.000 euro, estimarea pentru construcţia unei locuinţe, îl suportă instituţia subordonată ministerului, Compania Naţională de Investiţii.  

Gândire de bugetar: să spargă banii, nu să-i drămuiască  

Subiectul cheltuielii aberante, întreprinse din resursele comunităţii, pe un aşa-zis bloc social, în care să fie cazate 50 de familii de votanţi ai PSD, a fost deschis la dezbaterea publică a bugetului de Florin Liţoi, singurul candidat la funcţia de primar prezent în sală, în afara celui care o ocupă în prezent. Potenţial candidat, căci PNL va stabili, la sfârşitul acestei luni, cu cine intră în cursa electorală: Nicolae Zaharia sau Florin Liţoi. Ultimul, manifestând interes faţă de cum are de gând administraţia să consume banii noştri, a asistat la dezbateri pe durata celor două ore şi jumătate, cât s-a lungit prezentarea bugetului, şi a şi luat cuvântul referitor la costurile absurde. 

„Avem o dezbatere de buget şi, din atâtea cifre frumoase, mi-au sărit câteva în ochi. Câţi metri pătraţi va avea un apartament?”, a cerut să ştie profesorul şi omul de afaceri Florin Liţoi, lămurit de Executiv cu o medie de 75 de metri pătraţi, căci suprafaţa viitoarelor locuinţe diferă în funcţie de numărul camerelor: două, trei sau patru. „La un calcul simplu, reiese că un apartament costă undeva la 90.000 de euro, a continuat dialogul Florin Liţoi. Consider că este o sumă foarte mare alocată pentru un apartament în Câmpulung. Un apartament cu trei camere, în Grui, este undeva la 35-40.000 euro. Putem să facem o economie acolo, căci tot vorbim de şcoli şi putem să punem acoperişul la şcoală (n.r. Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, la adresa căreia a existat o sesizare chiar la dezbaterea de buget).”

Gestionarul banului public nu vede lucrurile la fel, pe motiv că, pentru Primărie, finanţarea este foarte mică: circa 8.000-10.000 euro de apartament. Restul îl pune Compania Naţională de Investiţii. „Totuşi, este prea mare estimarea, când, în realitate, este 350-400 euro metrul pătrat, la finisat.”, a replicat Florin Liţoi. „Dumneavoastră luaţi ca privat. La Compania Naţională de Investiţii este 700-1.000 euro/mp.”, a ripostat şeful Primăriei, bugetar o viaţă şi pensionar, pe deasupra, străin de gândirea de la privat, unde grija principală este economisirea banului, nu risipirea lui. Despre această preocupare pentru drămuirea chibzuită a fondurilor  i-a atras atenţia şi Florin Liţoi, care, manager de firmă fiind, ştie cât de greu se fac banii. „Noi, în bugetul local, trebuie să avem grijă ca participarea noastră să fie cât mai mică. Dar dacă estimarea este mare, automat, participarea va fi tot mare. Trebuie să facem blocul, dar trebuie să-l facem la nişte costuri decente, iar banii să-i folosim în alte scopuri.”, a încheiat acesta, fără, însă, a le produce actualelor autorităţi vreo emoţie legată de consumul uriaş din bugetul local, pe un proiect cu profund caracter electoral, nicidecum social. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!